Pieter Foubert is nieuwe Prins Carnaval van De Nachtvlinders

Image
De twee kandidaten 2009 voor de verkiezing: Pieter Foubert en Luc Van Mieghem
HAASDONK. Voor de 31ste keer heeft de carnavalvereniging De Nachtvlinders met een groots feest een Prins Carnaval verkozen. Traditioneel werd het Parochiehuis afgehuurd om al die carnavalsgasten een gezellig onderkomen aan te bieden. Het was presentator Omer Liessens die hen allemaal bij naam, een hartelijk welkom toesprak. Uit de ganse regio waren er carnavalsverenigingen aanwezig maar ook uit Hulst, Sint-Jansteen en Kloosterzande en de meest leuke namen klonken door de luidsprekers met De Krabbekokers, De Muilentrekkers of De Muttekes. Ook de Carnavalfederatie Oost-Vlaanderen was er.

De zaal zat vrij snel helemaal vol en de mannen van Discobar 'Joske' slaagde er in om de sfeer muzikaal hoog te houden. In de gelagzaal werd stilaan een jury gevormd. Vaste waarde was Patrice Bohyn als voorzitter, Raoul Van Meirvenne peter van de nieuwe reus van De Nachtvlinders en ook voorzitter van het Puitenslagerscomité uit Beveren, Myriam Van Remoortere, de first lady van Beveren als dame van de burgemeester, Keizerin Adrienne van Verrebroek, Leo Vereecken van de Kleine Zwaantjes Belsele en tenslotte haalde ceremoniemeester Roland Verbeke ook nog Rosita De Munck van de Knuffelberen Burcht in dat select jurygezelschap.

Bij de inkom stonden de twee kandidaten met elkaar te praten. Waarover is niet geweten maar ze waren zinnens er echt voor te gaan: Luc Van Mieghem die voor de eerste keer ging deelnemen en Pieter Foubert van de Velle die al voor de 4de keer zijn kans ging wagen.

Toen Omer Liessens aan de verkiezingpresentatie wilde beginnen, hield hij zich toch nog even in want de mevrouw Myriam van de burgemeester was er nog niet. Maar vermits ze maar op zich liet wachten begon hij er toch aan. Hij riep de twee kandidaten op het podium voor de volgorde trekking die door ceremoniemeester Roland werd verricht. Officieel en eerlijk. Hij gebruikte er de speelkaarten voor die ooit nog door Walter Capiau werden gehanteerd in het televisiespel 'Hoger Lager'.

Image
De volgorde van optreden werd bepaald door het trekken van een speelkaart uit handen van ceremoniemeester Roland Verbeke. Luc Van Mieghem trok een aas en mocht beginnen.
Omdat Luc Van Mieghem er een aas uithaalde en Pieter Foubert slechts een zwarte zeven, moest Luc als eerste aan de proeven beginnen. Ze moesten een inleidend woordje zeggen als welkom en Luc zei: "Hopelijk geven we er een lap op." Zijn tegenstander noemde zich Pietje Foubert. "Ik doe weer mee, ammezeer ulder vanden avond." En dat was het dan. Iedereen terug van het podium voor een lange pauze. ’t Was nog niet begonnen en ’t was al gedaan.
Maar geen nood, discobar 'Joske' ging er weer keihard tegenaan met niets dan carnavalmuziek van het zuiverste gehalte. De man die naast ons stond, begon zowaar mee te zingen met een zuivere mannenstem zoals we er bij Andre Rieu al hebben horen zingen.
Er waren nummers bij die uitnodigden om te dansen, maar dat lukte niet al was net voor het podium een grote dansruimte voorzien. Daar speelden gewoon kinderen die in carnavalsoutfit met ma en pa waren meegekomen. Er was zelfs een jeugdprins bij.

Daar was Omer Liessens weer. Een schitterende presentator is dat toch. Een zuivere stem en het bewijs dat een vereniging niet altijd naar een BV moet uitkijken om iets te komen presenteren. Een BV die dan nog eens met veel geld aan de haal gaat ook.

Omer kondigde de eerste proef aan en dat was een optreden met zang of voordracht. Luc Van Mieghem mocht eerst beginnen. Hij bracht het gekende protestlied 'Met de vrouwen niets dan last'.
Luc had zich gewoon verkleed in een madamekostuum. Andere attributen had hij niet mee gebracht. Nochtans moest de jury, naast voor de zang, ook punten geven op attributen, show en het carnavaleske.

Image
Zo zong Luc Van Mieghem 'Met de vrouwen niets dan last'. Rechts de accordeonist Paul Van de Voorde.
 

Hij zong helemaal niet slecht en goed in de toon. Voor de begeleiding zorgde de onverbeterlijke accordeonist uit Zwijndrecht, Paul Van de Voorde. Heel wat mannen zongen mee, de vrouwen zwegen maar klapten wel mee in de handen. Luc sloot af met een ‘special’ voor de vrouwen waarin hij zong: "Met de mannen niets dan lol, komaan doet dat pintje vol."

Dan was er Pieter Foubert. Voor hij begon had hij een team toneelmeesters het podium opgestuurd voor het bouwen van een decor. Knap werk, dat paste bij zijn lied 'Busje komt zo'. Pieter was ook in passende kledij met een korte broek. Het busje stond voor en de klok tikte zo mee in gedachten.
Het zingen begon en al onmiddellijk hoorden we dat hij niet in dezelfde toon zat als deze die uit de accordeon kwam. Paul de muzikant wrong zijn vingers in alle richtingen op al die knopjes om dezelfde toon als de zanger te vinden. Zware opdracht.
Pieter Foubert zorgde zeker voor veel punten in het onderdeel 'attributen' en 'show'. Naar het einde toe klonk het nog slechts als 'Busse kom so, busse kom so...'. En de jury maar noteren.

Image
Het optreden van Pieter Foubert in een knap decor: busje komt zo…

0ndertussen was het zesde jurylid Myriam van de burgemeester ook gearriveerd. De voltallige jury kon nu eerste genieten van een optreden van Willy Blommaert in Carnavalsuitrusting. Zijn ‘special act’ heette 'Den eerste dag dat ze trouwden'. Hij kreeg met het refrein de zaal wel mee en na afloop konden we niets dan zeggen "Goe gezongen Willy".

Iemand kwam met een koelbox op het podium gestapt en verdween er mee achter de paarse gordijnen. Daarin zat het bier verstopt dat voor de volgende proef moest dienen. De bierproef. Ze moesten zeggen welke de vijf bieren waren die door ober ex-prins Wim Van Herck werden aangebracht wanneer de zwarte blinddoek voor de ogen was gebonden. Eerst Luc Van Mieghem dan Pieter Foubert. Enkel voor het tweede biertje hadden ze hetzelfde: een kriek. Jammer dat de juiste volgorde niet bekend gemaakt werd want we hebben er geen kijk op wie nu van beide de beste bierkenner was.

Image
Jong geleerd is oud gedaan.
De aanwezigen mochten nu ook stemmen en de mannen van De Nachtvlinders hadden een kartonnen doos bovenaan dichtgemaakt met in het midden een gleuf om de stembriefjes in te duwen. Die doos werd goed in beeld gezet vooraan op het podium. Op de doos stond in grote letters 'Bastos'. Reclame voor sigaretten en dat was ironisch want in de zaal mocht niet gerookt worden.

Er was nog een 3de proef die waarschijnlijk voor de eerste keer werd ingevoerd. Het was ceremoniemeester Roland Verbeke die een gebogen ijzerachtig circuit kwam opstellen en de kandidaten moesten met een ijzeren rond spul met handvat over de draad bewegen maar als  het circuit raakten, ging een belletje en moesten ze een stationneke terug keren. Ze moesten op twee minuten zoveel mogelijk afstand afleggen Luc Van Mieghem was in dit spel veruit de beste en bracht de ring in éénkeer naar het eindpunt.
Pieter was voor dit spel, wat ze noemen, veel te ‘schiersig’. Het belletje rinkelde dikwijls.

De jury trok zich terug om te gaan tellen en de punten achter de namen te schrijven. Toen ze weer naar de zaal kwamen was het al zondagmorgen. De kandidaten werden er bij geroepen, de burgemeester nam plaats, de jury zette zich netjes gegroepeerd terzijde, Omer Liessens greep de micro vast en gaf hem aan Patrice Bohyn, de voorzitter van de jury.
"Beste mensen", zo sprak hij, "Ze waren aan elkaar gewaagd maar we hebben toch een winnaar, gewikt en gewogen." En dan klonk de naam van Pieter Foubert, de nieuwe Prins Carnaval van De Nachtvlinders. Gejuich steeg op. Luc Van Mieghem wenste hem proficiat en in de micro zei hij: "De beste heeft gewonnen." Hoe sportief.

Image
Burgemeester Van de Vijver heeft de scepter overhandigd aan de nieuwe Prins carnaval.

Dan rukte ze met de attributen aan: de schone blauwe mantel werd door Keizerin Adrienne van Verrebroek over de schouders van Prins Pieter gelegd. Dan volgden ook de andere attributen die een Prins in bezit moet hebben tot inbegrip de pluim die wordt opgestoken en als apotheoze mocht burgemeester Marc Van de Vijver aan Pieter Foubert de scepter overhandigen.

Image
Het erepodium vlnr: Prins Wim Van Herck, kandidaat Luc Van Mieghem, burgemeester Van de Vijver en Prins Pieter.

En zo besloot Prins Pieter 2009 met de zin: "We drinken er ene op!" (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

HAASDONK. Karnavalvereniging 'De Nachtvlinders' viert volgend jaar z'n 33ste verjaardag. Naast de traditionele bezigheden van de vereniging zoals de verkiezing van prins carnaval, de stoet en een...

HAASDONK. Komende zondag is de gemeente weer te klein want 'De Nachtvlinders' vliegen weer uit in een denderende stoet. Dit jaar nemen een 55-tal carnavalgroepen en wagens deel aan de...

Secretaris Willy Blommaert heeft alles weer op zijn best kunnen voorbereiden. Hij is en blijft een sterk hand bij De Nachtvlinders. Hij nodigt gans het Waasland uit.HAASDONK. Zondag 21 maart zit de...

In 2009 won Pieter Foubert de verkiezing van Luc Van Mieghem. Kan hij zijn titel verlengen?HAASDONK. Zaterdag weet Pieter Foubert of hij zijn titel ‘Prins Carnaval’ kan verlengen....

Willy Blommaert (links) is er klaar voor. Hij is hier in gezelschap van Fons Moordtgat die model stond voor een reus die in de carnavalstoet niet zal ontbreken.HAASDONK. Willy Blommaert en zijn...

Dit is dan de levende reus Fons Moordtgat, in het gezelschap van Willy Blommaert, de vader van alle Nachtvlinders. HAASDONK. De 81-jarige Fons Moordtgat beleeft momenteel leuke dagen. Hij is...