Culturele vereniging Spirit viert zilveren jubileum

TEMSE. Op zaterdag 11 oktober wordt het bestuur van de Culturele Vereniging Spirit ontvangen op het gemeentehuis naar aanleiding van haar 25ste verjaardag. De vereniging ging in januari 1983 van start op initiatief van Raoul De Graeve, die sindsdien onafgebroken voorzitter én bezieler is geweest.

Toen in de loop der jaren ook een politieke partij ontstond met de naam ‘Spirit’ moest er wel al eens iemand attent op gemaakt worden dat de vereniging uit Temse daar hoegenaamd niets mee te maken had. Zij waren de eerste.

 

In 1983 stichtte Raoul De Graeve de Culturele Vereniging Spirit. Wie de activiteiten in de gemeente wat volgde, weet dat er een indrukwekkende lijst realisaties kan worden voorgelegd. Spirit gaf in het plaatselijke culturele leven extra impulsen en heeft het verrijkt met talrijke originele organisaties, waarvan de echo vaak over heel Vlaanderen heeft weerklonken. 


De voornaamste realisaties situeren zich op het vlak van de strip. Kwaliteit en kwantiteit vormden daarbij een harmonisch geheel. Omdat Spirit dan ook gng samenwerken met het gemeentebestuur kreeg Temse het imago van een echte stripgeeente te zijn. "Het palmares is ongeëvenaard", zegt burgeeester Luc De Ryck, "Nagenoeg alle grootmeesters van de Vlaamse strip zijn hier gevierd, wat in de regel bovendien gepaard ging met een waaier aan initiatieven, o.a. de uitgave van verschillende publicaties, met de luxe-albums als absolute hoogtepunten. De gemeente Temse vormt bovendien het decor van 5 verhalen."


Naast het stripgebeuren dienen vooral ook de initiatieven op het vlak van de muziek vermeld  zoals hun jukeboxconcerten, quizzen, diverse optredens of  eenmalige organisaties met een weerklank tot buiten de gemeentegrenzen.


Raoul De Graeve, 64, begon er mee 25 jaar geleden. Hij was  reprofotograaf-filmmonteur van beroep. Hij betrok voornamelijk personen uit zijn vrienden- en kennissenkring bij zijn initiatief. Het oorspronkelijke bestuur bestond uit voorzitter Raoul De Graeve, secretaris René Vermeiren, penningmeester Luc Verhulst en een aantal beheerraadsleden, dat in de loop der jaren vaak wisselde.


Getrouw aan haar doelstelling 'het bevorderen van het culturele leven' ontplooide Spirit van in het begin een grote werkzaamheid, die zich concretiseerde in talrijke organisaties. Zo waren er onder andere de striphappenings rond Willy Vandersteen (1987), Morris (1989), Paul Geerts (1991), Jef Nys (1992) Merho (1993), rommel- en antiekmarkten, optredens van The Wolf Banes, Pop-Rock Temse en vele andere.

 

Uitzonderlijk was de uitgave van Spirits luxe-edities (in 2, vaak zelfs 3 verschillende versies) van Tazuur en Tazijn, Het schone avontuur van een bakkersjongen, Haaiman, Het zevende zwaard, De grote weldoener, De waterdemon, De grote zwartrok, De trek naar China, Dé verborgen schat, De reus van Bengalen, De stoutmoedige voortrekker, Paus Johannes XXIII, Lady 'O', De wondere jeugd van Pieter Bruegel, Jommeke 50 jaar jong, Pius X, van volksjongen tot paus, Berten Rodenbach, Bij verdiensten, St. Godelieve, Jeff Broeckx, briljant en (december 2008) 25 jaar Urbanus.

 

Een aparte vermelding verdienen ook de wenskaarten, die sinds 1996 t.g.v. de jaarwisseling worden gedrukt, voorzien van een tekening van een bekende striptekenaar. Kwamen achtereenvolgens aan bod: Merho, Paul Geerts, Jef Nys, Karel Biddeloo, nogmaals Merho, Jeff Broeckx, Luc Morjaeu, Jean-Pol, Hec Leemans, nogmaals Jef Nys, Dirk Stallaert, nogmaals Merho en Willy Linthout. In de regel stelt de kaart de stripheld(en) van de tekenaar voor in een typisch Temses kader.


Daarnaast publiceerde Spirit ook 5 boeken die kaderen in de plaatselijke geschiedschrijving: Temst, Temst en nog eens Temst van Rolf van Scheldelande (1999), Jefkes Oude Schelde-Verankering van Jef Riské (2001), Luchtdrama boven Tielrode - Vrijdag 30 juli 1943. Het lot van ‘Lucky Lady II’ en haar bemanning van Laurent Saegeman en Luc Hemelaer (2003) en Jefkes Weertse dromen van Jef Riské (2007).

 

Image
Het bestuur van Spirit. V.l.n.r. zittend: Sarah Ziyani-Azaani, Lutgart De Graeve, Monnic Blijweert, Rita Heerwegh en Vera Vincke; staande: Sascha Van Laeken, Jan Eeckelaert, voorzitter Raoul De Graeve, burgemeester Luc De Ryck, André Pauwels, Dany De Bock en Albert De Ryck. Ontbreken: Jean De Ryck en Julien Riske


Anno 2008 bestaat het Spirit-bestuur uit voorzitter: Raoul De Graeve, secretaris: Jean De Ryck, penningmeester: Jan Eeckelaert,  leden: Monnic Blijweert, Dany De Bock, Lutgart De Graeve, Albert De Ryck, Luc De Ryck, Rita Heerwegh, André Pauwels, Julien Riské, Sascha Van Laeken, Vera Vincke en Sarah Ziyani-Azaani. 


 Van het oorspronkelijke bestuur uit 1983 zijn 3 leden onafgebroken actief gebleven: Raoul De Graeve, Jean De Ryck en Luc De Ryck, trio dat van bij het begin de ruggengraat vormt van Spirits stripinitiatieven, intussen aangevuld met Sascha Van Laeken en Jan Eeckelaert.

 

Lees ook:

TEMSE. Op zaterdag 11 oktober ontving het Temsese gemeentebestuur de Culturele Vereniging Spirit voor het 25ste verjaardag. Spirit kreeg daarmee een primeur, het was de eerste ontvangst sinds het...