Solidariteitsprijs 2008 uitgereikt

WAASMUNSTER. ACW Waasmunster heeft de tweede solidariteitsprijs uitgereikt. Waar vorig jaar de prijs werd uitgereikt voor het thema 'verhouding Noord-Zuid', was het thema dit jaar 'Zuinig omgaan met energie'. De familie Van Hoye-Dierick van de Ruiter won met een project waarin een aantal jonge gezinnen zuinig met energie omgaan om een besparing aan CO te realiseren.

 

Uit alle inzendingen koos het ACW drie finalisten. De eerste finalist was Rony Cousens met een project om een vijver op een energie- en milieuvriendelijke manier te laten werken. De besparing wordt gerealiseerd door gebruik van zonnepanelen en pompen op 12V. De maatregelen leverden een besparing van €130 per jaar. Ook de CO2-uitstoot verminderde met 350 à 400 kg.


De tweede finalist was de klimaatwijk van Leen Meuleman. Als lid van Groen! Waasmunster probeerde ze zoveel mogelijk mensen waar te maken voor een klimaatwijk, een project dat al een paar jaar succesvol is in andere Wase gemeenten als Beveren. In een klimaat zetten verschillende gezinnen zich samen in om onder de begeleiding van een energiemeester zoveel mogelijk energie te besparen zonder aan comfort in te boeten. Dankzij de mobilisatie van Groen! Waasmunster telde Waasmunster in verhouding met het aantal inwoners de meeste deelnemers aan de klimaatwijkactie.

 

Het winnende project, 'Maxiegenies voor mini-energie', komt van 9 families onder leiding van de familie Peter Van Hove - Nadine Dierick. Ze startten op de Ruiter met een project om bewuster met energie om te gaan. Later hebben andere gezinnen uit het centrum van de gemeente en de heide zich aangesloten bij het project. Ervaringen werd uitgewisseld om op een efficiënte manier zuinig om te gaan met energie.

 

Zij ontvingen de solidariteitsprijs, bestaande uit een wisselbeker een geldprijs van €125. De familie wil het geld gebruiken om andere mensen te motiveren en te stimuleren om ook deel te nemen aan de werking in 'klimaatwijken'. Hiervoor kan nog tot 10 oktober worden ingeschreven. Ze gaan flyers verdelen op verschillende activiteiten in de gemeente en zullen met een standje en een drankje mensen uitleggen hoe enthousiast zij zijn met de resultaten die zij geboekt hebben op een eenvoudige, bewuste manier.  Op deze manier willen zij andere families aanzetten om ook bewuster om te gaan met ons milieu.  (mb)