Wordt Neerbroek een modelwijk voor speelpleintjes?

Image
Speelplein in 2010 in Neerbroek.
ZWIJNDRECHT. De gemeentelijke speelruimtecel heeft schitterende plannen om de wijk Neerbroek een viertal speelpleinen te geven die echt zullen worden ingericht zoals dat in de 21ste eeuw zou moeten zijn. De voorontwerpen zijn al besproken, wie inspraak wilde hebben kon dat want velen werden gehoord. De speelruimtecel heeft in vier voorontwerpen echt knappe ideeën uitgewerkt. Ze verwezenlijken echter zal financieel niet haalbaar zijn. De realisatie spreiden over meerdere jaren zou wel een oplossing kunnen zijn. Er is ook sprake van subsidies voor ‘speelbossen’ maar de gemeente Zwijndrecht zou die pas in 2011 kunnen krijgen.

Het is een feit dat de plannen er zijn maar hoe ze verwezenlijkt zullen worden is dus nog niet geweten. Maar toch hebben we eens naar de voorontwerpen gekeken en haalden er toch een paar mogelijkheden uit. Er is een plein bij dat een 'avontuurhoekje' zal worden voor de kleine kinderen, de kleuters. Een wandelcircuit, een zitterras in beton en reliëfvorming voor avontuurlijk spel. Er ligt dan ook een petanquebaan bij en daar voorziet men een plateau bij voor de toeschouwers.

Image
Mooi plein met tafeltennistafel en basketring en knotwilgen langs de kant.
Een speelzone voor iets oudere kinderen, wordt ook aangekondigd. Maar de tafeltennistafel in beton en een basketpleintje zullen er opvallen en vragen een zittheater met zicht op dat pleintje. Men voorziet ook een wadi of een dal waar als het regent wel wat water in kan staan. Er zullen daarbij stammenconstructies komen en een brugje over de wadi. Knap zouden ook wel die reliëfplateaus zijn van 2,5 en 3 meter hoog, met houten trappen. De grachtjes aan de zijkanten kunnen blijven en misschien wat breder en dieper worden gemaakt voor de goed afwatering. De basketbalring zou kunnen verlaagd worden zodat het echt voor kinderen blijft en niet voor tieners.

Een derde plein om te bewerken ligt rond een wadi . Hier zou de basketbalinfrastructuur weg moeten want van het pleintje wil men meer een park maken. De wadi, die meestal leeg zal staan, krijgt aan de kant nieuwe knotwilgen. Het grindpad op de doorgang naar de tram of het Vlietbos loopt hier. Er blijft een wandelpad vanaf de Verbrandendijk tot aan het grindpad. Over het grachtje met riet, komt een nieuwe brug om zo de doorgang naar het Vlietbos mooier te maken. De muur van de garage zou men leuker kunnen maken door een mozaïek kunstwand.

Image
Via het brugje komt men vanuit Neerbroek zo het Vlietbos binnen. En daar kan dan weer een speelbos worden aangelegd.

Image
Het riet dat de grens vorm met de wijk wordt gemaaid en de ondiepe gracht komt in zicht.
Tenslotte wordt aan de tussenzone ook het Vlietbos ingeschakeld. In he speelbos worden twee hoofdingangen voorzien. Doorheen het bis zouden ‘indianenpaadjes’ worden aangelegd door gewoon de boomtakken weg te snoeien. Vanuit Neerbroek zal een avontuurlijke overgang met boomstammen over de gracht met riet, gemaakt worden. Kinderen zouden in het bos boomstammen die los liggen, kunnen gebruiken om zelf constructies te maken.
Op een bestaande talud kan een amfitheater worden voorzien en op andere kunnen zitbanken met boomstammen worden gerealiseerd. Het Vlietbos biedt enorme mogelijkheden en kan als (speel)bos een uniek gegeven zijn. Vaste constructies mogen er echter niet gezet worden maar wel met wat ter plaatse aanwezig is!

De speelruimtecel en het studiebureau hebben de buurtbewoners er wel bij betrokken. Ook de Technische Dienst van de gemeente en de Afdeling Natuur en Bos waren partners en gaven advies. Nu is alles weer naar het studiebureau voor het definitief ontwerpen. Dat zou eind mei klaar moeten zijn. Het speelpleinenplan voor Neerbroek krijgt zeker nog een vervolg. Het is misschien het meest ambitieuze plan ooit. Maar momenteel is het gewoon een ontwerp.(Rolf Duchamps)

Image
Nog een speelplein nabij de Verbrandendijk met basket.

 

 

 

Lees ook:

Is deze groene ruimte in de wijk Neerbroek ook geschikt als 'bewegingstuin' voor senioren.ZWIJNDRECHT. Op de jongste gemeenteraad in Zwijndrecht kreeg de herinrichting van de speelpleintjes aan de...

In 2005 werd het 25-jarig bestaan van de wijk Neerbroek gevierd. De bewoners hadden toen gezorgd voor een 'kunstwerk' dat inderdaad op neer - broek wees.ZWIJNDRECHT. De wijk Neerbroek, waar toch een...

SINT-NIKLAAS. De vzw Speelpleinwerking Waasland lanceert twee voorstelling om het tekort aan buitenschoolse kinderopvang in de zomermaanden op te lossen.

In de wijk Terlocht in Burcht zullen doelen worden geplaatst op het speelplein.ZWIJNDRECHT/BURCHT. De gemeente gaat de speelruimte in Zwijndrecht op een nieuwe manier aanpakken. Dat staat zo in het...

SINT-NIKLAAS. Vandaag start het nieuwe seizoen van de Wase speelpleinwerking. Meteen start ook de gezamenlijke monitorenwervingsactie van tien Wase speelpleinwerking.  Na ‘Goe...

ZWIJNDRECHT. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste woning in de Zwijndrechtse wijk Neerbroek werd opgericht, en dat werd gevierd door de bewoners. Er waren een 500 bezoekers bij aanwezig....