Stadsbestuur bracht hulde aan vijf sporters die in Peking waren

Image
Liesbet Van Breedam kreeg ook de felicitaties van ex-profwielrenner Etienne De Wilde (rechts) en schepen Gaspard Van Peteghem
SINT-NIKLAAS. Op het stadhuis van Sint-Niklaas werden vijf sporters die ofwel op de Olympische Spelen waren ofwel op de Paralympics ontvangen door het college van burgemeester en Schepenen. Het waren Hanna Mariën van AC Waasland die in de 4 x 100m ons land de glorie bracht met een zilveren medaille, artistiek turner Koen Van Damme die jammer genoeg met een kniekwetsuur niet op niveau kon turnen, Liesbet Van Breedam die met Liesbeth Mouha beachvolleybam speelde, Nico Vergeylen die als tafeltennisser voor de 5de keer naar een Paralympics ging en tenslotte nog Johan De Rick van ViGe Sint-Niklaas die in het team zat van goalbal, een sport voor blinden en slechtzienden.

 

Sportadviseur van de stad, Johan Heirbaut had een bijzonder aangenaam programma samengesteld dat op muzikaal vlak werd opgevuld door pianist Jan Wagemans en de vroegere zangeres Alana Dante.
Burgemeester Rik Daelman van Waasmunster was eveneens aanwezig als fan van zijn dorpsgenoot Nico

Image
Pianist Jan Wagemans en zangeres Alana Dante, die ook in Sint-Niklaas woont. Zij luisterden de hulde muzikaal op.
Vergeylen. En schepen Van Peteghem had zijn goeie vriend en ooit Olympisch wielrenner, Erienne De Wilde, uitgenodigd als eregast.


Burgemeester Freddy Willockx was bijzonder verheugd dat er zoveel atleten op de Olympische Spelen en de Paralympics  uit de stad betrokken waren. Hij noemde het de plicht van het stadsbestuur, de sporters van de Olympische Spelen én de Paralympics eens samen te brengen voor een hulde. Hij haalde er het Sint-Niklase sportbeleid bij  en vond daarin aanknopingspunten die naar de topatleten leidde.

 

Hanna Mariën leverde de beste prestatie maar is geen echte Sint-Niklase. Ze woont in Borsbeek "in de diamantstreek" zei Willockx maar Hanna bleek daar toch niet veel van te weten. "In ieder geval hebben ze daar diamant gevonden in de atletiek", voegde de burgemeester er aan toe.
Al jaren is Hanna lid van AC Waasland en ook haar coach Patrick Himschoot heeft wat met Sint-Niklaas te maken want hij begon er nog als collega van sportadviseur Johan Heirbaut op de sportdienst. Mariën was dus omwille van haar trainer, omwille van haar club en omwille van de infrastructuur waar ze traint, betrokken bij de Wase hoofdstad. Dat vond burgemeester Willockx die er ook de nadruk op lmegde dat AC Waasland in het begin der jaren ’90 op sterven na dood was. "We namen dan belangrijke opties om te proberen de atletiek te doen herleven via onze mooie infrastructuur die we hebben gerealiseerd."

 

Image
Hanna Marien werd door burgemeester Willockx overladen met geschenken!

 

Dan werd Liesbet van Bredam in verband gebracht met de stad. Zij haalde de 1/8ste finales in het beachvolleybal. Zij kwam via PNV in deze sport in beeld want het werd op het Kerkplein van Nieuwkerken gespeeld en nu op de Grote Markt zelf, in het kader van de nationale competitie. Zo zorgde de stad weer voor een verband tussen locatie, infrastructuur en de prestatie.

 

De burgemeester vond het wel spijtig dat Koen Van Damme al gekwetst was net voor de O.S. begonnen en daardoor niet op zijn volle waarde in Peking kon turnen. "Maar hij is no zo jong. Hij groeit nog", aldus Willockx. Hij wees er ook op dat Tom Steels, die bij de hulde ook aanwezig was, navolging krijgt in Nieuwkerken. Naast Liesbet Van Breedam is ook Koen Nieuwkerkenaar. Voor turnen werd weer een verband gelegd naar de infrastructuur want sedert 2001 heeft de stad een gespecialiseerde turnhal.

 

Image
De hulde van turner Koen Van Damme vlnr: schepen Van Peteghem, Koen, Etienne De Wilde en burgemeester Willockx.

 

Nico Vergeylen, tafeltennisser uit Waasmunster was weer op de paralympics en Freddy Willockx vond weer een verband met zijn stad. Meer zelfs, Nico woonde ooit 300 meter van de deur van de burgemeester. Maar enkele jaren geleden verhuisde hij. "En toch is Nico een product van Tafeltennisclub Sint-Niklaas, waar we speciaal  voor de mindervaliden al jaren inspanningen hebben geleverd. Ook hier is er weer een verband met de goede infrastructuur."

 

Image
Tafeltennisser Nico Vergeylen kreeg gelukwensen van zijn burgemeester uit Waasmunster: vlnr schepen Van Peteghem, Etienne De Wilde, Nico Vergeylen, burgemeester Rik Daelman en burgemeester Willockx.


het onbekende goalbal


Met Johan De Rick, zelf uit Gent maar een belangrijk element uit de club van de Visueel gehandicapten in Sint-Niklaas, had de burgemeester geen verband gevonden. Hij kende zelfs, net als vele anderen,  de sport niet die Johan met het nationaal team goalbal speelde.


Goalbal is een paralympische balsport die in teamverband wordt beoefend en specifiek is ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap. Goalbal is een sport en wordt dus over de ganse wereld beoefend (door een 100-tal landen). Men hoeft niet persé blind of slechtziend te zijn om aan goalbal te doen want een blinddoek brengt iedereen op hetzelfde visuele niveau : niks zien dus. Het beoefenen van deze sport vergt van de spelers een goede basisconditie, een groot oriëntatievermogen, kracht en opperste concentratie.

 

Een wedstrijd wordt betwist tussen 2 teams van elk 3 geblinddoekte spelers. De teams dienen in hun eigen spelerszone te blijven. Een aanval gebeurt door de bal te rollen (gooien) naar de overkant. De verdedigers wachten de bal af in geknielde, gehurkte of staande houding. Om schaafwonden te vermijden gebruiken de spelers knie- en elleboogbeschermers.


In de bal bevinden zich belletjes zodat hij hoorbaar wordt. Een goalbal weegt 1250gr en is groter dan een volleybal. Een goalbalwedstrijd duurt 2 x 10 minuten effectieve speelduur. Dit betekent 20 minuten waarin de concentratie geen moment mag verzwakken! Johan De Rick is al geruime tijd lid van de nationale ploeg.

 

Image
De hulde van Johan De Rick van goalbal.
 

 

"We hebben ook goud gehaald in Peking en dat met Tia Hellebaut", zo pakte Freddy Willockx dan uit. Velen keken verbaasd op maar de burgemeester had dieper gespit in de atletiekwereld en wist zo dat Dirk de Clercq, professor bewegingsleer aan de Universiteit van Gent, een wetenschappelijk begeleidingsproject voor Tia Hellebaut opstelde. Zo verfijnde de techniek bij het bewegen voor de hoogtesprong. Maar het verband was nu: Dirk De Clercq is uit Sint-Niklaas.

 

Sportschepen Gaspard Van Peteghem uitte ook zijn trots op het feit dat er 5 sporters konden worden gehuldigd. "Het is voor onze stad een ongekende luxe", zei hij. Hij overliep, de hoogtepunten van de Belgen en styelde vast dat op de Paralympics de concurrentie groter was geworden. De schepen wil ook dat Sint-Niklaas zich toont al een echte sportstad en een rtol moet trachten te spelen in de topsport. Maar zeer zeker ook de promotie van 'Sport voor allen'. De stad moet een bijdrage leveren in de ondersteuning van het Vlaamse en Nationaal Sportbeleid. En dan zeker ook op vlak van de infrastructuur. Ook het jeuggdtalent verdient alle aandacht. "Samen met de Stedelijke Sportraad blijven we alert voor de evoluties in de sport en trachten we in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en behoeften", aldus nog sportschepen Van Peteghem.

 

Image
De groep met burgemeester en schepenen: vooraan vlnr Koen Van Damme, Liesbet Van Breedam, Nico Vergeylen, Hanna Marien (in wit) en Johan De Rick.


Nadat Johan Heirbaut nog een bijzonder interessant gesprek voerde met prof Dirk De Clercq werden aan de vijf atleten de aandenkens en geschenken overhandigd.(rolf duchamps)