Wase regio stuurt ook zijn reuzen naar Beveren (deel 1)

BEVEREN. Het komend weekend wordt verder gevierd en gefeest rond de 30ste Puitenslagersfeesten. Op zondag 18 mei komt dus die recordpoging om een zo groot mogelijk aantal reuzen bij elkaar te brengen in een folklorestoet.  Bijna 200 reuzen hebben zich ingeschreven. Ze zullen vanaf 15u een parcours van ruim 3,5 km volgen langs Lindenlaan (plaats van opstelling), Klapperstraat, Bijlstraat en Pastoor Steenssensstraat.

 

Beschrijving reuzen en groepen uit het Waasland. We geven er hun volgnummer bij van de stoet.

 

1. Belleman en escorte
Gerard Vercauteren is reeds jarenlang de Belleman van Temse.  Het komt de uitstraling van de gemeente en het toerisme zeker ten goede.  Reeds voor de derde keer op rij zal hij de stoet in Beveren openen samen met zijn dame. 


2. Clan Hay Pipe Band
Alles begon toen Tom Hye (lid van de Schotse Clan Hay) op zoek was naar iemand die z’n zelfgeschreven liedje voor doedelzak zou bewerken.  Na een paar maanden al (!) en met de hulp van enkele leden lag hun eerste CD (‘From a Hay to Delgatie Castle’) in de rekken.  Sommigen wilden het hier niet bij laten en besloten na hun eenmalig optreden in de studio een heuse pipe band op te richten.  De Clan Hay Pipe Band was geboren.  Ze wisten toen niet aan wat ze waren begonnen.  Een enorme uitdaging.  Stilaan kregen ze echter leden bij en ook aan optredens hadden ze geen gebrek.  Nu kunnen ze terugblikken op een succesvolle start.  Natuurlijk zijn ze nog in volle groei, maar dat zijn de charmes van een jonge band.  We zijn er terecht fier op dat Raf Gaublomme uit Beveren voorzitter is van deze doedelzakband. 


4. Het Schelleke vzw - Rupelmonde
Philomena werd in 1949 geboren naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Rupelmondse wijk ‘Het Schelleke’. Haar echtgenoot, Celestin de Souter, stond model voor de reus Celest, een typische schippersfiguur. In 1957 kreeg het reuzenkoppel een kind Mercatorke, zo genoemd omdat de zoon matroos was op het schoolschip ‘Mercator’. In 1961 werd de reuzenfamilie uitgebreid met dochter Grobelia.


Gerardus Mercator Rupelmundanus: Gerard de Cremer werd op 5 maart 1512 in het stadje Rupelmonde geboren. Na zijn studies werkte hij in Duitsland voor Keizer Karel V onder de naam ‘Gerardus Mercator Rupelmundanus’. 400 jaar na zijn overlijden werd 1994 tot het internationaal Mercatorjaar uitgeroepen. Bij deze gelegenheid werd de reus ‘Gerardus Mercator Rupelmundanus’ gedoopt.


5. Reuzen Koveken vzw – Lokeren (Heirbrug)
Sinds 1946 kan Koveken uitpakken met echte reuzen.  Momenteel beschikt de vereniging over vijf reuzen- Jacobus Van Kerckhove
- Jacoba (verzonnen wederhelft van Jacobus)
- Maurice Kassei (gekende zeeldraaier van de Heirbrug, echte naam Styleman)
- Liza (wederhelft van Maurice, meisjesnaam Callebaut)
- Maurice Baeté (ere-voorzitter van Koveken)
De eerste twee zagen het levenslicht in 1946 en kregen een face-lift in 1967; Maurice kwam er in 1976 bij, gevolgd door Liza in 1982.  De ere-voorzitter vervoegde de twee koppels in 1988. 


9. Reuzencomité Overmere
Ten tijde van het kasteel van Overmere waren de bewoners de edelen Philippo, Cesar, Remi Rolliers, Graaf van Overmere, en Isabella, Alice, Valeria van Caudenhoe, Gravin van Overmere. Het is onder die benaming dat de reuzen werden opgericht in 1937.


Philippo stelt een krijger/jager voor die van de jacht terugkeert met geweer aan de schouder en de jachthoorn aan de zijde. Hij draagt een blauwe vest met grijze rok en op de borst het wapenschild van Overmere.


Isabella is voorgesteld als edeldame met rood kleed en blauwe mantel in velours. Beiden zijn 3,2 meter hoog en kunnen de armen bewegen.


De zoon Philiep dateert van 1985, is 1,6 meter groot, draagt een lichtblauw vest met grijze rok.


11. Genootschap Anneke Mossel - reuzin en de Antwerpse Mosselwefkes – Antwerpen-Linkeroever
De reuzin Anneke Mossel werd gemaakt in 1993, speciaal om de viering van 100 jaar Sint-Anna parochie op te luisteren. In 2002 werd de folkloristische groep ‘De Antwerpse Mosselwefkes’ opgericht om de reuzin op al haar uitstappen te vergezellen. Rond 1900 was Sint-Anneke (Antwerpen-Linkeroever) voor de Sinjoor het ontspanningsoord bij uitstek. ’s Zomers trokken families er op uitstap naar toe. Dit eindigde vaak in een etentje in één van de mossel-eethuizen. De ‘Mosselwefkes’ waren de levende reclameborden voor de lekkere mosselen van Sint-Anneke.


12. Vestjes- en Molekenscomité – Reus Grote Miel - Waasmunster

Het Vestjes- en Molekenscomité is een feestcomité dat nu reeds aan zijn 123ste editie toe is.  De reus Grote Miel werd gemaakt n.a.v. het 100-jarig bestaan en is genoemd naar een wijkfiguur.


14. Trommelkorps De Wase Werker – Beveren
Dit trommelkorps uit Beveren heeft een hele variatie aan muziek.  Ze spelen bekende en minder bekende nummers op tal van verschillende instrumenten.  Dit gaat van gewone trommels tot melodische percussie.  Het trommelkorps heeft nog steeds behoefte aan nieuwe leden.  Wie zich geroepen voelt kan eens naar de website www.dewasewerker.be surfen of naar het repetitielokaal in de Kloosterstraat gaan waar op zaterdag van 10 tot 13 uur wordt gerepeteerd. 


17. KAV O.L.Vrouwparochie – Beveren
KAV is een vereniging van en voor vrouwen met 110.000 leden in Vlaanderen en Brussel.  Geëngageerde vrijwilligers maken en dragen de organisatie.  De deur staat open voor alle vrouwen en in het bijzonder voor hen met minder kansen.  Ze ijveren voor de emancipatie van vrouwen en voor gendergelijkheid in onze maatschappij en wereldwijd.  Vrouwen en mannen moeten gelijke rechten en gelijke kansen krijgen.  Ze streven naar een maatschappelijke bewustwording en een mentaliteitswijziging door alle vrouwen weerbaar te maken en de samenleving hierover te informeren en te sensibiliseren. 

Eén van de ongeveer 900 afdelingen zet vandaag reus Sefken, de Puitenslager in de bloemen.


18. Vriendenkring De Kliek – reus Den Toeter – Temse (Tielrode)
In de 19de eeuw kwamen Mariekerkse vissers vis mijnen in Tielrode.  Deze vissers behoorden allen tot verschillende families en elk van die families had een bijnaam.  Zo had men de bolles mannen, de felles mannen en ook de toeters mannen.  Charles Van Bogaert kwam in 1888 naar Tielrode vis mijnen.  Hij leerde er Josephina Peirsman kennen, trouwde met haar en nam enige jaren later de veerdienst van Tielrode over.  Aangezien hij deel uitmaakte van de toeters, was hij gekend als Den Toeter.  Later, toen zijn zoon Cyriel het veer overnam, werd die de jonge toeter.  Toeter is dus geen scheldnaam, maar gewoon een herkenningsnaam voor een bepaalde clan van Mariekerkse vissers.  Naar Cyriel Van Bogaert (1905-1977) werd in 1987 de reus van carnavalgroep vriendenkring De Kliek genoemd.  In 1987 zag hij het levenslicht. 


23. Baafmiscomité – Moerzeke
Drie reuzen van de Molenwijk te Moerzeke:
- reus Bavo: gedoopt op 2 oktober 1960
- reuzin Nele, zijn gemalin: gedoopt op 7 oktober 1962
- Sjieksken, zoon van Bavo en Nele: gedoopt op 2 oktober 1996
De drie reuzen worden gedragen door reuzendragers.  Ze worden begeleid door een bakfiets met geluidsinstallatie met versterker.  Ieder jaar is er op de eerste zondag van oktober een reuzenstoet op en rond het Molenplein van Moerzeke ter gelegenheid van Baafmiskermis.


26. De Strooien Hoedjes
Net als elk jaar nam Recht door Zee ook in 1981 deel aan de carnavalviering in Temse.  Het thema was ‘De Gondeliers’ en de muzikanten waren uitgedost in witte gondelierstrui met rode band en getooid met een strooien of plastic hoedje. 


Na die carnavalviering nam René Van Broeck het initiatief tot de oprichting van een beperkt muziekgezelschap in de schoot van Recht door Zee.  Het doel was optredens te verzorgen op allerhande feestelijkheden binnen en buiten de gemeente en zodoende geld te verwerven om de consumpties te betalen bij de uitstappen van Recht door Zee (de zogenaamde bierbonnetjes).  De naam werd ontleend aan de Gentse ‘Streetband’ ‘De Strooien Hoedjes’, die dat jaar optrad tijdens de Gentse Feesten.


Bij de start konden De Strooien Hoedjes rekenen op een gulle sponsor, met name Eugène De Ryck, die 50 euro ter beschikking stelde.


In 1982 ging het gezelschap voor het eerst op stap in uniform: strooien hoed, rode ondervest, strikje en grijze (Recht door Zee) broek.  De vesten werden gemaakt door Monique Vervoort-Lardenoit, Noëlla Noens-Van Puymbroeck, Maria Foubert-Hofman, Astrid Van Broeck-Parade en Liliane Van Herck-De Cauwer. Sindsdien zijn De Strooien Hoedjes vertrouwde gasten geworden op tal van feesten.


27. Heilig Hartschool - Beveren
Een school met een groot hart voor kinderen is de Heilig Hartschool.  Het is niet de eerste keer dat ze deelnemen aan een lokale stoet.  Onder het thema ‘een reuze(n)school’ willen ze ook nu weer van zich doen spreken.  Op de website heilighart-school.be vind je meer info over deze school. 


28. Schrijverskermis – Sint-Gillis-Waas
In de jaren negentig kende Schrijverskermis twee ongewone geboorten.  In 1993 was er de geboorte van reus ‘Schipper’ (Marcel Vereecken) en in 1996 werd reus ‘Mandus de Smid’ (Mandus Jacobs) aan het publiek voorgesteld. 


De geschiedenis van deze wijkkermis is gekoppeld aan het vroegere café ‘In de Swaene’, dat opgetrokken was in de Herenstraat, die rond de jaren 1575-1600 een belangrijk deel was van de ‘Herbane van Hulst op Antwerpen’.  Deze herbane was ontstaan na het indijken van kreken en schorren welke overblijfselen waren uit de tijd toen de Schelde nog tot in het ‘Broek’ en tot aan de ‘Reepstraat’ reikte.  

 

Lees ook:

BEVEREN. Het komend weekend wordt verder gevierd en gefeest rond de 30ste Puitenslagersfeesten. Op zondag 18 mei komt dus die recordpoging om een zo groot mogelijk aantal reuzen bij elkaar te...

BEVEREN. Het komend weekend wordt verder gevierd en gefeest rond de 30ste Puitenslagersfeesten. Op zondag 18 mei komt dus die recordpoging om een zo groot mogelijk aantal reuzen bij elkaar te...