Diabetes Liga vraagt aandacht op mentale impact diabetes
REGIO. Al meer dan 30 dertig wordt op 14 november wereldwijd aandacht gevraagd voor diatetes op de Wereld Diabetes Dag. De Diabetes Liga zet dit jaar de mentale impact van de ziekte in de kijker want die wordt flink onderschat.
Maar liefst 7 op de 10 mensen met diabetes vinden dat er te weinig aandacht is voor mentale ondersteunining. Slechts 16 procent krijgt psychologische begeleiding na diabetesdiagnose. Het gevolg laat zich raden: 49% van de mensen met diabetes is naar eigen zeggen mentaal moe. Bij ouders van kinderen met diabetes is het nog erger gesteld: 7 op de 10 zegt mentaal op te zijn en 9 op de 10 vinden dat er te weinig psychologische begeleiding is om goed met diabetes om te gaan. Daar tegenover staat dat 90 procent van de diabetespatiënten aangeeft tevreden te zijn over de medische behandeling. "Deze cijfers zijn een wake-up call. De begeleiding van mensen met diabetes mag zich niet beperken tot het medische aspect. De mentale impact en kopzorgen van een chronische aandoening als diabetes is voor veel mensen zwaar om te dragen. De diagnose zelf heeft al een grote impact, zowel op personen met diabetes als hun naasten. Diabetes is er de klok rond, 7 dagen op 7 en kan dus niet even op pauze gezet worden. Dat maakt dat mensen met diabetes routines moeten opbouwen, eetpatronen aanpassen en soms zelfs hun leefstijl helemaal dienen om te gooien om de aandoening onder controle te houden. Het psychische aspect blijft vaak - zoals ook bij andere chronische aandoeningen – onderbelicht.", zegt Inge Everaert, Teamcoördinator Kenniscentrum, Beleid en Onderzoek van Diabetes Liga. Ook kampen diabetespatiënten vaak met een schuldgevoel.
"Om meer aandacht te vragen voor psychologische gevolgen doet Diabetes Liga nu een oproep: maak diabetes bespreekbaar, onder vrienden en familie, op school en op het werk. We brengen lotgenoten samen bij initiatieven zoals ‘Diakids’, gericht op kinderen met diabetes en hun ouders en ‘Jong Diabeet’ voor jongeren van 18 tot 30 jaar. Nu vragen we ook over diabetes te praten in het ruime sociale netwerk van iemand met diabetes. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat mensen met diabetes zelf de nodige stappen zetten en aangeven wanneer het hen mentaal allemaal te veel wordt. We merken dat meer dan een kwart van de mensen na een consultatie nog met vragen blijft zitten. We roepen de minister dan ook op om continu te blijven inzetten op gepaste en kwalitatieve psychologische begeleiding voor mensen met diabetes, maar ook hun partner, ouders en gezin.", vervolgt Inge Everaert.
Diabetes distress-test
Diabetes Liga lanceert naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag een wetenschappelijk gevalideerde ‘Diabetes distress-test’. Wie diabetes heeft, partners of ouders van tieners met diabetes kan die test invullen op diabetes.be/kopzorgen en krijgt nadien een persoonlijke ‘Diabetes distress-score’. Die score geeft aan hoeveel kopzorgen diabetes met zich mee brengt en hoe zwaar de aandoening mentaal op het gemoed weegt. Wie een verhoogde score kent, krijgt tips en doorverwijzingen naar gepaste hulp. (mb, foto: © Unlimphotos)