Week van de Smaak: zacht amandelkoekje

WAASLAND. Tijdens de Week van de Smaak (18-25 november) proberen we elke dag een ander Waas recept voor te stellen. Vandaag het recept voor een nagerecht: zacht amandelkoekje met chiboust van advocaat, hoeve-ijs en zomerbessen onder een krokantje. Restaurant Malpertus won hiermee de eerste plaats in de streekgerechtenwedstrijd 2007.

 

ingrediënten:
- 200 g vanillesuiker
- 40 g gezeefde bloem
- 2,5 dl melk
- 1 dl advocaat van Den Ouden Advokaat
- 8 eieren
- 1 vanillestokje
- 540 g fijne suiker
- 250 g amandelpoeder
- 50 g amandelschilfers
- 15 g honing
- 15 g glucose
- 15 g boter
- 1,25 cl room
- 100 g rode bessen
- 100 g frambozen

- 100 g aardbeien uit Melsele
- 2 dl gesuikerde room
- 1/2 l hoeve-ijs van Heirbaut

 

Bereiding:
Maak de chiboustcrème als volgt: snij het vanillestokje doormidden en laat het trekken in de warme melk. Scheid de eieren. Klop de eierdooiers en de suiker schuimig en zeef er al roerend de bloem onder. Giet er de melk langzaam bij. Laat het mengsel vervolgens op een zacht vuur indikken. Voeg de advocaat bij het afgekoelde mengsel. Klop 2,5 dl eiwitten stijf en voeg er op het laatste moment 250 g suiker aan toe. Schep er voorzichtig het amandelpoeder en de rest van de suiker onder.


Schep met een lepel rondjes met een diameter van ongeveer 8 cm op een bakplaat. Zet de bakplaat 3 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C en bak vervolgens gedurende 12 minuten op 120°C.

Voor het krokantje: laat de suiker, glucose en honing licht karameliseren. Voeg er de gesmolten boter aan toe en meng er de amandelschilfers onder. Verdeel in ronde plakjes met een diameter van ongeveer 6 cm en bak af in een voorverwarmde oven op 180°C.


Schik een amandelkoekje in het midden van het bord. Lepel er chiboust op en een bolletje ijs. Werk af met een krokantje en een takje munt. Schik de vruchten er rond en overgiet met een beetje room.

Bron: Eigenzinnige recepten uit het Waasland

 

Het volledige boekje met Wase gerechten kan je hier downloaden.