Fietstocht van 560 km voor het goede doel

WAASMUNSTER. Waasmunstenaar Bart Haemelinck doet mee met Vélo Afrique, een project waarbij 32 deelnemers in 11 dagen tijd van Touba naar Dakar rijden. De opbrengst gaat naar vrijwilligersorganisatie Bonjour Afrique. Tom Meeusen, professioneel veldrijder bij het Telenet Fidea Cycling Team, is peter van het project en rijdt zelf ook mee.

Van 2 tot 12 maart rijden 32 fietsliefhebbers de tweede editie van Vélo Afrique, een  mountainbiketocht van maar liefst 560 km. De tocht start in Touba en komt 10 dagen later aan in de Senegalese hoofdstad Dakar. Om te mogen deelnemen verzamelde elke deelnemer het startgeld van 4000 euro. Een deel van dat geld dient om de reis te betalen maar het grootste deel gaat naar de  bouw van een derde schooltje in Dakar, een project van vrijwilligersorganisatie  Bonjour Afrique.

"Sinds een aantal jaar probeer ik elk jaar een sportieve uitdaging te hebben. De laatste twee jaar was die steeds gekoppeld aan een goed doel. Zo stapte ik al mee met de Oxfam Trailwalker (100km offroad wandelen in de Hoge Venen) maar mijn hart ligt bij het fietsen. Toen ik las over het Vélo Afrique project moest ik niet lang twijfelen.", vertelt Bart Haemelinck. "Eerst leek 4000 euro een hoog bedrag, maar na 1 mailtje naar verschillende mensen bleek dat hun enthousiasme en bijhorende financiële steun even groot waren als die van mezelf."

Tom Meeusen, professioneel veldrijder bij het Telenet Fidea Cycling Team, is peter van het project en rijdt voor de tweede keer mee. Hij zal de overige 31 deelnemers op sleeptouw nemen in de verzengende hitte van Senegal. "Ik kijk nog altijd met veel plezier terug naar mijn eerste deelname. Tijdens de trainingen in België heb ik nauwelijks tijd om te genieten van de omgeving. Maar in Senegal kan je niet anders dan je ogen de kost te geven.", aldus Meeusen. "Bovendien leg ik tijdens Vélo Afrique al de basis voor het komende mountainbikeseizoen. Zo sla ik twee vliegen in één klap. "

Wie  Vélo Afrique wil steunen, kan een bijdragen storten op het rekeningnummer BE13 7380 3094 4739. (mb)

info: véloafrique.be