Duizenden jongeren fuiven in open lucht
Voor organisatoren is de bekendste openluchtfuif in de streek vooral hard werken dat ergens in oktober begint en waaraan vanavond ruim 200 vrijwilligers zullen meewerken. "Vorig jaar hadden we 5500 man.", vertelt Maarten Leemans. "Maar dan het dezelfde dag nog geregend. Als het weer mooi blijft, hopen we toch minstens 6000 jongeren te hebben." "Om veiligheidsredenen kunnen er maximum 7000 mensen op het terrein dus plaats genoeg.", vult Katrien De Mulder aan.
Die bezoekers blijken van zowat overal te komen. Zelfs vanuit Brussel. Dat weet de organisatie door een enquête aan de ingang te houden. Wie vanavond de fuif bezoekt, zal ook gevraagd worden naar de postnummer van de woonplaats. Op die manier probeert men een beeld te krijgen vanwaar de bezoekers komen. Vorig jaar beweerden 8 fuifgangers uit Brussel te komen maar het merendeel bleek uit Sint-Niklaas en Beveren te komen. Al was Lokeren met een 100-tal jongeren ook goed vertegenwoordigd. Om die reden zijn dit jaar reklameborden geplaatst in de regio tussen Zwijndrecht en Lokeren.
Elk jaar proberen de jeugdverenigingen iets nieuw toe te voegen aan hun evenement. Bij de twintigste editie, 2 jaar geleden, was dat de introductie van de 18+-zone. "Dat was nodig om de twintigplussers aan te trekken die anders weg zouden blijven. Ten slotte zijn we allemaal twintigers en we zagen onze vrienden afhaken", moviteert Katrien de 18plus-zone. In deze zone zorgen Coda Ceedee en Dirk Stoops voor gepaste muziek bij de bubbels. Champagne en wijn staat er wel op de kaart maar geen sterke drank, wegens verboden.
Dit jaar is de nieuwigheid dat de fuif een uur langer duurt, tot 4 uur i.p.v. tot 3 uur. "Jongeren komen pas rond half twaalf buiten en de fuif vraagt veel voorbereiding. Dan is drie uur echt te vroeg om te stoppen", legt Leemans uit. "De buren zien er geen graten in. We houden ze regelmatig op de hoogte met brieven. Bovendien zijn sommige buren die avond weg of bouwen ze zelf een feestje. Ze weten ook dat we maar één avond per jaar een fuif organiseren."
Ambitie is de jongelui ook niet vreemd: er wordt luidop gedacht aan een dertigplus-zone of om een tweedaagse te organiseren. Maar dat lijkt het voorlopig nog niet haalbaar maar het blijft een idee voor de 25ste editie.
nachtbussen
De stad Sint-Niklaas en De Lijn leggen opnieuw nachtbussen in om de feestende jongeren terug naar huis te brengen. Maar liefst 7 verschillende lijnen brengen de fuifgangers naar alle uithoeken van het Waasland, van Kruibeke tot Lokeren. De nachtbussen zullen vlakbij de fuif vertrekken om 1u30, 3 uur en 4u30.
tickets
Tickets kosten 6 euro in voorverkoop of 8 euro aan de kassa. (mb)