Jaarboek Gemeentemuseum voorgesteld

TEMSE. Afgelopen vrijdag is in Temse het Jaarboek 2007 van het gemeentemuseum voorgesteld. Meteen werd ook feest gevierd voor 65 jaar gemeentemuseum, waarvan 25 jaar in de Kasteelstraat 16.

Het jaarboek bevat een stuk over de studie van Julien en Jean Lijssens over de geschiedenis van de zoutindustrie in Temse, Steendorp en Rupelmonde. Door de studie bleek dat deze industrie van grote betekenis is geweest voor de regio.

Een ander hoofstuk is gewijd aan de Temsese kleinkunstgroep De Gallienoten, gestartin 1970 met oud-scoutsleden. Zij creëerden een heel eigen sound en repertoire en met hun eigenzinnig imago veroverden zij heel Vlaanderen. In 1978 werden de gitaren aan de haak gehangen. Luc Vivier, sleutelfiguur van de groep, reconstrueerde de geschiedenis in het jaarboek.

Zoals bekend heeft ook de familie Nijs een hoofdstuk gekregen in het jaarboek. De familie heeft talrijke kunstenaars voortgebracht met op de eerste plaats de beeldhouwers Adriaan (stamvader) en Philippe (zoon). De roem van deze vaandeldragers van de rococo in ons land heeft alle andere familieleden in de schaduw gezet. Wim Nijs, dé Nijs-specialist bij uitstek, richt in het boek de schijnwerpers op een broer van Philippe: Joannes Baptiste Nijs, een prominent tin- en loodgieter.

De rubriek ‘In galop’ omvat traditioneel een overzicht van de voornaamste gebeurtenissen en manifestaties in Temse in het voorbije jaar.

 

Image
V.l.n.r. Wim Nijs, voorzitter Romain Van Hautekerke, museumfunctionaris Annick Rooms, Julien Lijssens, burgemeester Luc De Ryck, Luc Vivier en gedeputeerde Jef Dauwe.

Image
65 jaar Gemeentemuseum. V.l.n.r. zittend: penningmeester Marijke Dierickx, secretaris Guy D’Haen, voorzitter Romain Van Hautekerke, burgemeester Luc De Ryck en gedeputeerde Jozef Dauwe. Staande: schepen Franky De Graeve, museumfunctionaris Annick Rooms, Gaby Steyaert, Paul De Maeyer, Paul Blaton, Frank De Cuyper, Alex Suanet, Valeer Peirsman, schepen Wim Van Rossen en Julien Lijssens.

 Het boek kost 23 euro en is in het weekend verkrijgbaar in het Gemeentemuseum aan de Kasteelstraat 16. Op weekdagen is het boek verkrijgbaar bij museumfunctionaris Annick Rooms op de vijfde verdieping in AC De Zaat.

info: 03/710 12 52, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (mb)

 

Lees ook:

TEMSE. Op vrijdag 7 november om 20 uur vindt in Roxy (bovenzaal), Stationsstraat 29, de officiële voorstelling plaats van het Jaarboek 2007 van het Gemeentemuseum. Er zal een heel programma...