Week van de Smaak: Varkenshaasje

WAASLAND. Tijdens de Week van de Smaak (18-25 november) proberen we elke dag een ander Waas recept voor te stellen. Vandaag het recept varkenshaasje met Gandaham en mosterd, aardappeltaart met Breydelspek, kalfsjus met Witteke van de Velle en voorjaarsprimeurs.

 

ingrediënten:
- 500 g aardappelen
- 100 g Breydelspek
- 1 takje gehakte rozemarijn
- 1 ui
- gemalen kaas
- 650 g varkenshaasje
- 2 dl kalfsfond
- 0,5 dl Witteke van de Velle - graanjenever
- 8 plakjes Gandaham
- 1 lepel mosterd van De Kroon
- enkele jeneverbessen
- 100 g peultjes
- 20 g gekonfijte tomaten
- 1/2 broccoli
- 4 asperges
- 4 jonge wortelen
- lamsoren
- 1 pastinaak
- 1 bundeltje pijpajuin
- nootmuskaat
- hoeveboter
- peper en zout

 

Bereiding:
Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Stoof de in ringen gesneden ui. Boter een ovenschaal in en bedek deze met plakjes Breydelspek. Leg daarop een laagje aardappelen en uiringen. Kruid met peper, zout en rozemarijn en bestrooi met kaas. Herhaal deze handeling tot de schotel gevuld is en eindig met een laagje spek.
Bedek de schotel met aluminiumfolie en bak gedurende 35 minuten af in de oven (180°C).


Smelt ondertussen boter in een pan en bak de varkenshaasjes er kort in. Bestrijk ze vervolgens met mosterd en wikkel ze in Gandaham. Bak ze opnieuw even aan en laat ze daarna verder garen in de oven (180°). Het vlees moet
binnenin roze blijven. Giet de boter uit de pan en doe er de kalfsfond, het Witteke van de Velle en de jeneverbessen
in. Laat deze ingrediënten inkoken.


Kook de asperges, peultjes, wortelen en broccoliroosjes beetgaar. Warm ze samen met de lamsoren, versnipperde ui en stukjes gekonfijte tomaat op in boter. Pureer de gaargekookte pastinaak en kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Bron: Eigenzinnige gerechten uit het Waasland