Neerbroek krijgt heringerichte speelruimtes
Door veroudering van de toestellen en materialen voldeden de pleintjes ook niet meer aan de veiligheidsvoorschriften. Heel wat spullen waren beschadigd en die nog herstellen was niet opportuun. De gemeente liet dan ook al wat gevaarlijk geworden was, weghalen. Bovendien moet rekening gehouden worden met de bewonersgroep die in de loop der jaren ook wijzigde. Er werd dan ook in een voorstudie al eens uitgekeken welke leeftijd van de kinderen er belangrijk is. De wijk, die er ruim 30 jaar is, werd door meerdere ouderen verlaten en in de plaats kwamen weer jonge gezinnen.
Alles zal wel gefaseerd verlopen en als eerste stap wordt dus nu een studieopdracht uitgeschreven. De kostprijs hiervan is niet van de poes want de gemeente zal daar 15.000 euro voor moeten neertellen. En dan moet nog worden begonnen aan de echte inrichting. De gemeente gaat de speelruimte in Zwijndrecht op een nieuwe manier aanpakken. Dat staat zo in het nieuwe jeugdbeleidsplan 2008-2010. De gemeente heeft een nieuwe visie die vertrekt vanuit de kinderen en vanuit het spelen. Met die visie zal de speelruimte in de toekomst vorm krijgen.
Zo wil de gemeente het
Ten slotte vindt de gemeente dat ook de verbindingen ertussen van belang zijn. Daarom zal de gemeente er ook aandacht voor hebben dat deze verbindingen kindgericht zijn.
Voor Zwijndrecht en Burcht ziet het ideale speelterrein er uit als een gevarieerd speellandschap met
verschillende speelvormen voor verschillende leeftijden en natuur-rijk. Met evenwicht tussen avontuur en geborgenheid. Grondwerken en groenvoorziening vormen de basis van het speellandschap. Speeltoestellen en meubilair vormen een aspect van afwerking van het speellandschap en veiligheid is een belangrijke randvoorwaarde. (Rolf Duchamps)