Oase met bananenbomen en palmbomen

Image
Geert met het grote bananenboomblad
ZWIJNDRECHT. Zaterdag kon een bezoek gebracht worden aan heel wat exotische tuinen in Vlaanderen. Waaskrant.be begaf zich naar de tuin van Geert Van der Veken in Dorp Oost op een boogscheut van het Zwijndrechtse kerkplein. Niet te geloven dat in het volle dorpscentrum een oase van zoveel groene schoonheid is gerealiseerd.

 

Meters hoge bananenbomen trekken onmiddellijk de aandacht voor wie door de ingangspoort komt. Tussenin werden in de tuin ook palmbomen op een aantrekkelijke manier samen gebracht. En dan is er een ruime serre waar de jonge palm- en bananenboompjes groeien maar waar ook de zware jongens onder de palmbomen staan die, na bijna tien jaar, enorm grote stammen hebben gekregen. Majestueus is dat alles. En we willen er op wijzen dat heel wat van dat moois ook de koop is. Geert kweekt alles zelf en elke zaterdag kan zijn zaak bezocht worden.

 

Geert is de zoon van ex-wielrenner Jan Van der Veken, en de broer van Bart Van der Veken die enkele jaren geleden stopte met de wielrennerij nadat hij ook bij de grote beloften behoorde en zelfs met Gert Steegmans ploeg vormde op de piste. Maar broer Geert en wielrennen, neen dat is nooit goed gekomen. Hij had andere plannen. Een zeven jaar geleden begon hij als hobby met het kweken van één palmplantje en één bananenplant. Hij wilde het eens proberen. Daarna probeerde hij het steeds weer met meer planten maar de ene keer lukte het, de andere keer niet. Maar Geert deed verder en het waren vooral bananenboompjes die hem meest boeiden. Die kon hij ook na een tijd verkopen en zo begon hij een winkel.

 

"Na drie jaar zijn de bananenbomen al vrij hoog en dik. Er hangen dan kleine banaantjes aan. In de zomer is het hier echt genieten maar in de winter moet ik ze wel inpakken met een soort doek. Iedere kweker heeft zo zijn eigen methode en het is ook afhankelijk van de soort", vertelde Geert.


In zijn exotische tuin staan zeven verschillende variëteiten. Alles wat we zien is eigen kweek en winter en zomer is hij er mee bezig en dat vraag heel wat inzet want hij werkt ook nog voltijds. Wat de palmbomen betreft, heeft hij er nog niet zoveel. Dat vindt hij toch, maar voor ons vormden de palmbomen wel een streling voor het oog en eerlijk gezegd, er zijn maar weinig of geen tuinen die dat te bieden hebben.


Image
Geert Van der Veken bij zijn bananenbomen van eigen kweek.
Geert: "Ik werkte vooral met bananenbomen maar nu wil ook nog meer doen voor de palmbomen. Het is ook zo dat bananenbomen veel rapper groeien en ook goedkoper worden dan palmbomen." Bij de dikste bananenboom bleef Geert staan. Frisse groene kleur en een dikke stam. Amper drie jaar oud maar de kweker schenkt ook veel aandacht aan de verzorging en weet welk mest dat ze al eens nodig hebben. "Het zijn ook grote drinkers. Als je er een blad afsnijdt komt daar heel veel vocht uit. Sommige mensen, die ook bananenbomen hebben zeggen wel eens dat die van hen lang niet zo groot en hoog zijn. Maar dat is volgens mij een gevolg van de verzorging."

 

Het is ook zo dat meer en meer mensen de weg vinden naar de markt van de exotische planten. Een paar jaar geleden hadden er maar weinig iets van opgestoken. Er zijn eigenlijk ook niet zoveel open exotische tuinen. Geert Van der Veken, 31 en nog steeds vrijgezel, wil nog meer planten zetten en nog nieuwe dingen uitproberen. Maar het ontbreekt hem aan plaats want hij moet ook ruimte hebben om te verkopen.

 

Op de zeven jaar dat hij zich intens bezighoudt met het kweken van palmbomen en bananenbomen, heeft hij heel wat bijgeleerd. Uit de ondervinding want echte lectuur vindt men er niet veel over. Geert haalde wel info van internet en in forums en contacten met andere kwekers die hún ervaring meedelen. "En natuurlijk, test ik zelf veel uit", aldus Geert Van der Veken die elke zaterdag in zijn tuin mét winkel tussen de exotische planten staat voor het publiek en altijd bereid is om een woordje uitleg te geven. Hij is te vinden in Dorp Oost 26. Een uithangbord wijst aan waar het is!  (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

de jungletuin van Benny en Sandra (foto: hanuman1.be)REGIO. Wie van mooie en niet alledaagse tuinen houdt, houdt zeker 26 en 27 juli en 30 en 31 augustus vrij in de agenda. Dan gaat in België,...

TEMSE. Jaak Buyst en Ann De Rudder doen opnieuw mee met de Open Exotentuinen. Daarbij zwaaien de poorten van tuinen met exotische planten open voor het publiek. Op de zondag 26 augustus en 2...

REGIO. Op 26 en 27 augustus stellen verschillende exotentuinen in heel Vlaanderen de deuren open voor het publiek. Het is de veertiende keer dat de Open Exotentuinen wordt georganiseerd. Tuinen met...

TEMSE. Op 27 augustus en 3 september stelt Jaak Buyst zijn exotentuin open voor het publiek. De tuin kan bezocht worden tussen 11 en 19 uur. Open Exotentuinen is een jaarlijks wederkerend evenement...

Een blik op de jungletuin van Benny en Sandra in Sint-Niklaas. (foto: hanuman1.be)REGIO. Komende zaterdag en zondag, 25 en 26 juli, zetten weer een aantal eigenaars van exotentuinen de deuren van...