Voormalig gemeentehuis Temse heeft geklasseerd interieur
In de loop der jaren werd er geschilderd en werden wijzigingen aangebracht. Tijdens de huidige werken kwamen reeds stukken bloot die aangaven hoe het er in het verleden uit zag. Er werd een dossier gestart “In het gemeentehuis” en dat moet dan weer gesubsidieerd worden en de hoop wordt uitgesproken dat het dossier binnen twee jaar klaar zal zijn. Daarna zal men het volledige interieur zo dicht mogelijk laten herstellen, vernieuwen zoals het vroeger was in 1906.
Maar de restauratie van het interieur is een erg moeilijk in een dossier te steken omdat er niet veel foto’s e.d. te vinden zijn die de oorspronkelijke materies weergeven. Het is niet zo evident van vóór WO II iets te vinden want er zijn geen filmbeelden van en de techniek van nu, bestond niet om foto’s en beelden maken in zwart-wit binnenskamers waren moeilijk te maken.
Er werd al aan de bevolking om medewerking gevraagd om aan de hand van foto’s een beeld te krijgen van het interieur. "Het gemeentebestuur heeft zelf het meeste archief maar er werd ook gehoopt op zaken van bij de bevolking. Er kwamen reeds waardevolle reacties binnen maar een lawine is dat niet.", zegt burgemeester De Ryck
In de raadzaal waren de wanden bezet met stof. Daar is ook een in stof geweven sleutel van de gemeente. Die bekleding is geweven bij Weverij Wauters. Het is echter niet de oorspronkelijke bekleding. De reden dat de raadzaal destijds werd bekleed was volgens een bron die schepen Verbeke vond, omwille van de akoestiek. Het volk dat naar een gemeenteraad kwam luisteren stond achter de balustrade. De raad zat voortaan en de akoestiek moet zo slecht geweest zijn dat ze het achteraan niet verstonden. Dat lag dus aan de basis.
Er was ook een lambrisering aangebracht. De raadzaal komt wel meest aan bod in de foto’s.
De hall heeft nu ook een andere vloer, het allemaal reconstrueren is dus niet simpel. Er is in het gemeentehuis ook zorg besteed aan een stempel der kunst van de Temsese grootmeesters uit schilder- en beeldhouwkunst want zowel in de hall, in de raadzaal en in het kabinet van de burgemeester zijn werken van hen aanwezig. Het moet allemaal nog nader op punt worden gesteld.
Burgemeester Luc De Ryck noemde het een fantastisch gebouw in het droog gelegd in 1905, afgewerkt en in gebruik genomen in 1906.
Zo groeide het gemeentehuis van 1906 snel uit naar het integreren van en woning aanpalend aan het gemeentehuis. Zo is ook de ‘omgeving’ van het gemeentehuis bij gekomen. "Cruciaal naar de toekomst toe is ook de vraag wat er met de gebouwen zal gebeuren rond het gemeentehuis. Er zijn al voorbereidende gesprekken aan de gang om werk te maken van de omgeving. Oorspronkelijk stond het gebouw alleen en gescheiden door een corridor van 2 meter breed tot aan de woningen. Dat is nog steeds te zien langs de Marktkant aan ’t café van Zwarte Maria. Die woningen zijn daar allemaal geïntegreerd in de loop der jaren", vertelt Luc De Ryck.
Het is dus de bedoeling om het gemeentehuis weer als een apart gebouw te laten verrijzen. Een dorpsherwaardering die voor een opvallend nap resultaat kan zorgen. Langs de kant van de Markt was aan het gemeentehuis vroeger ook de brandweerkazerne, naast het politiekantoor trouwens. De brandweer had toen 1 wagen en zaten in een ruimte rechtover de kerk. Wanneer ze moesten uitrukken tijdens de markturen, was dat een hele gebeurtenis. Miserie. Pas in 1965 zijn ze verhuisd naar de Kasteelstraat.
In 1967 was de brandweer aan de toren van het gemeentehuis een oefening aan het doen met het uitproberen van een 'glijzak' om hem te testen op zijn sterkte. De zakken waren gemaakt bij Wittock-Van Landeghem Temse. De toenmalige luitenant en toekomstig commandant Etienne Meys, schuurde met zijn laarzen tegen de binnenwand en van op grote hoogte viel hij door de glijzak En paar dagen later bezweek hij aan zijn verwondingen.(ROLF DUCHAMPS)