Nieuwe voetbalterreinen Zwijndrecht krijgen moderne accommodaties

In de Zwijndrechtse Kerkenkouter aan de Richard Orlentstraat liggen reeds drie voetbalvelden maar om er op te kunnen spelen moeten er kleedkamers komen. Daar wordt momenteel werk van gemaakt en schepen van sport Walter de Wulf (VLD), hoopt dat het dossier zo snel mogelijk naar de gemeenteraad gaat zodat nog voor de herfst 2004 de aanbestedingen binnen kunnen zijn. Vanaf volgend seizoen zal de gemeente dan eindelijk een volwaardig voetbalveld hebben. De Waaskrant kon de plannen reeds inkijken.

Er komen 5 kleedkamers die omwille van kostenbesparing, elk uitgerust zijn met 8 douches. Ook de scheidsrechters hebben hun kleedkamers die bij elkaar liggen en een aparte toegang naar het terrein krijgen. Er is eenn hoofdingang van het gebouw en van daaruit kunnen langs een lange gang alle lokalen worden bereikt. Daar is ook een EHBO-lokaal, technisch lokaal en een berging bij.
De kleedkamers zijn uiteraard het belangrijkste onderdeel van de accommodaties. Er staan zitbanken in, berekend op 14 spelers. De stortbaden voldoen aan de strenge regelgeving i.v.m. het legionellagevaar. Het water zal overal en voor iedereen dezelfde temperatuur hebben onder alle 51 douches. Voor het wassen van materiaal zoals de shoes en het doorspoelen van de toiletten zal regenwater worden opgevangen en opgepompt.


Om bij het douchen de damp weg te halen wordt een speciaal systeem van warmtewisseling gebruikt. Er zal een verluchting zijn waarbij toch 60 tot 70 % van de warmte zal behouden worden ook al wordt de damp weg geventileerd. Voor de verwarming werd gedacht aan het gebruik van zonne-energie maar een studie toonde aan dat dit voor een voetbalaccommodatie niet rendabel is omdat tijdens een groot deel van de periode met veel zonnestralen, er niet wordt gespeeld. Toch zal het gebouw z? worden gebouwd dat later, als het werken met zonnepanelen goedkoper wordt, er alsnog kan worden overgeschakeld.


Voor de manier van verlichten van het gebouw, zijn er nog twijfels. Er wordt gedacht aan een autonoom systeem waarbij de lichten gewoon aangaan als iemand binnen komt. Een voordeel is dat men niet moet zoeken waar het moet worden aangestoken en men ook niet kan vergeten het te doven. Of ook de kleedkamers autonoom zullen worden bediend, is nog niet zeker.
De kleedkamers kunnen afzonderlijk worden gesloten. De sleutel wordt afgehaald bij het binnen komen en de bezoeker kan er enkel maar mee binnen in zijn kleedkamer. In het gebouw is ook een ruimte voorzien voor die is uitgerust als kleedkamer met sanitair en helemaal apart kan worden betreden. Zo zullen een schoolklas of een wielerclub e.d., die zich willen komen omkleden, geen toegang krijgen tot het grote kleedkamercomplex maar hier worden ondergebracht.


Omdat later nog een verdieping moet worden bijgebouwd, wordt achteraan, met zicht op alle velden en voorzien van een terras, een tijdelijke cafetaria gebouwd. Het is de bedoeling dat die later boven komt. Daarom dat in het huidige gebouw reeds een koepel is voorzien om later op een vlotte manier een trap te steken, richting cafetaria.


Rondom het gebouw zijn er parkeerplaatsen voor een 80 wagens en deze zijn ook tijdens de dag door iedereen te gebruiken. Aan die kant komen twee luifels zodat bij slecht weer, hieronder kan geschuild worden. Merkwaardig is het opvangen van hemelwater maar ook van het grondwater dat door de drainage van het speelveld ontsnapt. Dat water zal gerecupereerd worden en kan terug gebruikt worden om bij droog weer, het veld er mee te sproeien.(fvdv)