Opleiding van miniemen wielrennen gestart

Image
De miniemen leren ook wel dat fietsen echt leuk is.
BEVEREN. Op de parking van het Atletiekterrein in de Klapperstraat te Beveren startte de opleiding van de jonge renners. Een 15-tal miniemen schreven al in om samen met Dirk Onghena, de ervaringrijke trainer uit Kieldrecht, de grondslag te leggen voor de hobby van het wielrennen. Proberen het vak te leren op maat van kinderen. Want dát mag nooit uit het oog verloren worden, dat de jongens en meisjes, zowel bij de miniemen als bij de aspiranten, tot de leeftijdsgroep der kinderen behoren.

Het is dan ook de grote verdienste van Dirk Onghena en Eddy Gorris, de twee opleiders voor het subcentrum Beveren, dat zij op een schitterende manier en vooral op een eenvoudige, speelse maar toch efficiënte wijze de eerste opleiding aanbieden. De eerste training is het gewoon eens bekijken wie er al wat fietservaring heeft en wie niet. De bedoeling is dat er een veilig gevoel wordt bekomen als ze op de weg rijden om te oefenen. De drukte van het huidig verkeer vraagt dat zeker. "Ook elkaar leren kenen is belangrijk. De bedoeling op deze leeftijd is ook dat ze kameraadschappelijk met elkaar leren omgaan. De maatschappij is zo al genoeg prestatiegericht. Verder moeten ze hun fiets goed onder controle krijgen. Er lenig mee omgaan."

De training geeft die visie aan; links rondjes rijden en dan rechts zodat de bochten anders genomen worden. Na twee uren introductie kunnen de miniemen al zeggen wanneer ze huiswaarts keren ‘we hebben iets geleerd’.

Image
Trainer Onghena staat de kinderen bij met raad en daad.
Na een paar lessen zal pas te zien zijn of er al wat ervaring zit bij sommigen. Maar de opleiders werken op zo’n aangename manier dat de kinderen zeggen "We komen morgen terug".
"Er mag geen schroom zijn", zei Onghena, "Je kan hier beginnen met theorie maar dan zijn er misschien al die afhaken omdat ze het niet meer zien zitten. Er moet wel discipline zijn maar ze mogen het niet voelen."

De opleiding is dus zaterdagmorgen niet begonnen met het ‘administratieve’ want het weer was erg goed om te fietsen. De dagen dat het slecht weer is kan er beter wat verteld worden over versnellingen en zo. Dat is dan beter dan druipnat te laten rijden met de kans dat ze ziek worden. Dirk Onghena staat al voor het tiende jaar paraat daar in de Beverse sportzone. Hij heeft dan een hele evolutie kunnen waarnemen: "Vroeger waren het echt ‘leken’, veel meer dan nu. We zien nu toch dat we hier van in het begin niet kunnen zeggen dat ze niet de fiets kunnen rijden. Toen jaar deden ze onderzoek en toen bleek dat kinderen, vooral deze uit een stad, niet goed met de fiets konden rijden. We zien nu dat dit hier een gedreven groep is die het wil leren. Misschien speelt het ‘Boonen-effect’ hier wel een rol."

Image
Miniemen zijn klein maar dapper!

Ze zijn met 15 gestart maar er kunnen nog steeds miniemen aansluiten bij de groep. Het aantal dat nu vorige zaterdag van start ging in Beveren, betekende voor trainer Dirk Onghena een echte meevaller. Dat had hij zeker niet verwacht. De jongens en meisjes vonden al gauw het vertrouwen bij de opleiders die zeker niet de ‘schoolmeestersmentaliteit’ aanwenden op basis van 'stilzitten, luisteren en armkens gekruist...'. De trainer kunnen de jongens en meisjes die oefenend observeren en vasttellen hoe het bij elk van de miniemen precies draait. En vooral, er mag absoluut geen stress zijn bij deze wielrennertjes in wording. (Rolf Duchamps)

Image
De ganse groep miniemen samen met opleider Dirk Onghena uit Kieldrecht.

 


 

 

Lees ook:

BEVEREN. In de kantine van Atletiek Volharding kwamen meer dan twintig kinderen samen die een opleiding wielrennen wilden volgen als miniem . Dat zijn jongens en meisjes tot en met 11 jaar. Ze...

REGIO. Jongens en meisjes tussen 8 en 14 jaar kunnen in een aangename sfeer opleiding volgen in de wielersport. Het is al heel wat jaren een vast gegeven in het voorjaar dat de jeugd in de sportzone...

BEVEREN.We hebben reeds een verslag uitgebracht over de start van de wieleropleiding van de jongeren. Maar er zijn nog wel meerdere mogelijkheden waar jongens en meisje uit de Wase regio kunnen op...

Opleider Dirk Onghena gaf eerst een korte theorieles in de cafetaria van Atletiek Volharding.BEVEREN. Op de ruime parking van het atletiekterrein van Beveren is de opleiding gestart van de miniemen...