AZ Nikolaas opende nieuwe Afdeling Intensieve Zorgen

Image
Het beeld van Maria Middelares dat doet terugdenken aan het vroegere ziekenhuis.
SINT-NIKLAAS. Het is nog geen twintig jaar geleden dat het Waasland heel wat ziekenhuizen had waar nog Intensieve Zorgen-afdelingen waren. Denk maar aan de Sint-Annakliniek Beveren, Sint-Helena Sint-Gillis, Fabiolaziekenhuis Hamme, De Pelikaan Temse en in Sint-Niklaas zelf de Stadskliniek en Maria Middelares. Het was uiteindelijk de overheid die er begon op aan te dringen om die verschillende eenheden te centraliseren. Ondertussen is het nieuwe G-blok langs de Hospitaalstraat (ingang Moerlandstraat) zowat het centrum geworden voor de kritieke zorg.

Het is nog niet lang geleden dat op het gelijkvloers de nieuwe Spoedgevallendienst in gebruik werd genomen. En nu is op de eerste verdieping een dienst voor Intensieve Zorgen uitgebouwd. En dat kan zomaar niet gebeuren omdat de overheid voorwaarden oplegt en het ziekenhuis moet er ook een erkenning voor krijgen. Als we er de wetgeving bijhalen dan kijkt men toch naar meerdere thema’s op waaraan zulke dienst moet voldoen, zoals architectuur, luchtkwaliteit, ziekenhuishygiëne, functionaliteit.

De intensieve afdeling is een prachtig geheel geworden dat op de eerste verdieping is uitgebouwd en voor de patiënten een zo aangenaam mogelijk verblijf is. De meeste kamers of boxen zoals ze worden genoemd, hebben ook via grote ramen een uitzicht op tuin en groen. Zij hebben aldus ook een duidelijk dag – nacht gevoel.

Er komen nog twee afdelingen bij met één voor dialyse en het verdiep boven de Intensieve zal worden ingericht voor de hartbewaking.

Image
Zo zag er een kamer vroeger uit op intensieve.
Er zijn 18 kamers maar er zal niet aan de volle capaciteit worden gestart. Er zullen 14 ‘boxen’ in gebruik worden genomen en na de zomer wordt gehoopt op de volle capaciteit  te gaan. En dat voor alle mogelijke ‘intensieve patiënten’ die er kunnen terecht komen en onder toezicht van de artsen en de verpleegkundigen die speciaal zijn opgeleid. Op Intensieve Zorgen werken is wel bijzonder. De verpleegkundigen kunnen ofwel één jaar voltijds of twee jaar deeltijdse opleiding volgen. 
Er staan 28 personeelsleden voor klaar en dat is het aantal van voorheen. Trouwens het is het aantal bedden dat de nodige verpleegkundigen bepaalt. Wordt overgeschakeld naar de 18 bedden dan zijn er 36 nodig. Men mag stellen dat op een jaar toch wel een 1800 tot 2000 patiënten in de intensieve terecht komen. Met de 18 bedden wordt verondersteld om toch een hele tijd verder te kunnen.

Er waren voorheen reeds twee Intensieve diensten en de noodzaak deed zich voor om die samen te voegen. Ze konden uiteraard wel nuttig ingeschakeld worden maar centralisatie van de kritieke diensten  drong zich op zoals het in het zorgstrategisch plan van het AZ Nikolaas was voorzien. Volgens dr Erik Buelens, medisch diensthoofd Intensieve Zorgen, was het samenbrengen van twee intensieve diensten een grote uitdaging omdat elk zijn eigenheid en gewoontes had. Nu werken ze gemeenschappelijk en het doel was en blijft immers ook de ‘acuut zieke patiënt” beter maken.

Na het samenbrengen blijft de capaciteit onveranderd of eerder toch een beetje in toename als men op de volle 18 werkt. Er was een grote behoefte om de twee van voorheen samen te voegen, er waren twee plaatsen met twee teams, tweekeer het materiaal en nu is alles netjes bij elkaar, met gezamenlijke procedures en er is één team dat op dezelfde manier de patiënten opvolgt. Er is nauwer overleg en er wordt meteen een nieuw computer softwareprogramma ingevoerd om de patiënten beter te kunnen opvolgen. De zorg voor de patiënten wordt er alleen maar beter door.

Image
Hoofdverpleegkundige Dirk Andries stelde de nieuwe kamers voor. In totaal zijn er 18.

Er wordt wel vastgesteld dat het aantal opnames door ongevallen is verminderd en de dokters wijzen daarvoor naar de vele files en de flitscontroles. Bij ongevallen zijn er minder zwaar gewonden. Dat was tien jaar geleden wel anders. Maar langs de andere kant moet de dienst zich meer richten naar de gevolgen van de veroudering van de bevolking en het is ook nodig technisch meer te kunnen.

In de winter zijn het vooral patiënten met zware longaandoeningen die nog maar moeilijk kunnen ademen en zij worden op Intensieve geholpen door de beademing over te nemen. Er zijn ook oudere mensen met multipathologie of de behandeling en de preventie van ziekten bij geriatrische patiënten met verschillende ziektebeelden. Meer dan één deel van het lichaamsstelsel faalt wat de patiënt zeer ziek maakt en daar wordt dan op Intensieve Zorgen aan gewerkt.
Vaak worden patiënten op kunstmatige manier beademd en dan worden alle vitale parameters permanent van dichtbij opgevolgd en bijgestuurd. De wet schrijft voor dat 24 op 24 uur een geneesheer –specialist plus een gespecialiseerd verpleegkundige moeten aanwezig zijn. Per zes bedden moeten er op elk moment steeds twee verpleegkundigen aanwezig zijn.

Wanneer ook de cardiologie, de hartbewaking op verder op punt gesteld wordt, dan kan dat ook wel eens mee bepalend zijn voor de Intensieve Zorgen afdeling.

softwaretoepassing

Image
De nieuwe dienst Intensieve Zorgen beschikt over meest moderne apparatuur.
De softwaretoepassing voor Dienst Intensieve Zorgen brengt een informatisering die in ziekenhuizen nog niet werd toegepast. Het is een softwareoplossing van Philips de ICIP of Intellivue Clinical Information Portfolio. Het is geleverd voor de 18 bedden intensieve zorgen. Er kan ingelogd worden door iedereen via zijn eigen paswoord, gekoppeld aan zijn eigen functie. Zo kan een verpleegkundige geen voorschriften maken maar alleen de arts kan dat.
Alles is ook wettelijk in orde en een sluitend systeem naar veiligheid toe. Ook geeft deze software alles weer naar documentatie toe, alle parameters die gemeten worden bij een patiënt worden automatisch opgeslagen. Het wordt bekeken door de verantwoordelijke en die moet elektronisch handtekenen dat alles werd gezien. De planning van medicatie bij de behandeling zit er ook in en die komt in een soort werklijst zodat iemand goed kan zien wat bv. het volgende uur de taken zijn bij die patiënt. Alles wat het dossier van iemand betreft zal ook binnen de box ter beschikking zijn. Een heel belangrijke aanpassing is dat heel zeker. Alle gegevens over een patiënt zijn zo direct ter beschikking.

In de boxen van Intensieve Zorgen is ook mogelijkheid om tv te kijken en dat is beter dan een boek lezen wat veel meer spierkracht en inspanning vraagt. En hoofdverpleegkundige Dirk Andries hoopt dat de patiënt misschien wel al tv-kijkend in slaap valt, zonder slaapmedicatie dus.
De bedden zijn voorzien van een speciale matras die de drukpunten die de patiënt maakt, automatisch door  worden gedetecteerd en door luchtcellen wordt de matras dan aangepast zodat er veel minder druk gaat zijn. Verder is de kamer voorzien van alle moderne middelen op vlak van monitoring om de patiënt de maximale bijstand te verlenen.

Image
Het leidende team van Intensieve Zorgen met tweede van links Dr Erik Buelens, Medisch Diensthoofd.

Met de opening van het nieuwe Intensieve Zorgen bij AZ Nikolaas konden we alles van nabij bekijken en het dient gezegd dat zwaar zieken en allen die op Intensieve wordt opgenomen, een allerbeste verzorging en opvolging zal krijgen met het doe gauw beter te worden.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Vandaag start in 120 landen de Wereldborstvoedingsweek. AZ Nikolaas zetten in onze regio borstvoeding extra in de verf. Het Wase ziekenhuis draagt borstvoeding hoog in het vaandel....

SINT-NIKLAAS. AZ Nikolaas is bezig met een digitalisering van de medische beeldvorming. Vanaf morgen vervangt het ziekenhuis haar twee analoge mammografietoestellen door digitale exemplaren. Daarmee...

Het nieuwe dagziekenhuis is in het rood aangeduid.SINT-NIKLAAS. Morgen, 30 juli, verhuist AZ Nikolaas haar oncologisch ziekenhuis naar de nieuwbouw in de Lodewijk De Meesterstraat. Daar is de dienst...

Het facilitair platform van AZ Nikolaas in de Pachtgoedstraat.SINT-NIKLAAS. AZ Nikolaas centraliseert haar logistieke, transportdiensten en keuken, kortom alle facilitaire diensten. Dat moet het...

TEMSE/SINT-NIKLAAS. In het AZ Nikolaas campus verandert vandaag een en ander. De diensten 'inwendige ziekten' en de spoedgevallen dienst sluiten vandaag de deuren in Temse. Wie in Temse een...

Achter deze deur begint de kinderafdeling. De kinderen kunnen de afdeling niet verlaten want de deur moet door het personeel worden geopend.SINT-NIKLAAS. Vrijdag werd de nieuwe kinderafdeling van de...