Zwijndrechtenaar loopt 'Berlin Marathon' voor het goede doel

Image
Gunther Thuysbaert ruilde de koersfiets voor de loopschoenen en neemt nu deel aan de 'Berlin Marathon'.
ZWIJNDRECHT. Gunther Thuysbaert gaat zondag in Berlijn voor de eerste keer deelnemen aan een marathon. Hij koos er deze uit van Berlijn. Een marathon is een hele uitdaging want er moet 42,195 km gelopen worden. Merkwaardig is zeker dat Gunther vroeger wielrenner was en nu nog altijd is verliefd op de koersfiets.

 

Hij traint met mannen als zegekoning Guy Smet mee, is lid van de Wielertoeristenclub San Marco. En toch is hij aan het lopen ook en heeft daar nu ook de smaak te pakken en doet het bijzonder graag. Hij gaat de 'Berlin Marathon' ook lopen voor het goede doel: ten voordele van het  Kinder Hemato Oncologisch Centrum Antwerpen ZNA Koningin Paola ziekenhuis -Antwerpen. De bedoeling is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor hun organisatie KHOCA Kinderkankerpatiënten.

 

We zochten Gunther Thuysbaert op in zijn thuisbasis in de Polderstraat waar hij in een geklasseerd gebouw woont. En het is precies dáár dat de oorsprong van de idee van te gaan lopen lag. Bij restauratiewerken leerde hij Filip Verhulst, de zoon vban de aannemer, kennen. In het kader van een sportieve uitdaging begon de ex-wielrenner te lopen.


De afspraak was dat ze dit jaar iets gingen doen rond het lopen, Filip is een voetballer in de zaal in Verrebroek, Gunther dus wielrenner. "Ik ga hem volgend jaar iets laten doen rond fietsen omdat ik vind dat ik een betere fietser te zijn dan een loper. Ik moet zeggen dat ik vroeger niet graag liep. Af en toe deed ik dat wel eens in de winter om me wat bezig te houden. Toen was ook het mountainbiken nog niet zo in. We begonnen met tweekeer per week samen te lopen. De eerste keer was dat traag en niet meer dan 10 - 11 km per uur. Rapper ging dat niet."


In april was er de '10 Miles van Antwerpen' waar de twee sportvrienden aan deelnamen. Doelstelling was ze te lopen binnen 1u20. Maar hetb werd beter dan dat ze dachten en arriveerden  rond de 1u15. Dat was voor hen de aanleiding om verder te gaan en ze stelden zich tot doel, een marathon te lopen. Via enkele andere vrienden vernamen ze welke de mooie marathons waren. Eén die hen voortal charmeerde, was deze van Berlijn. "Vooral omdat het een vlak parcours was want voor de eerste op een golvend terrein zou het immers té zwaar maken voor ons", aldus Gunther.


Jammer genoeg gertaakte Filip Verhulst in juni gekwetst en moest afhaken. Gunther bleef echter door lopen en sloot aan bij de Zwijndrechtse Atletiekvereniging ’t Swin. Hij kwam er bij Frederik VBan Hove terecht, de trainer van de lange afstand en die wil hij nu zeer veel dank toesturen. "Bij ’t Swin gaven ze mij tips hoe ik moest leren lopen, hoe ik een trainingsopbouw moest doen. Op dinsdag en donderdag trainden we de lange afstand. Altijd anderhalf uur lopen met steeds een variatie zoals trainen op interval, uithouding. Dat ik die mensen van de atletiek heb leren kennen, werkte motiverend en stimulerend."


En zo zag Gunther Thuysbaert de progressie groeien: eerst achteraan in de groep en stilaan meer naar voor. Hij luisterde heel goed naar de tips van de mannen die al meerdere marathons liepen. In juli ging hij dan op vakantie en stapte er elke morgen om 5u - 5u30 uit bed om minstens 1,5 u tot 2 uren te lopen en zo de conditie aan te scherpen.
"Ik ben toen 3 kg afgevallen. In totaal ben ik nu al 8 kg gewicht kwijt. In de winter weeg ik tussen de 87 en de 89 kg en nu kom ik rond de 80 kg en als ik na een training binnen kom, soms maar 78. Toen ik vroeger koerste woog ik 76 km en dat was mijn 'forme gewicht'."


Gunther Thuysbaert reed als renner bij Hoop op Zegen Beveren. Nadat hij 4 jaar als 'liefhebber’ belofte-elite zonder contract, had gereden, stopte hij in 1992 - 1993, op 23-jarige leeftijd. Zijn studies voor advocaat, zaten er wel voor wat tussen. Hij kan nu als ex-wielrenner wel een vergelijking maken tussen wieler- en loopsport.


Volgens hem tonen beide sporten gelijkenissen omdat je een brede basis moet trainen om de goed forme te kweken. "Maar ik denk dat vooral in fietsen zowel tactiek, koersdoorzicht en het vermogen om heel kort na elkaar demarrages te plaatsen en op het juiste moment mee te zijn, veel belangrijker zijn dan in het lopen. Zeker op de lange afstand. Ik denk dat in deze sport de betere nog meer bovendrijft dan in het wielrennen. Koersen vind ik zeker meer belastend. De lange afstand is eigenlijk ook eerlijker, je moet het tempo kunnen spreiden over 42 km. Val je ‘in panne’ op 32 km en kom je dan de bewuste man met de hamer tegen, dan is veel van de goeie tijd die ja al liep weg."

 

In september nam Thuysbaert ook al deel aan een kwart triatlon, voor een weddenschap. Hij bond deze sport  ook weer best combineerbaar, als je de overstap van de ene naar de andere proef niet te abrupt maakt. Het is perfect mogelijk van de fiets te stappen en te gaan lopen. Het heeft geen wisselwerking met mekaar. "Ik hoor nu toch zeggen bij wielrenners dat ze het lopen in hun trainingsschema’s opnemen. Trouwens ik ondervond het ook, want er was een periode dat ik elke zondagmorgen nog ging fietsen op een heelkleine versnelling, meer dan 100 toeren per minuut, en ik ondervond het als positief voor het lopen. Vooral voor de beensnelheid. Vroeger had ik daar een misvatting over."


Lopen voor een coureur kan dus, al is dat misschien niet aan te raden een week, voor een Belgisch Kampioenschap of zo. In de opbouw echter, is het best combineerbaar.


goed doel


Gunther neemt ook deel aan de marathon van Berlijn omdat hij iets wil doen voor het goede doel en meer bepaald voor de Kinderkankerpatiëntjes in Antwerpen. Zijn echtgenote is gaenycologe met een praktijk in Melsele maar werkt ook in het Middelheimziekenhuis  en in het Koningin Paolaziekenhuis voor kinderoncologie. Zij wordt geconfronteerd met de strijd die kinderen tegen kanker moeten voeren. Gunther kent dan ook het schrijnend lijden dat de jonge kinderen moeten dragen.


Gunther: "Veertien dagen geleden kwam ik dan op de idee om de ‘Berlin Marathon’ voor een goed doel te lopen. Ik wou wél een goed doel dat dicht bij ons  stond en hier in de buurt was. Ik vond, dat wat in het Paolaziekenhuis gebeurt, wel de moeite waard. De vzw KHOCA die daarvoor is opgericht, heeft grote inzet om die kinderen met kanker, toch een beetje zon te brengen en dat vond ik echt de moeite waard om er een steentje toe bij te dragen."


in Berlijn

 

Image
Gunther Thuysbaert
Vrijdagmiddag vertrekt Gunther Thuysbaert en zal er zaterdag het parcours met de fiets verkennen en zondagmorgen om 9u wordt de start gegeven. "We zullen vroeg moeten opstaan om nog wat ‘pannenkoeken’ te eten", lachte hij.


Als begeleiding gaat zus Steffie mee. Zijn vrouw is jammer genoeg als dokteres van wacht. "Maar ze heeft me de afgelopen maanden al heel erg gesteund, waarvoor ook dank natuurlijk." Zus Steffie neemt een vouwfiets mee en zal het parcours volgen. Ze hebben al specifieke punten afgesproken om elkaar te zien want tussen 45.000 lopers is het geen sinecure elkaar altijd te vinden.


Om de 2,5 km zijn er wel op het parcours drankposten voorzen. Zelfs medische hulpposten, moet het nodig zijn. De ‘Berlin Marathon’ behoort tot de ‘World Series’ of de 5 grootste ter wereld van het kaliber van New York en Londen. Een super-professionele organisatie.


Een apart gegeven voor Gunther is wel dat hij door een te late inschrijving onder het deelnemersnummer van een Nederlander (Vincent van Hende) aan de start zal staan. Die was ingeschreven maar gaf forfait Hij is deelnemer nr 34.452


De Zwijndrechtse sporter koppelt aan zijn marathon ook een oproep. Jaarlijks vangt het ziekenhuis 30 nieuwe kinderkankerpatiëntjes op.  Dit zijn kinderen die - in het beste geval - pas na een slopende en jarenlange behandeling genezen.   De kinderen kunnen soms maanden of jaren aan een stuk niet naar huis, niet naar hun broertjes, zusjes , hun vriendjes in de klas, de chiro, de scouts,… .  


Afgezien van de lichamelijke pijn wacht hen ook emotioneel en geestelijk een heel zware tijd.   Die kinderen kunnen elke hulp, alles wat hun leven kan veraangenamen, meer dan gebruiken. KHOCA tracht hun zorgen even te doen vergeten, door zeer concreet voor hen daguitstappen te organiseren, speelgoed in het ziekenhuis aan te kopen. "Precies omdat  het project zo concreet is en onmiddellijk ten goede komt aan de kinderen, zou ik het op prijs stellen dat je hen mee sponsort", aldus Thuysbaert in zijn oproep.


Dit kan door storting van je bijdrage op het uitsluitend daartoe en voor de VZW KHOCA geopend rekeningnummer ING 630-4063385-17 (ROLF DUCHAMPS)