73 woning- en 96 fietsdiefstallen in 2009

Van de 73 gepleegde feiten ‘DIW’, waren er 24 strafbare pogingen (33%) en 49 effectieve. Een 67% van de feiten waren dus 'geslaagd' in 2009. Dit is een sterke stijging van het percentage voltooide feiten t.o.v. vorig jaar (+25%), ondanks er meer inspanningen zijn geleverd op gebied van technopreventief advies.). Een verklaring is hier moeilijk aan te geven. Er zijn te veel factoren die daarop invloed kunnen hebben
Toch mag Zwijndrecht nog tevreden zijn vergeleken met andere gemeenten in het Antwerpse die veel mee overlast hadden.
In 2009 zijn 0,93 % van de 7808 huishoudens binnen de PZ Zwijndrecht, met diefstal in hun woning (of poging daartoe) geconfronteerd geworden. In 2008 betrof dit 0,96 %. Er is dus een bescheiden daling op te tekenen. Als 'huishouden' wordt beschouwd: een persoon die gewoonlijk alleen leeft , of twee of meer personen, al dan niet verwant met mekaar, die gewoonlijk in dezelfde woning wonen en er samen leven.
De meeste feiten (in totaal 38%) werden gepleegd in de namiddag (12u tot 17u) en de avondperiode
(17u tot 22u). De maand met de meeste woningdiefstallen was januari 2009 met 14. Februari was voor dieven ook wel vruchtbaar met 12. April, juni en augustus waren de rustigste maanden met elk 2 inbraken.
Kijken naar de dag van de week stelden ze bij de politie vast dat de meeste feiten werden gepleegd op een donderdag (16), gevolgd door de zaterdag (12) en vrijdag (10). Het blok van deze drie dagen (donderdag-vrijdag-zaterdag) kan met 38 feiten (of 53%) toch wel als piekperiode beschouwd worden. Er zijn 16 feiten onbepaald gebleven zodat het percentage feiten in voormelde piekperiode dus een minimum is.
Bij vergelijking met de evaluatie van vorige jaren is dit toch wel een nieuw gegeven. Vorig jaar en in 2006 piekte de dinsdag duidelijk; in 2007 waren de feiten verdeeld over alle dagen. De donderdag welke nu de meeste feiten telt , gaf in 2008 het tegenovergestelde beeld met het minste aantal feiten. Het is dus niet een waarheid om ter stellen dat donderdag de dag van de diefstallen is.


fietsdiefstallen

Van het totaal aantal gestolen fietsen, blijkt slechts een 17% gegraveerd te zijn geweest. Een dikke 80% van de gestolen fietsen is m.a.w. niet gegraveerd. Opmerkelijk is dat dit cijfer doorheen de jaren (vanaf 2005) steeds rond dit cijfer ligt (18%)! Volgens de politie is dit een belangrijk argument in de sensibiliseringscampagnes inzake fietsgraveringen. In 2009 werden er 450 uitgevoerd.
Het is een merkwaardige vaststelling, maar de meeste fietsen werden in 29009 op disdag gestolen (24) en dan volgden maandag en donderdag met 15. Verlits er zaterdag en zondag ook minst fietsen geparkeerd staan, werden er op die dagen slechts 6 gestolen (wat 6 te veel is).
De maanden van de fietsdiefstallen waren mei (13) en juni (14). In de loop der jaren was het recordaantal in 2006 met 36 in september en in 2007 met 23 in juni. In 2009 was december de beste maand met amper 1 fietsdiefstal.
In 2009 bleken bij valavond (17u-22u) de meeste diefstallen te zijn gepleegd, in 2008 daarentegen was dit nog bij nacht (22u-7u).
De hotspots van fietsdiefstallen blijven nog steeds de fietsstallingen gelegen langs de gewestweg N70. Dit beeld komt nu al enkele jaren tot uiting! Met name Richard Orlentstraat (gemeenteparking 1) met 15 feiten, Dorp West (ter hoogte van de kerk) met 18 feiten en Verbrandendijk (tramhalte) met 10 feiten, blijken zéér diefstalgevoelige plaatsen te zijn. Op de as N70 en zijn belendende omgeving werden in 2009, 47% van het totaal aantal diefstallen gepleegd.
In 2009 werden er 19 verdachten gevat in 11 feiten. Hetgeen een absoluut record is ten opzichte van de
afgelopen 5 jaren waarbij het hoogst aantal gevatte daders 8 betrof in 2004. Op te merken dat dit steeds heterdaadsituaties betrof en dat hieruit blijkt dat de politieagenten alerter en gepaster reageren. Vermoedelijk kan dit toegeschreven worden aan het feit dat politie beter up-to-date wordt gehouden door een duidelijker beeld van de hotspots dit ten gevolge van het stuurbord.
Fiets graveren
De lokale politie wijst ook nog op het belang van het laten graveren van de fiets. Er werden aanzienlijke inspanningen gedaan om de bevolking te sensibiliseren aangaande het graveren van hun fiets. Zoals eerder vermeld in rubriek 2 fietspreventiesleutels werd er 4 keer per jaar aandacht besteed aan de gestalde fietsen aan de fietsenstallingen waarbij een bericht werd achtergelaten om de mensen er toe aan te zetten om alsnog hun fiets te laten graveren en indien nog niet zo hun fiets op slot achter te laten.
Tevens werd de bevolking de mogelijkheid geboden, sinds maart van dit jaar, om hun fiets te laten graveren bij de politiediensten tijdens de werkdagen en dit van 8u tot 18u, hetgeen opnieuw drempelverlagend
moet werken. Voorgaande jaren gebeurde dit enkel op één of twee vaste dagen op de maand en werd dit door de technische dienst van de gemeente Zwijndrecht gedaan. Nu wordt dit waargenomen door de CALOGmedewerker van het zonaal onthaal. Dit alles heeft tot op heden geresulteerd in een gemiddelde van 8 fietsgrav
Tevens werden er diverse graveringen op locatie gehouden zijnde: Braderij Burcht (37 graveringen),
Braderij Zwijndrecht (23 graveringen), Open Bedrijvendag (114 graveringen) of een eindtotaal van 174 graveringen. Tot slot werden nog enkele graveringsacties georganiseerd in de verschillende basisscholen van Zwijndrecht en Burcht verspreid over 4 dagen. Hierbij werden een 161 kinderfietsen gegraveerd. Deze acties werden tevens gecombineerd met een controle van de technische eisen gesteld aan de fiets. (Rolf Duchamps)