Vallen op gladde houten brugjes

Image
Houten brugjes zoals deze voor kasteel Cortewalle in Beveren kunnen bij regen- en vriesweer zeer glad zijn.
BEVEREN. Slippen op houden brugjes is van alle tijden. Het is aan te raden steeds goed uit te kijken en zich voorzichtig over de brugjes te begeven of te fietsen. Dat is nu in Beveren nog eens goed in de actualiteit gebracht nadat een dame in Melsele op een houten brugje was gevallen met een beenbreuk tot gevolg.

Het was gemeenteraadslid Nico Lauwaert (Vl.Bel.)die het op de tafel van de gemeenteraad wierp. Als fietsspecialist ( hij heeft een fietsenzaak) had hij weet dat vooral fietsers ten val kwamen op gladde fietspaden en dan vooral op de houten brugjes zoals die aan Cortewalle liggen en in de Spoorweglaan in Melsele.

Nieuw is het probleem niet want ook vorig jaar werd hierover al een schriftelijke vraag gesteld maar een antwoord bleef uit. Vlaams Belang stelde voor om een laagje beton over de brugjes te gieten of te bekleden met een materiaal dat minder glad is.

Maar een houten brug(je) betonneren is een oplossing die niet goed te vatten is. En Monumeneten en Landschappen zal dat zeker niet zien zitten.  Dat er in november valpartijen waren, ontkende schepen Luc Maes niet maar eer werd toch gestrooid. Toen het sneeuwde rukten de gemeentediensten zeker uit en aan de brugjes werd zout gezet met een schop zodat fietsers of voetgangers zelf konden strooien. Hierbij zei de schepen dat de mensen zelf ook wat verantwoordelijkheid moeten nemen.
Nico Lauwaert vond het maar niks, dat zelf strooien. Maar de schepen wees er ook op dat de brugjes worden bewerkt om er een anti-sliplaag op te leggen. Op Cortewalle werd die reeds aangebracht maar in Melsele was dat nog niet gelukt omdat het hout er niet droog was en omdat het vroor. Er wordt een miniprofiel met deklaag aangebracht.

Burgemeester Van de Vijver zei dat het college zich zal buigen over een oplossing. "Maar", zei hij, "De natuur uitschakelen gaat niet." Klopt, want ook bij regenweer kunnen brugjes glad worden. Maar geen nood, schepen Luc Maes, zorgt wel voor de oplossing. (r.d.)

 

Lees ook:

Het bord dat aanmaant voorzichtig te zijn.BEVEREN. We weten het nog, eind vorig jaar was er nogal wat te doen rond brugjes die glad lagen. Zoals deze aan Corterwalle. Mensen gleden uit en fietsers...