Tips4Trips: Het moment om de Oosterscheldekreeft te proeven in Zeeland
Reizen niet ver van huis en ook nog lekker eten: meer moet dat niet zijn om de gemiddelde Vlaming te laten genieten. We zijn april en dat betekent dat het Oosterscheldekreeftenseizoen gestart is en dan staat een haast verplicht bezoek aan de regio Veere, Middelburg en Kamperland in menige agenda. Ja, voor zo’n Oosterscheldekreeftje lekker en fijn moet je Zeeland zijn. Dat vond ook onze eindredacteur en dus werd het drie dagen lang smullen en genieten in slow motion. (tekst en foto's: Mario De Wilde)
De kreeftenschort aangebonden
We hebben als eerste stop een afspraak bij Hendrina van Cranenburgh van de monumentale en meer dan 500 jaar oude Campveerse Toren in Veere. Je kan, wanneer je Veere binnenrijdt, nooit naast dit iconisch hotel & restaurant kijken. Hendrina is al jaren een toegewijde voorvechtster om de passie van de Oosterscheldekreeft uit te dragen. Zij noemt de knijperds de ‘Rolls Royce’ onder de kreeften en logisch dat deze delicatesse tot half juli de hoofdrol krijgt die het verdient. Vanaf die datum van medio juli mogen de kreeftenvissers de Oosterscheldekreeft niet meer aan wal brengen al kunnen de gevangen exemplaren nog wel even gedijen in het homarium. Zelf schuiven we aan een tafeltje met heerlijk uitzicht over het bekende Veerse Meer. In de keuken transformeert het team dit lokaal seizoensproduct in vele appetijtelijke creaties. Klassiek vakmanschap , met schwung gepresenteerd op mooie borden. Een driegangenmenu met de Oosterscheldekreeft als rode draad, plus dat alles verlengen met een van de prachtige kamers, is op zich al een wervend alibi om richting Veere te rijden.
campveersetoren.nl
Waarom Schotten zo belangrijk waren
Even verderop bevindt zich het karakteristieke Museum Veere. Achter de karakteristieke gevels van de Schotse Huizen en in het prachtig gerestaureerde Stadhuis komt de geschiedenis van Veere opnieuw tot leven. Met dank aan Wim Meijer die sinds een paar maanden het museum een nieuwe schwung heeft gegeven. Tot de collectie behoren o.m. de unieke 16e-eeuwse Stadhuisbeelden van Veere en de beroemde vergulde beker van Maximiliaan. Ik leer tijdens een geanimeerde rondleiding dat de Schotten voor Veere heel belangrijk geweest zijn. Vooral het gebouw met de distel aan de buitenkant herinnert daaraan. De oude Vierschaar laat ons bovendien zien hoe, lang geleden, recht werd gesproken.
museumveere.nl
Fietsen door de polders
Zeeland leent zich uitstekend tot fietsen. Alles bevindt zich vlakbij en dus hebben we, groengewijs, gekozen voor drie dagen fietsen. Bij Cyclehub in de Stadsambachtenweg in Middelburg kunnen we kiezen uit een e-bike, een tandem, een bakfiets of een gewone tweewieler. We krijgen voor het vertrek van Herbert nog de gepaste uitleg en starten hongerig als een roedel huskyhonden onze driedaagse Zeelandtocht.
cyclehub.nl
De kaas en de lach van Schellach
Er was ons langs vele zijden, met zachte, doch liefdevolle aandrang, aanbevolen om zeker Kaasboerderij Schellach net buiten Middelburg te bezoeken. Wanneer we de ruime parking aan de Prooijenseweg oprijden, hangt er een typisch lentesfeertje in de lentelucht, zo kenmerkend aan Zeeuwse boerderijen. De kaas van de familie Kwekkeboom is beroemd in Zeeland. Bij de boerderijwinkel proeven we de vele kazen: we nippen aan jonge graskaas en onze smaakpapillen maken overuren. Vanaf het bezoekersplatform in de koeienstal zien we dat het begrip ‘korte keten’ wellicht hier is uitgevonden want we zien voor ons ruim tachtig melkkoeien staan. Els troont ons mee naar de naastgelegen stal waar we de kalfjes vrijuit knuffelen en aaien. Ik zeg je: laat hypergevoeligen en stresskippen dit een paar keer doen en ze zijn de Rust Zelve. Elke avond om 17.30 uur melkt de boer de koeien. Twee uur later nemen we afscheid in een staat van verrukking die we helemaal vergeten waren...
schellach.nl
Middelburg zo schoôn
Middelburg is de trotse hoofdstad van de provincie Zeeland en omdat het al fietsend tien minuten rijden is, willen we met eigen ogen het trotse verleden, de fraaie grachtenpanden, de kronkelende steegjes, het laatgotisch stadhuis, de jachthaven en de wereldberoemde toren ‘Lange Jan’ bewonderen. Els Bruggink van Tourist Info Middelburg moedigt ons aan om de 207 treden van de abdijtoren te trotseren. Een kwartier later vallen we elkaar juichend in katzwijm om de hals en staan we als eregast in primetime het indrukwekkend uitzicht op de stad te bewonderen. Als beloning wordt ons een mand met lokale producten overhandigd. Gulle Gastvrijheid…. Na een heerlijke koffie neemt gids Jan van Berlo ons op sleeptouw naar de meest historische plekjes van Middelburg. We leren dat de stad meer dan 1200 monumenten telt en we zien hoe veel gebouwen uit de Gouden Eeuw mooi bewaard gebleven zijn. Grote pakhuizen, imposante herenhuizen langs de grachten, de beroemde Kuiperspoort, kerken en fotogenieke pittoreske steegjes: we lopen ruim twee uur lang door een boeiende en rijke geschiedenis. Wie Middelburg bezoekt, eerst effe binnenwippen in het Infokantoor op de Markt om zeker niets te missen.
touristinfomiddelburg.nl
Tiger tussen de tijgers
Zeg mij, wat is het leven zonder een beetje spanning en avontuur? Jawel, ook in Middelburg maar daar moeten we dan wel een balletje voor slaan. Niet zomaar een fluttig spelletje want bij GlowGolf® spelen we minigolf in het donker met z’n vieren tussen de olifanten, tijgers en apen. De minigolf baan van 18 holes is indoor, dus zowel bij goed als slecht weer. Een uur lang spelen we in een uniek decor met levensgrote 3-dimensionale dieren en het parcours wordt met black lights verlicht. Met het charisma van Tiger Woods en de techniek van een wafelijzer eindig ik laatste. Geen VAR en te weinig voorkennis mompel ik terwijl de anderen een polonaise starten...
podium19.nl/glowgolf
Al die willen te kaap'ren varen
Water en Zeeland: het één kan niet zonder het ander en dus hebben we zeebenengewijs een rondvaart geboekt bij Iven en Lilian van Banning. Hun kantoor bevindt zich Achter de Houttuinen. Geen stoomboot of oceaanreus maar het is een leuk schip waar we ‘s namiddags aan boord gaan. Niets is mooier dan Middelburg in een totaal ander perspectief te zien vanop het water. Tijdens de rondvaart van zo’n drie kwartier worden we meegenomen langs de mooie grachtengordel, de passantenhaven tot in het stadshart van Middelburg. Alle opvarenden krijgen tijdens de tocht tweemaal drie fitnessopdrachten wanneer er diep gebukt onder een lage brug moet gevaren worden. De kapitein vertelt ons intussen alles over het ontstaan van de stad, haar rijke geschiedenis en de monumentale panden. Ik zeg je: niets leuker dan Middelburg zo te ervaren dan mee te varen. Een macraméwerkje van maken en inkaderen...
rondvaartmiddelburg.nl
Sjakie op proeverspad
Toegeven, het houdt bepaalde risico’s in wanneer Belgen een chocoladezaak in Nederland binnenstappen. In een van de oudste winkeltjes van Middelburg ontdekken we nochtans de lekkerste chocolade creaties van Chocolate Lovers, een museum annex chocoladezaak. We opteren meteen voor een full tasting experience. We ontvangen een fijnproevers box met 30 verschillende, veelal bean to bar soorten chocolade uit de hele wereld, proeven intussen van een sweet slavery box met 13 smaakjes om te snaaien (speciaal voor kinderen en zoetekauwen) en worden we op het einde getrakteerd op een speciaal, van het vruchtvlees van de cacaoboon, gemaakt sapje. Wat volgt is een live demonstratie van 25 minuten in de productiekamer door een van de chocolatiers.
sjakies-snoepwinkel.nl
IJsjespret in de Koehoorn
Even verder fietsen naar Meliskerke waar Kees en Klazien Wisse midden op het eiland Walcheren, vlakbij Zoutelande. Beiden hebben sinds 1999 de boerderij overgenomen van de ouders van Kees. De kinderen zijn intussen het vijfde opeenvolgende geslacht dat op deze boerderij woont. In de boerderijwinkel staan we likkebaardend een ijsje uit te zoeken van dagverse melk van de eigen koeien die even verderop grazen. Bovendien kan je er ook nog logeren in een leuke chalet of in een caravan op de minicamping achteraan.
dekoehoorn.nl
Zout en puur aan de Stormvloedkering
Het is middag wanneer we als laatste stop bij Seafarm Seafood restaurant in Kamperland aankomen. We kiezen meteen een tafeltje met weids uitzicht over de Stormvloedkering en de Oosterschelde. 20 meter van ons worden wordt tarbot gekweekt, worden mesheften gevangen en verwateren ze de Seafarm Oysters en schelpdieren in Oosterschelde bronwater. Vanuit de open keuken sluipen heerlijk geurende dampen het restaurant binnen. Zout en puur, dat proeven we in veelvoud van onze rijkgevulde borden. Weer buiten krijg ik op de parking een plets zeewater in mijn gezicht. Mijn glimlach wordt gezandstraald van contentement. Noteer ‘Seafarm’ en al je smaakwensen gaan in vervulling.
seafarm.nl
Win een verblijf of een van de vele vouchers
Dankzij hogergenoemde deelnemers hebben we een verblijf in de Campveerse Toren Romantik Hotel en 20 vouchers in de aanbieding liggen. Bezorg ons voor donderdag 11 april het antwoord op volgende vragen:
- Wat is de prijs voor een driegangendiner 'Oosterscheldekreeft' met soep in De Campveerse Toren?
- Waar bevindt zich het kantoor en de opstapplaats voor een rondvaart in Middelburg?
- Om hoe laat worden de koeien gemolken in Kaasboerderij Schellach?
- Hoeveel holes zijn er in GlowGolf® in Middelburg?
Mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als titel ‘Zalig & Smakelijk Zeeland’.
Opgelet: één antwoord per gezin. De winnaar voor het uniek verblijfsarrangement in Hong Kong was Henri Vercleyen uit Oostende.