35 jaar Ippon Ju-jitsu
In 1968 was de dojo gevestigd in het toenmalig Volkshuis in de Kapelstraat waar nu zaal De Roos is. Toen werd gewerkt onder de naam 'Sportschool WALTER SMITS ju-jitsu'. Van Ippon was toen nog geen sprake. Leon Verbraeken, als Spartavoetballer, was vanaf het prille begin een van de actieve leden. Een andere sportman was Etienne Van de Merlen die al 5 jaar had geworsteld. Hij werd de trainingspartner van Leon.
Eind 1968 werd er verhuisd naar cafe 't Lam, gelegen op de hoek van de Polderstraat en Dorp Oost waar momenteel de serviceflats zijn. Er was hier helemaal geen luxe en de tatami van 4m bij 5m moest bij elke training worden opgeborgen. Vaak werd geoefend tussen de duivenkorven.
In 1970 werd verhuisd naar Dorp West in cafe De Schuttersvriend, waar momenteel de krantenwinkel is op nauwelijks 100 m van de huidige vestiging. Leon en Etienne werkten dagen om hier een degelijke trainingszaal te maken. Er werd hier ook aan karate gedaan. In dat jaar werd ook de judo-afdeling opgericht door Theo Van Roeyen. Een judomonument dat nog steeds actief is als secretaris van Ippon.
Een jaar later moesten de ju-jitsu en judo weer op stap want hun dojo werd nu in de Sint-Paulusschool in de Statiestraat ondergebracht en in datzelfde 1971 ook nog naar de werkplaats van een verwarmingsinstallateur schuin over de school, waar nu de winkel Lambrechts-Drieghe is. Het is toen, in mei 1971, dat Ippon werd opgericht door Leon Verbraeken en Etienne Van de Merlen die toen al 2de kyu of blauwe gordel waren, Theo Van Roeyen en Rene De Wilde. De club telde 50 leden. Het eerste bestuur dateert uit die periode met Rene De Wilde, Richard Lorrain, Marcel Machiels en wijlen Remi De Potter. Leon Verbraeken werd leraar omdat Walter Smits gestopt was. Hij bekwaamde zich onmiddellijk wat nodig was om statutair in orde te zijn. Samen met Etienne verwierf hij in 1973 de zwarte gordel 1ste Dan. Ippon had nu twee volwaardige trainers.
Vanaf 1972 was ook karatetrainer Jan De Vriendt, geselecteerde? ex-nationale ploeg, in de club om te helpen bij de karatetraining. Tot op heden doet hij dit maandelijks. Ook Benny Van Campenhout kwam in de club en hij werd als 17-jarige een echte spilfiguur en nadat hij in 1974 ste dan werd, volgde later in 1985 zijn 3de en in 1985 de 4de. Hij werd dan ook hulptrainer en federaal assistent. In 1976, nu 30 jaar geleden, belandde Ippon in onze huidige trainingszaal aan Dorp West 74, na de periode in de achterbouw van chauf?fage-installateur Heyndrickx in de Statiestraat.
Het nieuwe lokaal, een vroegere werkplaats, was een gebouw van wel 100 jaar oud en vroeg enorm veel werk om er een dojo van te maken. Op 21 december 1976 was Ippon een vzw geworden. Voorzitter was toen Rene De Wilde, bijgestaan door Gustaaf Bosman als ondervoor?zitter, Frans Martens werd secretaris en Clement De Worm fungeerde als penningmeester. De overige bestuursleden waren Leon Verbraeken, Roger Cornelis en Theo Van Roeyen. Tot in 1977 bleef Rene De Wilde voorzitter en werd opgevolgd door Frans Martens. Ippon telde toen 150 leden.
Een volgend hoogtepunt in de geschiedenis van Ippon was de 1ste en 3de plaats van Gert en Wim Van Esbroeck in het Belgisch kampioenschap judo voor beloften. Opmerkelijk was dat Leon en Etienne in 1986 reeds hun 5de dan ju-jitsu behaalden. In de BJJF was enkel de stichter, François Van Haesendonck nog hoer met 6de dan. De twee Ippontrainers behaalden die hoge onderscheiding in 1991.
Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de club was ook de aankoop van de dojo in augustus 1993. Dat kon dankzij de borgstelling van mannen die in Ippon geloofden voor de toekomst: Theo Van Roeyen, Leon Verbraeken en Frans Martens. Reeds In 1998 was Dorp West de volledige eigendom van VZW Ippon want toen was alles afbetaald.
In de loop der jaren werd Ippon steeds maar groter door de vele overwinningen op nationale en internationale kampioenschappen. In 1990 wonnen zij al 14 van de 21 medailles op het BK. In 1993 begonnen zij ook met wekelijkse trainingen voor vrouwen in de sporthal in het kader van zelfverdediging.
Vanessa Van de Vijver kwam nu ook in de belangstelling. Aanvankelijk werkte zij in de duo games met Sofie Cools en voor het eerst in de geschiedenis trok een duo naar de EK in Stockholm in 1997. Ze werden 5de. Het jaar nadien kwam Sandy Van Landeghem met Vanessa werken en op het WK in Berlijn wonnen ze de bronzen medaille. Het werd een succesweg die tot 2005 bezaaid werd met medailles. Vooral het feit dat Leon Verbraeken in 1999 door de nationale afgevaardigde Etienne Bats werd gevraagd om nationaal trainer te worden, betekende een groot pluspunt voor Vanessa en Sandy en voor de ganse ju-jitsu top in ons land.
In de 35 jaar moet ook plaats gemaakt worden voor de figuur van Jan Noens, de ouderdomsdeken geboren in 1920. Toen hij 71 was kreeg hij in Zele de 2de dan zwarte gordel. Hij bleef actief als jeugdtrainer van Ippon. Zijn immense inzet en voorbeeldfunctie werd in 1998 nog beloond met zijn 4de dan op 78-jarige leeftijd. In de Sporthal van Zwijndrecht werd zaterdagnamiddag ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan een jubileumtraning gegeven voor alle stijlen. Daar namen ruim 100 sporters aan deel. (fvdv)