Voormalig gemeentehuis Temse heeft geklasseerd interieur

Image
Het infoblad van Temse stelt het gemeentehuis nog eens in de tijd van toen. Onderaan links achter die deur huisde toen de brandweer.
TEMSE. Is het gerestaureerd Gemeentehuis een streling voor het ook langs de buitenkant, ook binnenin zal er in de nabije toekomst nog gewerkt worden om alles zoveel mogelijk in de oorspronkelijke stijl terug te brengen. Het interieur is mee geklasseerd.


In de loop der jaren werd er geschilderd en werden wijzigingen aangebracht. Tijdens de huidige werken kwamen reeds stukken bloot die aangaven hoe het er in het verleden uit zag. Er werd een dossier gestart “In het gemeentehuis” en dat moet dan weer gesubsidieerd worden en de hoop wordt uitgesproken dat het dossier binnen twee jaar klaar zal zijn. Daarna zal men het volledige interieur zo dicht mogelijk laten herstellen, vernieuwen zoals het vroeger was in 1906.

 

Maar de restauratie van het interieur is een erg moeilijk in een dossier te steken omdat er niet veel foto’s e.d. te vinden zijn die de oorspronkelijke materies weergeven. Het is niet zo evident van vóór WO II iets te vinden want er zijn geen filmbeelden van en de techniek van nu, bestond niet om foto’s en beelden maken in zwart-wit binnenskamers waren moeilijk te maken.


Er werd al aan de bevolking om medewerking gevraagd om aan de hand van foto’s een beeld te krijgen van het interieur. "Het gemeentebestuur heeft zelf het meeste archief maar er werd ook gehoopt op zaken van bij de bevolking. Er kwamen reeds waardevolle reacties binnen maar een lawine is dat niet.", zegt burgemeester De Ryck

 

In de raadzaal waren de wanden bezet met stof. Daar is ook een in stof geweven sleutel van de gemeente. Die bekleding is geweven bij Weverij Wauters. Het is echter niet de oorspronkelijke bekleding. De reden dat de raadzaal destijds werd bekleed was volgens een bron die schepen Verbeke vond, omwille van de akoestiek. Het volk dat naar een gemeenteraad kwam luisteren stond achter de balustrade. De raad zat voortaan en de akoestiek moet zo slecht geweest zijn dat ze het achteraan niet verstonden. Dat lag dus aan de basis.


Er was ook een lambrisering aangebracht. De raadzaal komt wel meest aan bod in de foto’s.
De hall heeft nu ook een andere vloer, het allemaal reconstrueren is dus niet simpel. Er is in het gemeentehuis ook zorg besteed aan een stempel der kunst van de Temsese grootmeesters uit schilder- en beeldhouwkunst want zowel in de hall, in de raadzaal en in het kabinet van de burgemeester zijn werken van hen aanwezig. Het moet allemaal nog nader op punt worden gesteld.
Burgemeester Luc De Ryck noemde het een fantastisch gebouw in het droog gelegd in 1905, afgewerkt en in gebruik genomen in 1906.


Image
Burgemeester Luc De Ryck heeft nu de sleutel van een schitterend gemeentehuis dat weldra ook binnenin wordt gerestaureerd in de stijl van vroeger.
"Het was geknipt op de maat van de beperkte bevoegdheden van een gemeente in die tijd. De opdrachten van een gemeentebestuur waren in die tijd enkel: het bijhouden van de registers van bevolking en burgerlijke stand, openbare rust en veiligheid of politie en brandweer, onderwijs want ‘cultuur’ bestond toen nog niet, en openbare weren. Het is maar na WO II dat er een explosie kwam en vooral in de jaren ’70 en ’80 zijn die voor diensten én personeelsleden gestegen. En daar waren de gemeentehuizen niet op voorbereid.", aldus De Rijcke.

 

Zo groeide het gemeentehuis van 1906 snel uit naar het integreren van en woning aanpalend aan het gemeentehuis. Zo is ook de ‘omgeving’ van het gemeentehuis bij gekomen. "Cruciaal naar de toekomst toe is ook de vraag wat er met de gebouwen zal gebeuren rond het gemeentehuis. Er zijn al voorbereidende gesprekken aan de gang om werk te maken van de omgeving. Oorspronkelijk stond het gebouw alleen en gescheiden door een corridor van 2 meter breed tot aan de woningen. Dat is nog steeds te zien langs de Marktkant aan ’t café van Zwarte Maria. Die woningen zijn daar allemaal geïntegreerd in de loop der jaren", vertelt Luc De Ryck.


Het is dus de bedoeling om het gemeentehuis weer als een apart gebouw te laten verrijzen. Een dorpsherwaardering die voor een opvallend nap resultaat kan zorgen. Langs de kant van de Markt was aan het gemeentehuis vroeger ook de brandweerkazerne, naast het politiekantoor trouwens. De brandweer had toen 1 wagen en zaten in een ruimte rechtover de kerk. Wanneer ze moesten uitrukken tijdens de markturen, was dat een hele gebeurtenis. Miserie. Pas in 1965 zijn ze verhuisd naar de Kasteelstraat.


In 1967 was de brandweer aan de toren van het gemeentehuis een oefening aan het doen met het uitproberen van een 'glijzak' om hem te testen  op zijn sterkte. De zakken waren gemaakt bij Wittock-Van Landeghem Temse. De toenmalige luitenant en toekomstig commandant Etienne Meys, schuurde met zijn laarzen tegen de binnenwand en van op grote hoogte viel hij door de glijzak En paar dagen later bezweek hij aan zijn verwondingen.(ROLF DUCHAMPS)

 

 

Lees ook:

Een fragment met de gerestaureerde toren.TEMSE.Het gerestaureerd gemeentehuis is klaar voor een bezoek. Het gemeentebestuur geeft iedereen daar de kans voor door opendeurdagen vanaf zaterdag 20...

TEMSE. Onder ruime belangstelling is zaterdag het boek 'Het gemeentehuis van Temse' voorgesteld in theaterzaal Roxy. Digna Coppieters, Jerome Smet, Luc De Ryck, Marc Boel en Leo De Roeck...

Het boek over de geschiedenis van het gemeentehuis van Temse wordt op 20 december voorgesteld in zaal Roxy.TEMSE. Op zaterdag 20 december om 14 u. vindt in theaterzaal Roxy de officiële...

Het gemeentehuis in zijn oorspronkelijke vorm (°1906)TEMSE. Nu de restauratie van de buitenzijde van het voormalig gemeentehuis zo goed als afgelopen is, maakt het gemeentehuis plannen om ook het...

TEMSE. Na 2 jaar zijn de restauratiewerken aan het gemeentehuis van Temse bijna klaar. De officiële heropening is voorzien voor 19 september. Daags nadien opent in de de trouwzaal het kunst-,...

De restauratiewerken zijn nog niet helemaal klaar maar het eindpunt is wel in zicht. Op 19 september zal het plechtig worden ingehuldigd.TEMSE. De heropening van het gerestaureerd gemeentehuis is...