In cafe Derby is pierbollen een wekelijks feest

Image
De kegels staan klaar en de speler maakt zich op om de halve bol te laten draaien.
BURCHT. De jaarlijkse 'gemeentedag' waarbij biljart, tafeltennis, boogschieten, duivensport aan bod komen, heeft ook aandacht voor een oude volkssport die als pierbollen bekend staat. Het is een kegelspel waarbij met 'de pierbol' moet getracht worden 10 kegels omver te bollen. De pierbol heeft de vorm van een halve bol en die moet dus rond de kegels worden gedraaid.

 

De kegels staan op rijen van 3 in het vierkant maar één kegel staat daar buiten op een hoek op kegelafstand van de andere. Dat wordt wel eens de zot genoemd en in de eerste ronde die de bol maakt, moet hij die zot passeren.

 

Image
Secretaris Andre Vermeulen en voorzitter Jerome Volchiet bij een kader waarin de foto’s van de pierbolkampioenen te zien zijn.
Voor de gemeente Burcht is pierbollen wel iets bijzonders omdat hier nog een echte club is die in café Derby op de Kruibeeksesteenweg, elke week wedstrijden houdt. De club telt een 20 leden waarbij ook een paar uit Melsele. Voorzitter is Jerome Volchiet, die al van in 1975 pierbolt, en de wedstrijdorganisator-secretaris is André Vermeulen. De Pierbolclub uit de Derby, is nog de enige die is overgebleven van een vijftal die vroeger in de gemeente waren. Die clubs namen het toen tegen elkaar op. Eigenlijk wel jammer dat deze bijzonder aantrekkelijke volkssport moest wijken voor de moderne ontspanningsmogelijkheden.

 

Zondagavond werd de eerste ‘rit’ gebold in het kader van het 'Kampioenschap van Burcht Pierbollen 2008'. Dat is elk jaar een vast gegeven. In het zaaltje van de derby hangen twee kaders met daarop de foto’s van alle pierbolkampioenen. Er waren nu 17 deelnemers waarbij ook 7 dames.


Wie het pierbollen niet live meemaakt, kan niet meespreken over de ambiance, de ontspannende sfeer die er heerst. En die zit dan ook op vlak van speciaal geluid goed ingekaderd. Het doet wat als je de kegels hoort vallen en de bol over de vloer hoort rijden.

 

Image
Klaar voor een worp, met de knieën op een kussentje.
Om te kunnen spelen moeten in de Derby een paar tafels en stoelen maar ook de topbiljart worden verplaatst. Met een stevig doek waarin op de juiste plaatsen gaatjes zijn wordt het kegelveld aangeduid. Met stift gaat men in die gaatjes een stip zetten en op de vloer staat de plaats van elke kegel. De afbakening rond de kegelplaatsen wordt in wit krijt aangeduid. De 'negenman' staat in het midden. Dat is de kegel die een rood hoedje heeft en extra punten waard is of als hij alleen overblijft zelfs 9. Per spel krijgt de speler twee beurten.

 

De eerste speeldag verliep voor Pierre van Geeteruyen fantastisch goed want hij scoorde 24 punten. François Meersman volgde met 22 punten. Na het kampioenschapspel werden nog een drietal pierbollingen gehouden. Iedereen legt 1 euro uit en daarvan worden dan de geldprijzen vastgelegd. "We zijn geen erkende club en genieten dus niet van subsidies", vertelde André Vermeulen, "We doen dit gewoon voor amusement. Ter gelegenheid van de ‘Gemeentedag’ krijgen we wel 30 euro. En alle geld wordt verdeeld onder de deelnemers."

 

Secretaris Vermeulen is ook al een kwarteeuw actief en als schrijver op de wedstrijden volgde hij de huidige voorzitter Jerome Volchiet op. De voorzitter is het boegbeeld  en zondagavond gaf hij nog een demonstratie ten beste in de clubwedstrijd. Met zijn eerste poging lukte hij 12p en met zijn tweede deed hij er nog 10 bij. Zo stond hij met 22 p op nr 1. Jerome lachte en zei: "Ik doe het al meer dan 30 jaar samen met mijn vrouw. Die was vroeger altijd kwaad, want ze bolde nooit een prijs."

 

We hoorden het wel, heel wat van de spelers hebben nog herinneringen aan de tijd van toen, in de Burchtse pierbolcafés. "Ik heb het geleerd op de wijkkermissen zoals op de Seefhoek", wist André Vermeulen nog.

 

Image
De ganse groep deelnemers aan het Kampioenschap van Burcht Pierbol 2008.


Nu vinden de pierbollers het wel jammer dat de jeugd er niet naartoe komt. Langs de andere kant wordt ook geen promotie gevoerd. Nooit geeft de Pierbolclub uit de Derby ergens een demonstratie. Misschien ligt hier een opdracht weggelegd voor de Gemeentelijke sportdienst om het pierbollen in te lassen in de rijke programmering die voor de schooljeugd wordt opgezet.


Kleine kinderen moeten natuurlijk de tamelijk zware houten pierbol nog niet hanteren maar de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar en uit het secundair, kunnen er alvast aan beginnen.
 

Wie de pierbollers aan het werk wil zien, moet zondag 21 september om 19u naar Café Derby komen want dan wordt de 2de dag van het Kampioenschap 2008 afgewerkt. Daarna volgt in de cafétaria van 'De Wallen' de plechtige proclamatie van de ‘Gemeentedag’ in aanwezigheid van de afgevaardigden van het Schepencollege van Zwijndrecht.(ROLF DUCHAMPS)