Meer dan honderd miniemen op Memorial Joeri Van Vlierberghe

SINT-NIKLAAS. In het Europark-Noord werden voor de 5de keer miniemenproeven gehouden voor de renners van 8,9,10 en 11 jaar. De groei van deze proeven zijn een goede barometer voor wat betreft de steeds groeiende belangstelling van de jongens en meisjes. Voor de eerste keer in de vijf jaar steeg het aantal deelnemers boven de honderd. Vooral bij de 11-jarigen gingen er veel van start: 2 meisjes en 34 jongens. In totaal stonden er 104 jongeren op de lijsten.

De 8- en 9-jarigen zetten de namiddag in met een afvalling, een tijdrit per ploeg en een wedstrijdje. Ondertussen waren de 10 en 11-jarige een fietstocht van ongeveer 25 km gaan rijden. Opvallende vaststelling was wel dat de opleiding, die moet gevolgd worden om deel te kunnen nemen aan de wedstrijd, veel vruchten afwerpt. Zo hebben velen al een redelijk goede stuurvaardigheid.
Ook de organisatoren hadden niets aan het toeval over gelaten om de fietsende kinderen in een stijldecor te laten oefenen en rijden. Zo stond er bv. een grote boog aan de aankomstlijn.
Bij de 8-jarigen, met 3 meisjes en 12 jongens,  was het Waasland in de afvalling vertegenwoordigd door Jado Bleyenberg uit Kieldrecht. Hij kwam er in de afvalling reeds als beste uit voor Iljo Blansaer uit Lochristi.
Ook bij de 9-jarigen reden een zestal Waaslanders mee met Igor Stevens (Zaffelare), Stuart Van de Vel (Temse), Wouter De Cleen (Kruibeke), Sybren Van Houte (Vrasene)Yarno Allers (Lokeren) en Jorre Smet (Sint-Niklaas). In de afvalling werd het een Wase zege  dankzij Sybren Van Houte uit Vrasene.

In de wegrit over 3 ronden stond er bij de 8-jarigen weer geen maat op de Kieldrechtenaar Jado Bleyenberg die opnieuw Iljo Blansaer klopte. Derde werd Mats Vandervelde uit Gooik.
De wegrit over 5 ronden voor de 9-jarigen werd gewonnen door Axel Ovaere uit Zwevegem. Hij hield het veel belovend meisje Celine Van Lancker achter hem. Derde was Wouter De Cleen uit Kruibeke. En waar zat die verbluffend sterke Sybren Van Houte dan? Die reed flink aan de leiding toen hij op het einde van de 3de rond vlak voor de aankomstlijn in volle snelheid de controle over het stuur verloor en pardoen tegen het asfalt ging. Met pijn aan de elleboog werd hij bij de hulpdiensten gebracht maar voor hem was de koers uit. Voor Ovaere lag zo de weg naar de zege open.

De 8 en 9-jarigen maakten dan hun fietstocht van een 15 km en de 10 en 11-jarigen begonnen aan hun proeven. Bij de 10-jarigen waren de streekrenners: Lisa Smet (Steendorp),Davy Mues (Sint-Niklaas), Gregory Schelfhout (Stekene), Luca Gevaert (Sin-Niklaas), Yarne Noens (Temse) en Aquill De Wilde (Steendorp).
De afvalling werd gewonnen door Ruben Bordon uit Ronse voor Branko Baetens uit Merchten. 3de was Brent Van Mulders uit Merchtem, 4de Fabio Van den Bossche en 5de Liam Slock beiden uit Lochristi.
Bij de 11-jarigen reden negen Wase vertegenwoordigers mee: Jonas Smet (Hamme), Borre Van de Putte (Sint-Gillis-Waas), Florian Vermeersch (Zaffelare), Ajax Baert (De Klinge), Bram Vaerewijck (Nieuwkerken), Kwinten Stuer (Belsele), Seppe Smet en Lars Sonnaert (Sint-Niklaas), Gerben van Houte (Vrasene).
De grote favoriet Florian Vermeersch maakt die rol waar in de afvalling en hield een andere Waaslander, Gerben Van Houte, achter hem. De 3de plaats was voor Zelenaar Fabio Verberckmoes en 4de was Yorgo Baeyens uit Welle.

De wegwedstrijd voor de 10-jarigen ging over 9 ronden. Het was Brent Van Mulders die vooraan de zaak wat onder controle hield samen met Branko Baetens en Jesper Walread uit Zottegem. Maar wanneer op het einde de goed posities werden gekozen kwam ook Ruben Bordon naar voor en won vlot na de afvalling, ook de wegkoers. Brent Van Mulders (Asse) werd 2de en Branko Baetens 3de.

Als afsluiter reden de 11-jarigen ook hun koers van 14 ronden. In de 2de ronde namen Florian Vermeersch (Zaffelare) en Tristan Fivé (Denderleeuw) de leiding en gaven die niet meer af. Ze liepen steeds verder uit.  In de 5de ronde reeds 15 sec. Rond half koers probeerde Gerben Van Houte nog naar voor te rijden maar dat lukte niet meer. De twee leiders hadden bijna 20 sec.
Zo bleef de situatie en in de eindspurt klopte Vermeersch met veel bravour zijn medevluchter. Da’s een manneke om te blijven volgen maar… ze zijn nog zo jong.  3de plaats was voor Yorgo Baeyens, 4de Brent De Pauw (Hingene) 5de Sam De Pelsmaeker (Lierde)

Na afloop kreeg elke deelnemer een attentie én een Mariëlle en de eerste drie beklommen het podium met hij speciale trofee begeleid met hartelijke felicitaties van de organisatoren Paul Van Vlierberghe en Johan Van Hiel. (Rolf Duchamps)