Cremeglaceman Rene Van De Walle 60 jaar getrouwd met Germaine

TEMSE. Deze week vierden René Van De Walle en Germaine Janssens hun diamanten huwelijksjubileum. Burgemeester Luc De Ryck reikte hen de attenties uit namens het Koninklijk Paleis en het gemeentebestuur.

 

Image
de jubilarissen met familie en burgemeester Luc De Ryck

 

René werd geboren in Sint-Niklaas op 8 maart 1926, Germaine in Temse op 20 september 1924. Zij werden op 12 augustus 1948 in Temse in de echt verbonden door schepen Kamiel Van Schaverbeeck en vestigden zich in Temse in de Laagstraat, enkele maanden later in de Doornstraat. René verliet de schoolbanken op zijn 14de en werd werkzaam in zijn geboortestad bij Scheerders Van Kerchove. Twee jaren later ging hij aan de slag op de Boelwerf: eerst als hulpmonteerder, vanaf 1942 als lasser. In 1951 ruilde hij de Boelwerf voor Cockerill Hoboken.


In 1949 was hij met zijn echtgenote gestart met een eigen ‘crèmeglacezaak’. Die nam zulk een hoge vlucht, dat hij in 1957 zelfstandig werd en zich in een daartoe aangepaste nieuwbouw vestigde in de Potaardestraat. De zaak groeide voortdurend en breidde uit tot over het hele Land van Waas. Dochter Paula (°1949) vestigde zich in 1974 in Bornem en startte er met de ouderlijke zegen haar eigen Van De Walle IJs, gericht op de regio Klein-Brabant. Zoon André (1951-2006) nam de ouderlijke zaak over in 1977. In 1993 werd zij overgedragen aan Filip Wauman, die de traditie met succes verder zet.

 

René Van De Walle werd in Temse ook bekend als fervent duivenmelker, kaarter en biljarter. Zijn echtgenote is een dochter van Aloys Janssens en Maria D’Haen, in Temse recordhouders van het langste aantal jaren getrouwd (73 jaar in 1991). De jubilarissen hebben 6 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen.(R.D.)