Provincie Oost-Vlaanderen neemt deel aan Earth Hour 2009

REGIO. Op zaterdag 28 maart zullen miljoenen mensen wereldwijd van 20u30 tot 21u30 symbolisch de lichten doven. Een heel krachtig signaal waarmee WWF wil aantonen dat mensen, door samen te werken, wel degelijk een verschil kunnen maken in de strijd tegen klimaatverandering.

Ook het provinciebestuur Oost-Vlaanderen doet mee. Deze actie sluit immers perfect aan bij de doelstellingen van de Provincie om rationeel energiegebruik en hernieuwbare energie te promoten en zo de eigen CO2-uitstoot te verminderen. Op zaterdag 28 maart  schakelt het provinciebestuur de buitenverlichting en accentverlichting van de administratieve gebouwen en musea in Gent zoveel mogelijk uit. Ook de provinciale domeinen zullen van 20u30 tot 21u30 u de lichten doven. Het provinciepersoneel wordt eveneens aangespoord om thuis mee te doen met de actie.

Op dit moment nemen ook 12 Oost-Vlaamse gemeenten deel: Gent, Aalter, Deinze, Hamme, Laarne, Merelbeke, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Zelzate, Zomergem en Zottegem. De verlichting van gemeentelijke gebouwen zal een uur lang uitgaan en burgers worden aangespoord om mee te doen.

De wereldleiders komen eind 2009 in Kopenhagen samen om een nieuw klimaatakkoord af te sluiten. Het is de bedoeling om hen te laten voelen dat de ogen van de wereld op hen gericht zijn en dat men ambitieuze actie verwacht om de klimaatverandering tegen te gaan.
Earth Hour 2009 wordt een globaal evenement en dus kan België als centrale plek in Europa moeilijk ontbreken. WWF-België wil op 28 maart zoveel mogelijk belangrijke ‘landmarks’, gebouwen en straten voor een uur verduisteren.

Op die dag organiseert de Bond Beter Leefmilieu ook de Nacht van de Duisternis. Earth Hour en de Nacht van de Duisternis zijn twee aparte evenementen, die elkaar kunnen en willen versterken.

In verschillende media waarschuwt netbeheerder Elia dat Earth Hour niet zonder gevaar is. Elektriciteit wordt op het moment van verbruik geproduceerd. Als iedereen in Europa op hetzelfde ogenblik het licht uitdoet en even later weer aansteekt, kan dat gevaarlijke schommelingen teweegbrengen in het netwerk, dat dan mogelijk (tijdelijk) kan uitvallen. Elia raadt daarom aan om niet stipt om 21u30 het licht weer aan te steken maar om dat gespreid te doen.  (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

REGIO. Komende nacht schakelen we opnieuw over op zomertijd. Om 2 uur draaien we de klok een uurtje vooruit naar 3 uur.  Dat betekent dat vanaf zondagochtend de zon een uurtje later opkomt en een...

REGIO. Komende nacht schakelen we opnieuw over op zomertijd. Om 2 uur draaien we de klok een uurtje vooruit naar 3 uur.  Voor het zover is, hebben we deze avond eerst nog Earth Hour.  Tussen 20.30...