Werkgelegenheid als elitesporter, beloftevolle jongere of sportassistent

Image
Wie als sporter bijzondere resultaten haalt kan in aanmerking komen voor tewerkstelling als elitesporter. In beeld Kristof Goddaert
REGIO.Wie goed is in sport kan altijd een trap hoger geraken in zijn discipline als hij er bijna beroepsmatig mee bezig kan zijn. Men kan daarom tewerkgesteld worden als elitesporter, beloftevolle jongere en sportassistent. Minister Bert Anciaux heeft nu een ministerieel besluit neergeschreven betreffende tewerkstelling van de elitesporter A en B en beloftevolle jongere A en B en de sportassistenten.

Om daar te kunnen van genieten zijn algemene criteria te volgen en de kandidaat mag geen of onvoldoende middelen halen uit de beoefening van een sport. Binnen het jaar moet hij of zij met vrij grote mate van zekerheid België kunnen vertegenwoordigen met de nationale ploeg.

De elitesporter A en B, beloftevolle jongere A en B en sportassistent A1, A2, B1, B2, C, en D moeten akkoord gaan met het geven van effectieve return aan zichtbaarheid van de Vlaamse Gemeenschap.

De elitesporter A moet minstens voldoen aan één van volgende criteria voor individuele sporten in Olympische sporttakken : 6de land op het Wereldkampioenschap; 4de land op het Europees Kampioenschap.
Voor Olympische ploegsporten moet hij/zij gekwalificeerd zijn voor de Olympische Spelen of het Wereldkampioenschap.

De elitesporter B moet minstens voldoen aan één van de volgende criteria :
voor individuele sporten in Olympische sporttakken:12de  land op Wereldkampioenschap en 8ste land op Europees Kampioenschap. Plus de finale halen op de grootste internationale tornooien, bij ministerieel besluit te bepalen, na advies van het adviesorgaan.
Wat de paralympische sporttakken betreft kan men naar tewerkstelling als sporter uitkijken als men een medaille haalt op de Paralympics of op het Wereldkampioenschap.
Bij de  niet-Olympische sporttakken : medaille op de Wereldspelen, medaille op het Wereldkampioenschap;
Voor Olympische ploegsporten : reële kwalificatiekansen hebben voor de Olympische Spelen of het Wereldkampioenschap, na advies van het adviesorgaan;

De beloftevolle jongere A moet minstens voldoen aan één van de volgende criteria :
12de land op Wereldkampioenschap 'Senioren -1 leeftijdscategorie';
8ste land op Europees Kampioenschap 'Senioren -1 leeftijdscategorie';
Reële mogelijkheden hebben om, na het behalen van de bovenstaande criteria, , tijdens een overgangsperiode, voldoen aan de criteria van de sportspecifieke ontwikkelingslijnen naar elitesporter A of B, na advies van het adviesorgaan.

De beloftevolle jongere B moet voldoen aan de criteria van de sportspecifieke ontwikkelingslijnen naar elitesporter A of B, na advies van het adviesorgaan.

wegrenners

De wegrenners die niet voldoen aan de criteria die hierboven staan vermeld, komen toch in aanmerking als ze minstens voldoen aan één van de volgende criteria :
De elitesporter A van de damesploeg : moet scoren als volgt:
a) Wereldbekerwedstrijden en wedstrijden 1.1 top 8 rijden;
b) rit in wedstrijden 2.1 top 5;
c) wedstrijden 2.1 eindklassement top 8;
d) wedstrijden1.2 top 5;
e) rit in wedstrijden 2.2 top 5;
f) wedstrijden 2.2 eindklassement top 5.

De elitesporter B Heren:
Moet resultaten voorleggen als:
1) wedstrijden Hors Categorie en wedstrijden 1.1 top 10 (De Omloop van de Vlaamse Scheldeboorden te Kruibeke is een 1.1);
2) rit in wedstrijden 2.1 top 6;
3) wedstrijden 2.1 eindklassement top 10;
4) wedstrijden 1.2 top 3 (zoals de Omloop van het Waasland in Stekene);
5) rit in wedstrijden 2.2 top 3;
6) wedstrijden 2.2 eindklassement top 5;

De elitesporter B van de damesploeg :
1) Wereldbekerwedstrijden top 15;
2) wedstrijden 1.1 top 12;
3) rit in wedstrijden 2.1 top 8;
4) wedstrijden 2.1 eindklassement top 12;
5) wedstrijden 1.2 top 8;
6) rit in wedstrijden 2.2 top 6;
7) wedstrijden 2.2 eindklassement top 8.

De beloftevolle jongere A :
van de herenploeg :
1) wedstrijden 1.2 top 10;
2) rit wedstrijden 2.2 top 5;
3) wedstrijden 2.2 eindklassement top 10;
4) wedstrijden Nation cup top 10.

De beloftevolle jongere van de damesploeg :
1) wedstrijden 1.1 top 16
2) rit in wedstrijden 2.1 top 12;
3) wedstrijden 2.1 eindklassement top 16;
4) wedstrijden 1.2 top 12;
5) rit in wedstrijden 2.2 top 8;
6) wedstrijden 2.2 eindklassement top 12.

De indeling stemt overeen met de indeling van de UCI.

De sportassistent A moet minstens :
ofwel sportmedische en/of sportwetenschappelijke begeleiding van een elitesporter of beloftevolle jongere kunnen aanbieden en beschikken over andere aantoonbare topsportervaring ofwel sporttechnische begeleiding van een elitesporter kunnen aanbieden, beschikken over een VTS-getuigschrift trainer A of gelijkgesteld worden op basis van elders verworven competenties en ervaring in topsportbegeleiding kunnen aantonen.

De sportassistent B moet minstens :
Ofwel paramedische begeleiding van een beloftevolle jongere kunnen aanbieden en beschikken over andere aantoonbare topsportervaring ofwel sporttechnische begeleiding van een beloftevolle jongere kunnen aanbieden, beschikken over een VTS-getuigschrift trainer A of gelijkgesteld worden op basis van elders verworven competenties ofwel sportverzorging van één of meerdere elitesporter(s) of beloftevolle jongeren, en een rijke topsportervaring aantonen ofwel materiaalverzorging van één of meerdere elitesporter(s) of beloftevolle jongeren en een rijke topsportervaring aantonen.

 De sportassistent C moet minstens :
1° ofwel sportverzorging van één of meerdere elitesporter(s) of beloftevolle jongeren en enige topsportervaring aantonen;
2°ofwel materiaalverzorging van één of meerdere elitesporter(s) of beloftevolle jongeren en enige topsportervaring aantonen.

De sportassistent D moet minstens :
ofwel sportverzorging van één of meerdere elitesporter(s) of beloftevolle jongeren en topsportmotivatie aantonen ofwel materiaalverzorging van één of meerdere elitesporter(s) of beloftevolle jongeren en topsportmotivatie aantonen.

Van het criterium kan afgeweken worden voor elitesporters A of B of voor beloftevolle jongeren A of B, in volgende gevallen:
ofwel het competitie- en trainingschema niet hebben kunnen afwerken omdat, door een oorzaak buiten zijn wil, de elitesporter A of B of de beloftevolle jongere A of B een belangrijke periode inactief was;
ofwel de concrete en meetbare doelstellingen opgenomen in de lopende arbeidsovereenkomst en het bijgevoegde planningsdocument bijna behaald hebben en als elitesporter A of B of als beloftevolle jongere A of B de reële mogelijkheid hebben om deze in de toekomst te halen.

Deze gegevens werden op 13 januari 2009, in het Staatsblad gepubliceerd.(Rolf Duchamps)