Oost-Vlaamse chocolatiers naar wereldtentoonstelling Shangai

ImageSINT-NIKLAAS. Tien Oost-Vlaamse artisanale chocolatiers trekken komende zomer naar de wereldtentoonstelling in Shangai. Onder hen is Wim Vyverman van Chocolade-Atelier Vyverman uit Sint-Niklaas.

Geen enkel land telt meer artisanale chocolatiers dan België. De hoogkwalitatieve Belgische chocolade is wereldberoemd en mag bijgevolg niet ontbreken op de komende wereldtentoonstelling van Shangai. Tussen 1 mei en 31 oktober zullen 70 Belgische chocolatiers hun kunsten tentoonstellen op de wereldexpo. Tien ervan komen uit onze provincie. Zij zullen elk een week demonstreren in de Belgian Chocolate Corner van het Belgisch-Europese paviljoen. Het is trouwens de eerste keer dat zoveel chocolatier hun medewerking verlenen aan een expo.

Sint-Niklazenaar Wim Vijverman van Chocolade-Atelier Vyverman is één van die tien Oost-Vlamingen die te zien zullen zijn tijdens de Oost-Vlaamse week van 23 tot 28 augustus. De andere negen zijn Philippe Vancayseele van Callebaut, Alexandre Bourdeaux van Callebaut, Erik Vande Meirssche en Christine Van Malderen van Chocolaterie Cher, Kristof De Graeve van Chocolaterie De Graeve K., Ludwig De Kesel van Chocolaterie Guylain, Eddy Van Melkebeke van Chocolaterie Royal, uc Van Hoorebeke en Cedric Van Hoorebeke van Chocolaterie Van Hoorebeke, Bart Van Cauwenberghe van De Zwarte Vos en Anne Coppieters van Marioca.

Image
België doet er op de komende wereldexpo alles aan om de Belgische chocolade te promoten.
België is geen onbekende in China: ons land importeerde in 2008 zo'n 802 ton chocolade in China. Daarmee is België de derde grootste importeur na Singapore en Italië. "Wereldexpo ’58 was het startschot van de democratisering van de praline in België. De expo lanceerde chocoladenamen en -producten die vandaag nog steeds absolute toppers zijn," zegt Kris Dooms van de Koninklijke Beroepsvereniging der meesters suiker- en chocoladebewerkers."De ‘Belgian chocolate corner’ kan hetzelfde effect hebben op de Chinese markt. Het is de gedroomde plek om ons meesterschap in chocolade te tonen aan de wereld en op grote schaal onze producten bekend te maken op de Chinese markt. Hun bijdrage als partner van het Belgisch paviljoen wordt een onvergetelijke ervaring voor de deelnemende artisanale chocolatiers die dit gebeuren ook op hun palmares kunnen toevoegen."

Ook Chocoladefabrikant Callebaut ziet in het grote land nog een enorme markt: "Belgen eten gemiddeld 6 kilo chocolade per jaar. De gemiddelde jaarlijkse consumptie van chocolade in China is amper 150 gram per persoon. Cijfers die het ongekende potentieel van deze markt onmiddellijk bloot leggen."

Het Belgische Paviljoen met de Belgian chocolate corner’ is tussen 1 mei en 31 oktober te bezoeken op de Wereldexpo in Shangai. Wie de expo online wil volgen, kan terecht op en.expo2010.cn. (mb)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS.  Chocolatier Nick Wauters uit Sint-Niklaas behaalde met zijn ‘Vesca no4’- chocoladereep de tweede plaats op de 7de Chocolate Awards in de categorie ‘Beste Chocoladereep’. De reep...

SINT-NIKLAAS. Ambachtelijk Chocolatier Wim Vyverman uit Sint-Niklaas behaalde met zijn ‘Ru Bee’-praline de tweede plaats op de 7de Chocolate Awards in de categorie ‘pralines’. De Chocolate Awards,...

SINT-NIKLAAS. Ambachtelijk Chocolatier Wim Vyverman heeft de eerste plaats behaald in de zesde editie van de Chocolate Awards, een initiatief van het vakblad Chocolaterie & Confiserie. Vyverman...

SINT-NIKLAAS. Belgische chocolade is er erg gegeerd in het buitenland. Dat werd in 2010 duidelijk op de wereldtentoonstelling in Shanghai, waar de 'Chocolate Corner' in het Belgisch paviljoen hoge...

het enthousiaste team van Foubert Cremerie & ChocoladebarSINT-NIKLAAS. Sinds 8 juni telt de Stationsstraat in Sint-Niklaas een nieuwe lekkernij: cremerie en chocoladebar Foubert. De Stationsstraat...

Eetbare kunstwerken van de hand van meester-chocolatier Nick Wauters (foto: Stefaan Van Hul) SINT-NIKLAAS. Eeuwenoude kunst en verse chocolade gaan perfect samen. Dat bewijst chocolatier Nick...