Kruibeekse scholen gaan werken rond biodiversiteit

Image
Vrijdag gaan kinderen uit 12 klassen nestkastjes in elkaar knutselen.
KRUIBEKE. Morgen, vrijdag 10 oktobe, lanceren Zonnewende vzw en Kruin vzw van Kruibeke, samen met alle basisscholen van Groot-Kruibeke, een méérjarig project rond biodiversiteit onder de titel 'Kruibeke vol leven'. Er is zelfs speciaal voor dit project een gloednieuw logo ontwikkeld dat de doelstelling van het project prachtig symboliseert en dat in de gemeente een zichtbare plaats zal krijgen in het straatbeeld. Het project bestaat uit opeenvolgende acties waarbij de scholen nauw worden betrokken zowel op het vlak van actie als van aandacht en kennisverwerving.

 

In 'Biodiversiteit' wil men aandacht schenken aan de verscheidenheid aan levende wezens in de eigen leefomgeving, de gemeente, school, tuin, straat, en acties ondernemen om 'woongelegenheid' te creëren voor diersoorten die hier thuis zijn.

 

Hierbij willen Zonnewende en Kruin , in samenwerking met de basisscholen van Groot-Kruibeke, voor een aantal diersoorten woongelegenheid creëren. Tevens willen zij de méérjarigheid van het project benadrukken, zodat een duurzaam resultaat kan uitgebouwd worden, waarmee de band tussen de kinderen en de hen omgevende natuur versterkt wordt.

 

In het méérjarig zijn van het project zitten specifieke acties zoals aanmaken en plaatsen van nestkasten voor zangvogels, uilen en zwaluwen en een poelenproject waarin amfibiëen zich thuis kunnen voelen. De acties worden uitgewerkt o.v.v. een lessenpakket ten behoeve van de deelnemende klassen en bouwpakketten voor de nestkasten. (de kosten van lessen- & bouwpakketten worden gedragen door de initiatiefnemers!)

 

Image
De schooljeugd gaat werken rond vogels in hun tuin en moeten waarnemingen doen. In februari 2009 zullen die worden besproken.
De initiatiefnemers zijn verenigingen met ervaring. Zonnewende vzw organiseert reeds 20 jaar een milieubewust festival aan den Bosboom in de,Pismolenstraat in Kruibeke. De opbrengst hiervan willen we besteden aan het verbeteren van de natuur en leefmilieu in Kruibeke. Kruin  languit Kruibeeks Natuurbehoud vzw is dus de eigen Kruibeekse natuurvereniging en ijvert sinds 1992 voor het behoud van de natuur in Kruibeke. Sinds 2002 is Kruin geassocieerd met Natuurpunt-WAL( Wase Linkerscheldeoever)

 

De Basisscholen van Groot-Kruibeke die meewerken zijn:
• Gemeenteschool Kruibeke E. Gorrebeeckstraat 14 te Kruibeke
• Vrije school Sint-Jan-Bergmans Zoete Moederstraat 30 te Rupelmonde:
• Mercatorschool Rupelmonde G. de Cremerstraat 91 te Rupelmonde
• De Reynaert Kruibeke Kattestraat 68 te Kruibeke
• Vrije Basisschool Langestraat 14 te Kruibeke
• Vrije Basisschool Sint-Pieter Rupelmondestraat 42 te Bazel (ingang via Lamperstraat)

 

In totaal stappen 12 klassen mee in het project, d.w.z. dat op vrijdag 10 oktober ruim 240 leerlingen in de Basisscholen hun eigen nestkastje zullen in mekaar knutselen in 'Behuis je Tuin'. Want dat is nu de eerste actie. Ze mogen het daarna meenemen naar huis samen met een observatieopdracht om heel de winter nauwgezet op te volgen wat er in de tuin (of in de tuin van opa of familie) allemaal gebeurt rond het nestkastje, de voederplank.

De kinderen doen dus waarnemingen en het eerste weekend van februari 2009 volgt een 'Natuurpuntactie' met het bekende 'Voeren en Beloeren'. De waarnemingsfiches worden dan besproken  en er volgt een onderwerp over herkennen van vogels.

 

In mei 2009 volgt dan nog een lenteopdracht over vogelzang: "Waarom zingen de vogels en wanneer? En waarom en hoe maken ze een nest?"

 

Vrijdag 10 oktober wordt dus een belangrijke dag voor de Kruibeekse schooljeugd, als het om natuur gaat. Ook de méérjarenplanning ligt vast maar daar zullen we in een volgende bijdrage op terug komen.(rolf duchamps)

 

Lees ook:

SINT-GILLIS-WAAS. Zaterdag hebben gemeentebestuur, Natuurpunt en verschillende verenigingen een biodiversiteitscharter ondertekend. Alle partijen die het charter ondertekenden beloven zich in te...