Jean-Marie Dedecker wil onroerende voorheffing op eigen woning afschaffen
REGIO. Wat Jean-Marie Dedecker in zijn nieuwjaarstoespraak in Willebroek voorstelde zal wel als hemelse muziek klinken bij de bezitters van een eigen woning. De LDD voorzitter wil de Onroerende Voorheffing (OV) op de eigen eerste woning afschaffen. Dit past in een ruimer plan om eigendomsvorming aan te moedigen, dat in deze moeilijke tijden ook de economie in Vlaanderen ten goede komt. De OV bestraft immers burgers die voor hun eigen huisvesting zorgen.
Jean-Marie Dedecker: "Het is fiscaal totaal onrechtvaardig dat de mensen ieder jaar opnieuw worden belast op hun eigen woning. Ze hebben die betaald met de opbrengst van hun werk en met hun spaargeld van jaren ver. Dat inkomen werd al eens zwaar belast, en op de intrest van hun spaargeld hebben ze ook al ieder jaar roerende voorheffing betaald. Dan betalen ze nog eens BTW om een huis te bouwen of te kopen. De fiscus kwam dus al minstens 4 keer langs! Die 5de, 6de en volgende keren is er echt teveel aan."
Nu is het wel bekend dat méér dan 75% van de Vlamingen eigenaar is van een eigen woning, en dat blijkt uniek te zijn in de wereld. Het is dus niet het voorrecht van de rijken; integendeel, ‘eigenaar zijn’ is volgens LDD de beste vorm van ‘sociale zekerheid’, zeker voor mensen die het later met een klein pensioentje van de federale overheid moeten doen.
Het opheffen van de onroerende voorheffing voor de eigen woning in Vlaanderen kost maximaal 1.250 miljoen euro. Daarom stelt LDD voor dit te spreiden over 5 jaar door de gewestelijke basisbelasting (2,5 procent) op het Kadastraal Inkomen ieder jaar met 0,5 procent te verminderen tot ze helemaal is verdwenen. Dat komt neer op 250 miljoen euro per jaar.
Dedecker: "De Onroerende Voorheffing kan dus in één Vlaamse legislatuur verdwenen zijn. Want samen met de basis van de gewestbelasting verdwijnen de provinciale en gemeentelijke opcentiemen even geleidelijk. Over 5 jaar moeten de provincies toch ontmanteld zijn, en de gemeenten krijgen 5 jaar om hun financieel beleid aan te passen."
Vlaanderen bouwde op 10 jaar tijd een schuld af van 6,5 miljard euro en is nu schuldenvrij. De middelen die voorheen werden aangewend voor de schuldafbouw, kunnen volgens LDD, nu hiervoor worden ingezet. Het Gemeentefonds kan door het Gewest worden gespijsd om de gemeenten bij te springen die geen alternatieve inkomstenbron vinden.
Dedecker bedsloot: "Natuurlijk zou een eenvormige vlaktaks dit soort belastingen overbodig maken. Maar nu is deze belastingvermindering ook noodzakelijk om koopkracht van de gezinnen en gepensioneerden te verhogen. Koopkracht en consumentenvertrouwen gaan hand in hand en zijn de brandstof van het economisch herstel." (Rolf Duchamps)