Kimberly Buys sportvrouw en Moreno De Pauw sportman van Sint-Gillis-Waas

SINT-GILLIS-WAAS. Het hoogtepunt van de jaarlijkse sportlaureatenhulde was ongetwijfeld de bekendmaking van de sportvrouw, sportman, sportclub en de sportverdienstelijkste van het jaar. Het waren figuren de gemeente zeer veel uitstraling bezorgden, een visitekaartje voor Sint-Gillis-Waas.

sportvrouw

Image
Zwemster Kimberly Buys werd sportvrouw 2008 in Sint-Gillis-Waas.
Burgemeester Audenaert kon met trots Kimberly Buys uitroepen tot sportvrouw van het jaar. Wie anders kon daar na een schitterend zwemseizoen 2008 daarvoor in aanmerking komen. Om haar verkiezing nog wat kleur bij te geven had ze nog in week voorafgaande, een nieuw Belgisch record gezwommen op de Europese kampioenschappen in Rijeka in Kroatië. Dat record vestigde ze daar op de 200 m wisselslag. In de finale zwom ze lang in 2de positie maar toen de schoolslagspecialisten in actie kwamen, moest ze afstand prijsgeven en ze eindigde als 7de.

Kimberly is lid van de Koninklijke Antwerpse Zwemclub Scaldis. Deze ontstond in 1999 uit de fusie van de Kon. Antwerpse Zwemclub die al bestond in 1895 en de Zwemclub Scaldis zelf die al van in 1948 bestond.
Ze werd dit jaar Belgisch Kampioen te Brussel in het 50 m -bad op de 50 en 100 m vlinderslag en de 200 m rug.
Op het BK in het 25 m-bad van Wachtebeke won ze de 50 en de 100 m vlinder plus de 100 en 200 m rug en ook nog de 100 m wisselslag.Op het EK 50 m-bad in Eindhoven bereikte ze de halve finales.

Zetten we ook nog eens haar Belgische records op een rij in het seizoen 2007 - 2008, dan komen we tot een indrukwekkend resultaat: records in het 25m –bad: 100 m vlinder, 100 en 200 m rug, 100 m wissel. In het 50m, -bad: records in de 200 m rug  (in Barcelona) en  100 m vlinder (in Antwerpen)

sportman

Image
Wielrenner junior Moreno De Pauw werd sportman 2008.
Schepen van sport Karel Verhelst had de eer de sportman van het jaar bekend te mogen maken. Dat werd wielrenner Moreno De Pauw. Als pisterenner heeft hij het Waasland in 2008 heel wat aangeboden. Internationaal is deze jonge renner ook al vrij bekend geworden. Ook al is hij maar junior, het niveau dat hij bereikt heeft, samen met zijn maatje Gijs Van Hoecke, is opmerkelijk. In 2008 haalde hij de Belgische titel naar Sint-Pauwels in het omnium, de kilometer, de individuele achtervolging an de ploegenachtervolging met Van Hoecke. Maar het gebeuren was toch de deelname aan het WK in Kaapstad Zuid-Afrika. Daar werd hij vice- wereldkampioen omnium.

Gelukkig dat hij goed is hersteld van een sleutelbeenbreuk die hij in oktober opliep in Mulhouse op een BOIC –stage waar hij met de mountainbike in een put red, over kop ging met het gekende gevolg.
In 2008 reed hij voor team van Denderstreek –Labiekesvrienden maar voor 2009 zal hij uitkomen voor het toch wel prestigieuze AVIA –Wielerteam.

Daags na de hulde zette Moreno aan in het Vlaams Kampioenschap op de piste van de Blaarmeersen in Gent. Hij werd er in het omnium tweede achter zijn ploegmaat Gijs Van Hoecke die dus de Vlaamse titel mee mocht nemen naar Zaffelare. Maar dat Moreno sterk presteerde bleek toch weer uit de verbetering van het record over de 2 km dat al op zijn naam stond.

sportclub

De sportclub van het jaar werd door sportraadvoorzitter Jo Van Zele bekend gemaakt. De eer ging naar de Cadetten Meisjes van volleybalclub Sigivok. Voor deze club, opgericht in 1967, is dat een bijzonder goed teken naar de toekomst toe. De Cadettenploeg werd kampioen en verloor slechts één wedstrijd. Daarna werden ze ook algemeen kampioen van Oost-Vlaanderen. Trainers Roger De Wolf en Jan Driedijk, konden voor die schitterende resultaten rekenen op de speelsters: Kelly Beck, Birthe Wittock, Florine De Coninck, Femke Driedijk, Sarie Maes, Pauline Thielen, Irene De Cock en Stephanie Caers.

Image
De sportfiguren samen met burgemeester Remi Audenaert en de schepenen Chris Lippens en Karel Verhelst. Vooraan de meisjes Cadetten van Sigivok die de volleybaltitel binnen haalden. Uiterst rechts Jo Van Zele, sportraadvoorzitter. Naast hem sportvrouw Kimberly Buys en sportman Moreno De Pauw.

sportverdienstelijke

Schepen Chris Lippens riep als sportverdienstelijkste persoon uit het clubleven van een vereniging uit de gemeente, niemand minder dan Marcel Mels van WSC Vooruit Sint-Gillis, naar voor. Een monument in het wielergebeuren in Sint-Gillis én het Waasland. Voor zijn leeftijd komt er vooraan wel een 8 aan te pas maar nog steeds betekent de wielersport voor Marcel een hemels gebeuren.

Er zijn er bitter weinig die mogen zeggen dat ze 50 jaar lid zijn van een club. Sinds het ontstaan van de club is hij betrokken bij de wielerclub waarvan hij 35 jaar de secretaris én penningmeester was. Daarna werd hij er zelfs voorzitter en anno 2008 is hij penningmeester en luistert hij ook naar de titel van erevoorzitter.

Image
Marcel Mels, 50 jaar lid van WSC Vooruit, werd bekroond als 'Sportverdienstelijkst clublid'.
Tot in 1994 was WSC Vooruit en club met renners en die hebben in totaal voor de club 2.545 overwinningen binnen gebracht. Marcel Mels was ook de draaischijf rond de rit in de 'Ster der Juniores' die hij 35 jaar lang naar Sint-Gillis bracht. Vele jaren was hij afgevaardigde van de Koninklijke Belgische Wielerbond.

WSC Vooruit kent een fraaie en boeiende geschiedenis want als rennersvereniging was ze lang de enige in het Land van Waas en Bieren De Koninck was het grootste deel van het bestaan de sponsor. De aangesloten renners kregen de naam van 'de keuninkskes'.

Marcel kan die mooie tijd nog koesteren toen het lokaal in de Stationsstraat was. Hij was gedurende meerdere jaren de clubvader van renners zoals José De Cauwer, Ronny De Bisschop, Ghislain Van Landeghem, Ronny Van de Vijver, André Peirsman, Etienne De Beule, Albert en Cois Van Vlierberghe, Johnny Vanderveken, Benny Vermeulen, Marc Steels, Danny Daelman…

Met Marcel Mels werd door de sportraad en -dienst, de juiste man gehuldigd die model kan staan voor clubliefde maar misschien vooral als voorbeeld van inzet. Op 1 februari 2009 zal het bij WSC Vooruit groot feest zijn want de club bestaat dan 50 jaar en Marcel is dan evenveel jaren lid. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Jimmy Laureys, de sterkste man van ons land, kan met de glimlach terug kijken op een prachtig 2008.SINT-GILLIS-WAAS. In De Route werd Jimmy Laureys, de 27-jarige krachtpatser gehuldigd voor zijn...

SINT-GILLIS-WAAS. De hulde van de sportlaureaten heeft duidelijk gemaakt dat de sport een rijkelijk leven kent in de ganse gemeente. Zo maken toch een 50-tal bloeiende sportclubs deel uit van de...

SINT-GILLIS-WAAS. De sportlaureatenhulde is een uitgebreid gebeuren geworden. In totaal moesten 74 sporters of verdienstelijke clubleden worden gehuldigd. Het grootste aantal kwam uit de...

SINT-GILLIS-WAAS. In de Route werden de winnaars bekend gemaakt van de gemeentelijke Fietszoektocht die van 21 juni tot 21 september voor de 3de maal werd georganiseerd onder het thema...