Kurt Jonckheer internationaal worstelscheidsrechter
Het was stichter Theo Redel die na zijn actieve loopbaan als worstelaar meteen naar het scheidsrechterkorps overstapte. Toen Theo wegens leeftijd en tijdsgebrek stopte werd meteen de fakkel overgenomen door Francois Verstraeten. Severin de Ben, die trainer Maurits Verstraeten bijstond, zag dat ook wel zitten en besloot eveneens zijn kans te wagen als scheidsrechter en dat was voor de club een luxe om meteen over twee zeer bekwame scheidsrechters te beschikken.
Halfweg de jaren '70 verlieten de gebroeders Verstraeten de club en meteen was Severin De Ben de enige internationale scheidsrechter en zou dat blijven tot hij enkele jaren terug afhaakte. Toen het bestuur de jongste jaren werd geconfronteerd met het gebrek aan een scheidsrechter, besloot Kurt Jonckheer, die al meer dan 25 jaar bij WIK thuis is, een opleiding te volgen. Onmiddellijk bleek dat de Kruibekenaar alle kwaliteiten bezat om die functie te vervullen.
Hij moest voor zijn opleiding naar Griekenland waar hij een stage moest volgen, samen met 22 kandidaten, die bestond uit 3 dagen theoretische opleiding, met daarin verwerkt een taalproef om te zien of je je duidelijk kan maken naar andere scheidsrechters toe. Deze proef kon zowel in het Frans als in het Engels. Verder moest hij ook nog een uitvoerige bespreking van het reglement houden en dat vond hij lang niet gemakkelijk omdat er nogal wat nieuwigheden door de FILA waren ingevoerd.
In de stage zat ook het bekijken van video's die achteraf moesten besproken worden in het kader van de leiding van de scheidsrechters. Na afloop van de stage volgden twee dagen met wedstrijden en die golden meteen als examen. Kurt Jonckheer werd aangeduid om 3 van de 11 finales te leiden.
Nu mag hij alle nationale en internationale toernooien leiden in binnen- en buitenland over gans de wereld met uitzondering van continentale -en wereldkampioenschappen en de olympische spelen. Die zijn enkele weggelegd voor scheidsrechters categorie 1 en momenteel is Kurt categorie 3 internationaal. In ons land zijn er 4 categorie -3 referees en dat is momenteel de hoogste graad in België.?Maar Kurt wil daar verandering in brengen en volgend jaar wil hij de categorie 2 reeds bereiken.
Waarom hij eigenlijk worstelscheidsrechter wilde worden, is voor hem een moeilijke vraag. "Als je die vraag aan mijn vrouw zou stellen, zou ze zeggen: omdat hij ervan houdt om dingen onder controle te hebben en te houden, wat waarschijnlijk ook zo is maar niet enkel daarom. De worstelsport zit nog altijd diep in mijn hart gesloten en ik zag ook dat er een nijpend tekort komt aan scheidsrechters. Daar ik altijd vrij goed geweest ben in het beoordelen van acties en door andere bestuursleden moed ben ingesproken, besloot ik de stap nationaal te zetten. Dit is nu 8 maanden geleden en ondertussen heb ik al 2 maanden mijn internationaal FILA -paspoort op zak".
Op het programma internationaal staat voor komend weekend de Grote Prijs van Duitsland op het programma. Begin augustus reist hij naar Roemeni?in oktober naar Zwitserland voor de cup Martinetti, zo genoemd naar de grote chef van de FILA-arbiters. Voor november staat Aspull Manchester aangestipt want daar is elk jaar ook Willen Is Kunnen van de partij.
In september trekt Kurt Jonckheer voor een week naar Budapest in Hongarije om er te gaan kijken naar de wereldkampioenschappen en dat met de bedoeling om er nog wat bij te leren van s' werelds beste referees.(F)