Oekraïense toptrainer te gast bij Turnkring De Kerels

WAASMUNSTER. Turnkring De Kerels heeft in de maand augustus een trainer ter beschikking gehad die tot de wereldtop behoort. Dobrovolskyl Edvard Adamovitch kwam uit Oekraïne te Waasmunster aan op 30 juli en trok in bij de ex -turnkampioen Jurgen Van Eetvelt (38) in Bornem. Omdat Jurgen van zijn 18 tot zijn 23 jaar in Oekraïne verbleef spreekt hij vlot Russisch. Hij was er  destijds op trainingskamp getrokken en er daarna gewoon gebleven. Nu is hij ook bij De Kerels actief als hulp bij de hoofdtrainer Dirk Tempels. En dat levert schitterende resultaten af.

Edvard Adamovitch (65), laat ons hem gewoon Edvard noemen, is al 40 jaar als turntrainer actief en behoort tot de top 10 van de wereld. Nog tot 26 augustus staat hij ter beschikking van de Waasmunsterse club, die de ambitie heeft om met meerdere leden, zowel jongens als meisjes, door te stoten naar de absolute Belgische top. Hij was vroeger, zeven jaar geleden ook al eens in België, in Bornem bij Jurgen, maar nog niet in het Waasland. Dikke vriendschap tussen die twee en die is altijd gebleven. Van Eetvelt wilde hem toen al elk jaar naar België laten terugkomen. Dat lukte hem echter niet. 

De Oekraïense trainer is een beminnelijk man. Je ziet, hoort en voelt het zo dat hij een ervaren trainer is. Hij is immers ook sportprof aan de Universiteit van Kiev. Jurgen Van Eetvelt is zijn tolk. "Op drie maanden tijd heb ik die taal geleerd", zegt hij. Hij woonde toen in bij een Oekraïnse familie. De ganse maand was hij gastheer voor Edvard die bijna dagelijks klaar stond om de leden van De Kerels op te leiden in de artistieke gymnastiek voor heren met mogelijkheden en voor meisjes-dames, zowel jongere als oudere.

We zagen hem bij ons bezoek aan de turnhal van De Kerels doorgedreven werken met Dennis Goossens, een prachtatleet die vooral aan de ringen naar de top wil. Dennis ondervond duidelijk hoe de tips van Edvard hem al veel bijleerden. "Hij geeft ons de details van de details", aldus Dennis die als 16-jarige de zwaai-elementen aan de ringen inoefende. Meerdere beloftevolle turners kregen van het clubbestuur de mogelijkheid in het AGH in het A-niveau te gaan werken. En daardoor kregen ze er nog meer ambitie te pakken.

In Oekraïne is het zo dat wanneer een trainer een beloftevol pupil bij hem krijgt, hij die ook blijft volgen en begeleiden tot hij aan de top staat. In dat land is er grote appreciatie van atleten uit de Artistieke Gymnastiek die met een medaille weerkeren van een groot kampioenschap of hebben deelgenomen aan een WK of Olympische Spelen.

Volgens Edvard is Artistieke Gymnastiek vooral moeilijk omwille van de lange en zware voorbereiding. Dat weet ook het bestuur van De Kerels. Ze willen hun jongens en meisjes met talent maar laten doorstromen naar de top, als ze 16-17 jaar zijn. "Niet te jong beginnen", zei hoofdtrainer Dirk Tempels, "Het lichaam is er dan niet klaar voor. Wel moeten we stilaan opbouwen. Vergeet niet dat vooral de polsen worden belast."

Jurgen Van Eetvelt, bijna twee jaar betrokken bij de opleiding bij De Kerels (zijn zoon Yureck turnt er) wil Waasmunster op de gymnastiekkaart zetten. Het toestelturnen maakt evenwel slechts 10% uit van het ledenaantal. De vereniging telt momenteel 235 leden waarvan er ongeveer 30 van deel uitmaken van de keurploeg en de wedstrijdploegen. De vereniging is er voor iedereen want naast de Artistieke Gymnastiek voor heren en dames in alle niveaus, is er ook het recreatief turnen.

De Kerels hebben, zoals alle turnkringen, meest meisjes, 2/3 tegen 1/3 jongens. Trainer Tempels vindt dat ook logisch want meisjes hebben niet zoveel ander sportaanbod.  Reeds van het moment dat ze in het 3de kleuterklasje zitten, als ze 5 jaar zijn, mogen ze reeds aansluiten. En dat groeit dan tot bij de dames zoals Jolien De Cauwer die er al 20 is. De trainers, Jurgen Van Eetvelt, Edvard, Georg Van Limbergen, allen zijn ze re mee eens dat turnsters ‘ouder’ worden naar de top toe. "De kinderarbeid is gedaan", merkte Tempels goedlachs op. Het bracht ons in herinnering hoe vroeger in de turnsport zo’n piepjonge kinderen werden opgevoerd

De Oekraïense trainer was bijzonder tevreden dat hij in een turnkring als De Kerels training mocht geven. "Ik vond hier zelfs talent", sprak hij gemeend. Het was ook de enige Belgische kring waar hij een stage gaf.  Edvard vond dat er in de turnsport in ons land zeker resultaten worden geboekt. Wanneer hij de werking in Waasmunster zag stelde hij vast dat het niveau groeikansen heeft. Hij bejubelde daarbij zeker de evolutie bij Van Eetvelt als trainer. Hij loofde De Kerels ook omdat ze een goede keuze hadden gemaakt bij de opleiding van de jongeren. "We werken in Oekraïne ook zo. Jongeren kunnen opkijken naar ouderen. Turner en trainer vormen één geheel. De twee scheiden houdt het risico in dat veel werk verloren gaat", aldus professor  Edvard.

De prof haalde er een gezegde bij dat voor hem het belang onderstreept van de opleiding: "Er komen atleten en er gaan er terug weg, maar de trainer blijft op zijn plaats. In Oekraïne voeden de trainers de jeugd meer op dan de ouders. Het is bijzonder belangrijk dat trainers hun kennis kunnen doorgeven. In Oekraïne gebeurt dat zo."

Het was duidelijk dat de Oekraïense trainer veel respect had voor Jurgen Van Eetvelt die in zijn carrière o.a. deelnam aan 7 WK’s, 4 EK’s en 7 Nationale titels all round verzamelde. Ooit behoorde hij bij de 18 beste turners in de wereldstand. Nu wil hij in de lijn van zijn prof uit Oekraïne in een bijzondere visie, gewoon de jeugd opleiden zonder dat hij daarom een gooi wil doen naar een titel als "nationale coach’ of zo. Edvard ondersteunde die visie  en vond die ook terug bij De Kerels.

Het is zeker een knipoog naar de hoofdtrainers Dirk Tempels en Marc Zweig. Tempels is zeker al een monument binnen De Kerels. In de cafetaria wordt dat geïllustreerd met een foto uit lang vervlogen tijden waar Dirk als "klein manneke" bij de turners staat.

In eigen land maakte hij zowat alles mee wat in de wereldtop  van de gymnastiek te beleven is. Hij was al op zeven Universiades als trainer van zijn land maar ook zelfs als jurylid. Fier vertelde hij over een turner van hem die zilver behaalde op de O.S.
Hij is al sedert 1975  trainer van de nationale ploeg. Een hoofdpersonage uit de Topsport in Oekraïne en daarvoor kreeg hij al 5 keer de eretitel van "Meester van de Sport".Hij zag zo een groot stuk van de wereld , China, Japan, de VS (Buffalo 1993) en was ook in Italië, op Sicilië, in Spanje en vorig jaar in Belgrado in Slovenië. En nu ook in ... België.

Bovendien cijfer je ook niet weg uit zijn carrière, zijn belangrijke taak als professor aan de Universiteit van Kiev. Op sportvlak leidde hij er de trainers op. Opvallend is de nadruk die hij legt op zijn inzet voor hen die in de sporttak zelf geen hoog niveau hebben behaald en toch trainer worden.

Wanneer hun buitenlandse gasttrainer eind van de maand weer vertrokken zal zijn, zullen de Waasmunsterse trainers pas beseffen op welke verrijking ze hebben kunnen rekenen.
Maar de turners en turnster kunnen nog heel wat groeien tegen wanneer in oktober-november de belangrijke wedstrijden beginnen.  De oudsten trainen 14 uren per week in hun in 2009 vernieuwde zaal. Er kwam toen een extra valput achter de tumblingbaan, een trampoline in put, een springvloer en dat alles op 1 niveau. Het IK-Gym label of het kwaliteitslabel, werd ook behaald.

Voor Turnkring De Kerels, was het een fantastische augustusmaand. Dat Dobrovolskyl Edvard Adamovitch in Waasmunster een stage gaf, werd mogelijk gemaakt dankzij Jurgen Van Eetvelt die tolk was, Georges Van Limbergen die voor organisatorische steun zorgde, Stefan Malfliet door voor het vliegtuiticket zorgde, de trainers en de ouders. (Rolf Duchamps)