Ken de definities bij De Lijn
REGIO. Bij De Lijn gelden ‘Algemene reisvoorwaarden’ en wie met de voertuigen van deze vervoermaatschappij mee reist moet zich ook houden aan regels en het personeel ziet er op toe dat de reizigers, en het publiek in het algemeen die regels naleven. Vaak komen er definities aan te pas. Wat is of wat zijn het?
Een 'stadslijn' wordt gegeven aan een lijn van geregeld vervoer die hoofdzakelijk een stadsgebied bedient. De stadsgebieden voor De Lijn in Vlaanderen zijn: Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout.De omschrijving van het woord 'reiziger' klinkt als: elke persoon die gebruik maakt van de diensten van De Lijn, of zich aan een halte, in een schuilhuisje of in een openbare ruimte van De Lijn bevindt.
De Lijn zelf is de commerciële benaming van de Vlaamse Vervoermaatschappij (VVM).
Een 'abonnee' is reiziger die voor zijn verplaatsing met De Lijn gebruik maakt van een abonnement. De 'afstandsontwaarder' is het toestel dat bij de deur geïnstalleerd is en dat door de reiziger zelf bediend wordt. De 'hoofdontwaarder' is het ontwaardingstoestel dat bij de chauffeur opgesteld staat en dat door de chauffeur bediend wordt. De bestuurder van een tram of bus van De Lijn mag 'chauffeur' worden genoemd en een 'controleur' is een persoon die door de minister is aangesteld en belast is met het toezicht op de bepalingen uit de Algemene Reisvoorwaarden De Lijn. Hij beschikt over een door de minister ondertekend legitimatiebewijs.
Een 'voorverkooppunt' van De Lijn kreeg de naam van Lijnwinkel.
De 'verkoopautomaat' is een toestellen waarbij de reiziger zelf een magnetisch vervoerbewijs kan aankopen. De Lijn heeft verkoopautomaten geplaatst nabij een aantal drukke openbaar vervoerpunten in o.a. Antwerpen, Gent, Oostende, Brugge, Sint-Niklaas, Mechelen, Blankenberge.
Wat er vroeger niet was is 'de belbus': het is een bus die vraagafhankelijk is of geregeld vervoer. Een belbus rijdt enkel uit na voorafgaande boeking door een reiziger, en bedient uitsluitend de haltes waarvoor op voorhand een aanvraag gedaan is. Een bestemmingszone is de laatste zone tot dewelke de reiziger zijn magnetisch vervoerbewijs ontwaard heeft.
'Buzzy Pazz' is een abonnement voor jongeren van 6 tot en met 24 jaar.
De definitie van ‘daluren’ dat zijn deze van maandag tot vrijdag, met uitzondering van wettelijke feestdagen, tussen 9 en 16u en tussen 19 en 21u. Ook het woord spitsuur zit hier bij als de tijd tussen 6 en 9u en tussen 16 en 19u.
Soms speelt het woord ‘evenement’ wel een rol bij De Lijn. Het is een plaatselijke, publieke gebeurtenis die een éénmalig of cyclisch karakter heeft en waarvoor speciale vervoerbewijzen met aangepaste tarieven kunnen voorzien worden, en waarvoor een speciaal aanbod kan Er is ook mogelijkheid voor een 'externe voorverkoop' : verkoop van o.a. biljetten, kaarten of dagpassen door derden, zoals o.a. krantenwinkels, buurtwinkels, supermarkten, NMBS-stations. voorzien zijn
Dina : dienst van De Lijn die abonnementen aflevert in ruil voor het inleveren van een nummerplaat van een personenwagen. Het Dina-abonnement is een Buzzy Pazz of Omnipas die hierbij wordt afgeleverd. Het bestaat nog steeds.
De exploitatie éénheid van De Lijn (Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Limburg, West-Vlaanderen) wordt de ’entiteit’ genoemd.
Een 'geprecodeerd vervoerbewijs' zo wordt een magnetisch vervoerbewijs genoemd waarbij de soort en de waarde op voorhand in de magneetstrip vastgelegd is. De aanmaak van deze vervoerbewijzen gebeurt uitsluitend door de producent van de vervoerbewijzen, of in de hoofdzetel van de entiteit.
Het is ook mogelijk om 'een groepsbiljet' te nemen: een biljet voor groepen van 5 tot 44 personen.
Fed. Token, bestaat ook. Een 'token' is een kaart met 24 codes. Het token zal worden gebruikt om iemand te authentificeren voor beveiligde transacties. Wanneer men toegang wenst te krijgen tot deze transacties, zal men verzocht worden om een tokencode in te vullen die overeenstemt met een positie op het token. De token is gratis te verkrijgen via belgium.be.
Er wordt 'geregeld vervoer' aangeboden en dat is stads- of streekvervoer van personen, met een bepaalde regelmaat en op een bepaald traject, waarbij op vooraf vastgelegde halteplaatsen reizigers kunnen op- of afstappen. Dit vervoer is voor iedereen toegankelijk.
Als voor het openbaar vervoer bij De Lijn wordt gesproken over een maand i.v.m. abonnementen (duplicaten, terugbetaling, enz...) :dan is dat een periode van 28, 29, 30 of 31 opeenvolgende kalenderdagen te rekenen vanaf een bepaalde dag van een maand (= begindatum abonnement) tot en met de dag voorafgaand aan dezelfde datum (als de begindatum) van de volgende maand.
'Omnio-statuut' is een statuut erkend door het ziekenfonds, waardoor iemand in aanmerking komt voor verhoogde terugbetaling in de gezondheidszorg. Met dit statuut komt men ook in aanmerking voor een abonnement aan verminderd tarief.
Het abonnement voor personen vanaf 25 jaar is een omnipas
'Telecom operator' komt ook voor bij het openbaar vervoer hij neemt deel aan sms-ticketing, zoals aangegeven door De Lijn en middels wiens sms-diensten de reizigers sms-tickets kunnen bestellen. De verminderingskaart « Groot Gezin » is nog steeds van tel en wordt uitgereikt door de Gezinsbond vzw of haar Franstalige of Duitstalige tegenhanger, of door Liberaal Overleg voor Gezinsbeleid en Algemeen welzijnswerk vzw, of door de NMBS
En wat is nu 'een zone?' Dat is de geografische indeling van het vervoergebied van De Lijn om de prijs en de tijdslimiet van een vervoerbewijs te bepalen. De zone is theoretisch een regelmatige zeshoek met een doorsnede van 4,4 km, een zijde van 2,24 km en een oppervlakte van 13,24 km². (Rolf Duchamps)