AZ Nikolaas heeft nieuwe kinderafdeling

Image
Achter deze deur begint de kinderafdeling. De kinderen kunnen de afdeling niet verlaten want de deur moet door het personeel worden geopend.
SINT-NIKLAAS. Vrijdag werd de nieuwe kinderafdeling van de campus Sint-Niklaas in de Lodewijk De Meesterstraat voorgesteld. Een schitterend eigentijds gebouw dat op dinsdag 27 januari in gebruik zal worden genomen. Aanvankelijk waren er twee kinderafdelingen als gevolg van de fusie in 2007 van AZ Waasland en AZ Maria-Middelares. Die twee afdelingen werden nu samengebracht in één nieuw gebouw. Er bleef wel een stuk van het AZ Waasland maar er werd ook een deel bijgebouwd.

Het nieuwe gebouw biedt een opnamecapaciteit voor 42 kinderen. Dat aantal voldoet wel gemiddeld al zijn er zeker pieken die voor een overbezetting zorgen. Momenteel is er bijvoorbeeld veel buikgriep. Dr Thys zei dat het vooral in de winter drukker is omdat dan epidemieën woeden zoals griep, windpokken.

De nieuwe kinderafdeling bevindt zich dus nu op de site L. De Meesterstraat en na de in gebruik name van de nieuwe kinderafdeling zal de site in de Moerlandstraat buiten gebruik zijn. Ze zal worden gerenoveerd om dan gebruikt te worden als een gewone verplegende afdeling. Maar dat zal de komende jaren worden gerealiseerd.

Image
De nieuwe gang met de kamers.
De afdeling is echt een verademing en het valt op dat de kleuren de tinten hebben die ook in het logo van AZ Nikolaas zitten. Het gele heeft daarbij de bovenhand en de kleuren ondersteunen de aangename sfeer. Er werden ook kindvriendelijke accenten gelegd die de wereld van het kind er aanwezig maken. Op de muren en wanden staan figuurtjes met boodschappen.

In de architecturale ontwikkeling van de kinderafdeling werd maximaal aandacht besteed aan het ouder-kind-concept. Ouders die moeten wachten kunnen dat doen in een aangenaam ingerichte kamer. Ouders kunnen ook dag en nacht bij hun kind zijn maar bezoekers moeten zich houden aan de voorziene bezoekuren.
De kamer voor kind-moeder vormt eigenlijk wel het grote verschil met vroeger. Toen was er de klassieke pediatrie met de ‘glazen wanden’  maar nu kan mama daar ook echt bij zijn.  De kinderafdeling heeft ook heel wat ruimte, wat belangrijk is want naast verzorging en verpleging zijn er ook nevenaspecten die voldoende ruimte nodig hebben. Zo is daar ook de centrale speelzone.

Image
Een figuurtje op de muur dat iets zegt aan de kinderen over ziek zijn.

Image
Een figuur aan de muur.

In AZ Nikolaas komen kinderen uit gans het Waasland. De huisartsen sturen ze door. Het gaat over kinderen tot 15 jaar die er kunnen verblijven. Daarna kunnen ze ook kiezen voor de volwassenenafdeling. Voor oudere kinderen is er speciaal gelet op de privacy en die kan op de nieuwe kinderafdeling gegarandeerd worden. De meeste bezetting komt wel van de kleuters en de lagere schoolkinderen.

Image
De verantwoordelijken van de kinderafdeling aan de centrale speelruimte. De verhouding kind-ouder kreeg maximale zorg.

Vermelden we ook nog dat eind november 2008 reeds een nieuw kinderziekenhuis met 11 posities  en 2 kamers voor slaaponderzoek bij kinderen, werden in gebruik genomen. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Vandaag start in 120 landen de Wereldborstvoedingsweek. AZ Nikolaas zetten in onze regio borstvoeding extra in de verf. Het Wase ziekenhuis draagt borstvoeding hoog in het vaandel....

Het beeld van Maria Middelares dat doet terugdenken aan het vroegere ziekenhuis.SINT-NIKLAAS. Het is nog geen twintig jaar geleden dat het Waasland heel wat ziekenhuizen had waar nog Intensieve...

SINT-NIKLAAS. AZ Nikolaas is bezig met een digitalisering van de medische beeldvorming. Vanaf morgen vervangt het ziekenhuis haar twee analoge mammografietoestellen door digitale exemplaren. Daarmee...

Het nieuwe dagziekenhuis is in het rood aangeduid.SINT-NIKLAAS. Morgen, 30 juli, verhuist AZ Nikolaas haar oncologisch ziekenhuis naar de nieuwbouw in de Lodewijk De Meesterstraat. Daar is de dienst...

Het facilitair platform van AZ Nikolaas in de Pachtgoedstraat.SINT-NIKLAAS. AZ Nikolaas centraliseert haar logistieke, transportdiensten en keuken, kortom alle facilitaire diensten. Dat moet het...

TEMSE/SINT-NIKLAAS. In het AZ Nikolaas campus verandert vandaag een en ander. De diensten 'inwendige ziekten' en de spoedgevallen dienst sluiten vandaag de deuren in Temse. Wie in Temse een...