Van restaurant Reinaert naar Reinaert Palace

Image
Chef kok en zaakvoerder Alfred Faisst kijkt met veel vertrouwen naar de toekomst van het vernieuwde restaurant Reinaert Palace.
SINT-NIKLAAS. Nadat drie weken geleden Restaurant Reinaert aan de Heidebaan, dicht ging zoals elk jaar trouwens in de verlofperiode, was dat anno 2008 wel voor iets anders dan verlof. Er was een nieuwe eigenaar, uitbater, een nieuwe chef-kok. Er kwam een nieuwe visie en om die uit te werken, moest er gewerkt, hard gewerkt worden. En kijk, op die vrij korte tijd onderging de Reinaert, die we vijftig jaar hebben gekend, een metamorfose die de zaak jeugdige frisheid bezorgde maar toch de sfeer liet behouden die de Reinaertklanten er altijd hebben gekend. Met nog steeds dat zicht op een prachtig kunstglasraam van Frans Van Immerseel. Het was echt een sublieme aanpak om van restaurant Reinaert nu Reinaert Palace te maken of dé zaak die bij de 21ste eeuw hoort.

 

De nieuwe uitbaters  zijn Alfred Faisst (45), die chef kok is, en zijn partner Sacha Bryssinck, die vroeger de media haalde toen ze als jongste dame ooit, de vergunning bekwam om met passagiersvliegtuigen zoals een Boeing, te vliegen. Tot voor kort vloog ze nog met een Airbus. Als piloot heeft ze de beste herinneringen. En misschien stapt ze later nog wel terug in de cockpit!

 

Alfred Faisst is van Duitse afkomst maar verblijft al 25 jaar in België en sedert zijn 16de zit hij in de wereld van de betere keuken. Hij had in Maldegem een traiteursbedrijf en internationaal werkte hij twee jaar in Australië en ook in Zwitserland. Een hele tijd verzorgde hij ook de catering voor de vliegtuigen van Lufthansa. De ervaring die hij als chef-kok opdeed, gedurende meerdere  jaren in Knokke in toprestaurants, laten hem nu toe in zijn 'Reinaert Palace' de allerfijnste gerechten en compleetste menu’s met klasse en stijl te laten primeren. 

 

Image
Jacky, Sacha en Alfred bij de merkwaardige open haard die ’s winters voor gezelligheid zal zorgen.
Maar Sacha Bryssinck, is eveneens een sterke hand in de nieuwe Reinaert. Ze komt wel uit het vliegwezen maar haar kijk op het runnen van een restaurant, is precies en efficiënt. Het pilotenleven had ze moeten opzij schuiven omdat ze alleenstaande moeder met drie kinderen was. In 2007 vloog ze nog vanuit Dusseldorf maar meer en meer leek het toch niet meer evident dat ze op die manier verder moest: vliegen met passagiers en dan vliegen naar haar kinderen. Ze wilde iets anders doen. Andere uitdagingen aangaan. Maar welke?

 

Toen leerde ze in Knokke chef kok Alfred kennen en zo zag ze wel iets in het uitbaten van een restaurant. "Ik vond dat een uitdaging. De aspecten die ik als piloot kende komen er terug bij. Het heeft ook iets maken met het sociaal contact, de service is belangrijk, er hoort ook een verantwoordelijkheidsgevoel bij", zo zag Sacha het.

Ze keken links en rechts uit naar over te nemen zaken. En toen vernamen ze dat de eigenaar van Restaurant Reinaert, Cyriel Heirbaut, ging stoppen. Ze namen met hem contact op met de vraag of het waar was dat er op de plaats van de Reinaert appartementen gingen komen! Maar neen, Alfred en Sacha stelden dat ze interesse hadden voor het restaurant. Het kwam tot een overeenkomst en op twee weken tijd stond het vast: De Reinaert was in handen van een nieuwe chef kok en zijn partner.

 

En nu is het zo ver. De vroegere Reinaert had eigenlijk in de loop der jaren een imago gekregen dat het meer voor ouderen was, voor de 'gezette mensen' noemden ze dat in het Waasland. Nu kreeg de Reinaert Palace een look die ook de jongeren zal aanspreken, zonder evenwel een bruuske aanpassing want de ouderen zullen er zich ook thuis voelen. Zoals vroeger. De stijl werd aangepast door net nieuwe te verbinden met het oude.

 

In de keuken zal Alfred als chef zijn eigen stijl invoeren maar toch blijft veel van het oude ook bestaan in de klassieke menu’s maar dan wel aangepast door de chef kok. Laat ons het een andere manier van aanbieden noemen. De dagschotels zullen ook blijven met alle dagen verse soep en elke vrijdag wordt er een vismenu aangeboden met tong. Alfred kon het niet verzwijgen en kondigde aan dat hij ook een speciale kreeftmenu zal aanbieden. 'Ambiance' zal hij die noemen. Voor 49,5 euro met een halve fles wijn inbegrepen. Wie een pannenkoek kwam eten, zal dat nog steeds kunnen maar vanzelfsprekend heeft de chef kok ook nog andere desserts in petto.

 

Image
Het trio dat de Reinaert Palace schraagt: vlnr: Jacky De Moor, Sacha Bryssinck en chef kok Alfred Faisst.

 

Het Reinaert team van weleer blijft ook paraat volgens dezelfde planning van weleer. Eigenlijk zijn het nog steeds dezelfde mensen, die er al jaren werken, maar met een andere chef. Een twintigtal mensen maken deel uit van het team. Dat team heeft ook met hart en ziel gewerkt aan de vernieuwing. Ze waren er echt gemotiveerd voor. Wat wil je sommigen werkten er al twintig jaar in de Reinaert. ’t Is een stukje van hen zelf!

 

De zaakvoerders namen er ook een adjunct manager bij met Jacky De Moor. Een feestmanager is hij die al heel veel ervaring heeft door zijn contacten met de horeca. Bij FC Nieuwkerken was hij heel wat jaren de feestleider die ook de VIP-loges onder zijn hoede had. Hij zal de feestzaal leiden waar toch een 60 personen kunnen worden ondergebracht. In totaal is de Reinaert Palace voorzien voor een 130 couverts.

 

Image
Het brandglasraam van Reinaert de Vos, door kunstenaar Frans Van Immerseel in 1959 gemaakt en dat sedertdien in Restaurant Reinaert echt thuishoorde. Het is ook in de Reinaert Palace een waar sieraad.
Misschien komt er in de toekomst ook de mogelijkheid om te brunchen en er wordt ook gedacht aan thema-avonden met bv. Italiaanse gerechten. Ook oudejaarsavond zal worden geprogrammeerd. Dat komt er allemaal wel bij maar voorlopig houden Sacha en Alfred zich aan het uitbouwen van een keuken die fenomenaal kan genoemd worden. Het moet de moeite zijn om in dit ‘Palace’ te komen eten.

 

Aan een balie zullen de reservaties worden genoteerd volgens een nieuw systeem dat Jacky De Moor heeft ontworpen. Zo kan op elk ogenblik gezien worden waar er plaats vrij is en op wel tijdstip. Wie heeft gereserveerd zal ook nog eens worden opgebeld ter herinnering aan de reservatie.

 

Er is ook een bouwaanvraag binnen om langs de kant van de N70 nog een orangerie bij te bouwen met lounge. Daar zullen dan mensen kunnen worden ontvangen en reeds een aperitief gebruiken… en eventueel zal daarin dan kunnen gerookt worden.


Image
het logo van Reinaert Palace
De nieuwe uitbaters hebben ook een nieuw logo ontworpen dat een wintervos voorstelt. Reinaert de (winter)vos.

 

Donderdag 11 september wordt een openingsreceptie georganiseerd waarvoor maar liefst 1200 personen inschreven. Een bewijs dat de Reinaert een begrip was en is in de grote regio, zelfs tot in Nederland.


Vanaf zaterdag 13 september is dan het grote publiek welkom en voor iedereen ligt er vanaf dan gedurende een maand, een attentie klaar. Voor Sacha Bryssinck moet het een zalig gevoel zijn dat te kunnen meemaken want vroeger kwam ze op donderdag in restaurant Reinaert wel eens een dagschotel eten en wat meer is, ze is afkomstig van vlakbij aan ’t Ster! Ze speelt dus  nu  eigenlijk ook een klein beetje thuis!

 

Restaurant Reinaert Palace is gelegen aan de Heidebaan 57 te 9100 Sint-Niklaas. Tel.: 03/776.15.52 (ROLF DUCHAMPS)