De Lijn vervoert op 10 dagen Gentse Feesten 427.300 reizigers

ImageREGIO. Dat De Lijn een bijzonder goede hulp kan zijn voor de feestmobiliteit werd in Gent bewezen waar tijdens de voorbije Gentse Feesten een stijging van 14% in vergelijking met vorig jaar werd vastgesteld Dat staat voor het voervoer van 427.300 reizigers. Ook heel wat Waaslanders hebben er gebruik van gemaakt, want al bij al staat men wel versteld hoevelen er naar Gent zijn gereisd om mee te feesten.

 

Het aanbod op tramlijn 1, Flanders Expo/Gent Sint-Pieters/Korenmarkt, werd dit jaar nog verder uitgebreid. Hierdoor reed deze pendeltram op sommige momenten om de 5 minuten. Zo een 397.000 feestvierders maakten gebruik van deze tramlijn. Ruim 30.000 feestvierders stapten op de twaalf feestenbussen die drie maal per nacht de gemeenten rond Gent bedienden.

 

De permanente pendeltram kent ook jaar na jaar hogere reizigersaantallen. In totaal maakten ongeveer 397.000 mensen gebruik van de pendeltram die Flanders Expo en station Gent Sint-Pieters met de Korenmarkt verbindt. Dit is een stijging van 19% ten opzichte van 2007.


Zondag 20 juli en zaterdag 26 juli waren echte topdagen met telkens meer dan 47.000 reizigers.

In tegenstelling tot vorig jaar vetrokken de feestenbussen dit jaar aan het Zuid. Dankzij uitgebreide communicatie vond de reiziger al snel de weg naar de nieuwe vertrekplaats.


Hoewel de eerste vertrekuren een lichte daling kenden in het reizigersaantallen werd deze ruimschoots gecompenseerd door een stijging in het reguliere vervoer. Het laatste vertrek om 04.00 uur kende wel een even groot succes als vorig jaar.


De feestenbus naar Gavere had het meest succes met een stijging van 3% in vergelijking met 2007. Deze verhoging is te danken aan het frequentere en latere vervoer dat De Lijn aanbiedt sinds eind vorig jaar. In het totaal telde De Lijn dubbel zo veel ontwaardingen in vergelijking met eenzelfde periode in juli, buiten de Gentse Feesten. Als het reguliere vervoer samengeteld wordt met het feestenvervoer geeft dit een totale stijging van 20% in vergelijking met 2007.

 

Mensen die met de wagen kwamen, konden ook dit jaar hun wagen parkeren op de terreinen van Flanders Expo. Tijdens de Gentse feesten stonden 18.000 wagens geparkeerd op de parking. Dit betekent dat bijna 53.000 mensen gebruik maakten van deze Park& Ride mogelijkheid. Dit is een stijging van 6% ten opzichte van 2007. 1.500 bestuurders vonden de weg naar de Park&Ride te Oostakker.

 

De Lijn zette dit jaar dagelijks 418 gemotiveerde chauffeurs in (53 meer dan in 2007) om de feestvierders veilig van en naar de feesten te brengen. Tijdens deze feestperiode zorgden ook 40 controleurs en veiligheidsagenten voor een vlot verloop. Daarnaast staken natuurlijk ook het verkooppersoneel en de Lijnhelpers een tandje bij.

 

Voor de ontsluiting van de stad zette De Lijn 104 voertuigen in. Daarbij kwamen nog 72 voertuigen voor de aan- en afvoer van de randstad en de regio en 18 feesten bussen.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Deze pendeltram brengt bezoekers van de Gentse Feesten van en naar Flanders Expo.REGIO. De Gentse Feesten zijn van start gegaan. Ook heel wat Waaslanders trekken jaarlijks naar 10-daagse festijn in...