Smullen op de Lokerse Feesten

Image
Smullen met brood of frietjes
LOKEREN: Op de Fonnefeesten mochten we proeven van een typisch Lokers streekgerecht. De Lokerse paardenworsten. Tijdens de kermisweek worden er maar liefst 8000 stuks verkocht. We vroegen naar de geschiedenis van dit gerecht en stelden vast dat in het restaurant op de vismijn de bereiding veel minder lekker was dan aan het kraampje naast het podium. Lekkere pikante tomantensaus die wat afsmaakt, is volgens ons nog altijd het lekkerste, ook op restaurant...

 

Paardenvlees was tot ver in de 20ste eeuw het vlees van de ‘arme man’. In en rond de arbeiderswijken van de de Vlaamse industriesteden deden paardenbeenhouwers gouden zaken. Het vlees kwam van oude werkpaarden op de boerderij, in de Antwerpse haven en de steenkoolmijnen. Ook in het centrum van Lokeren, dat rond de eeuwwisseling van de 19de naar de 20ste eeuw veel armoede en werkloosheid kende, groeiden enkele beenhouwerijen uit tot kleine paardenvleesverwerkers. Zij bereidden onder meer gedroogde en verse paardenworsten en gerookt paardenvlees. Op basis van verse paardenworsten en tomatensaus ontstond in Lokeren een typisch gerecht dat nu nog altijd bekend staat als ‘Lokerse paardenworsten’.

 

Wekelijks paarden in station

 

Dit gerecht werd zowat 60 jaar geleden het meest bekende gerecht van onze streek. Heel wat Lokerse beenhouwers hadden verschillende zonen die met de heropleving van de economie in de jaren ’50 hun weg wilden maken in de sector.Doordat de vleesproductie niet kon voldoen aan de vraag, werden in die tijd heel wat paarden ingevoerd uit Polen.  Het was een wekelijks gebeuren dat in het station van Lokeren op zaterdag een konvooi paarden aankwam, die dan op maandag in het slachthuis in de Poststraat werden geslacht. Recept Lokerse Paardenworsten.

 

Voor 4 personen:1.5 kg paardenworsten (15 stuks)klont boter, 3 grote uien, 1/2 selder, 4 teentjes look, 200 gr tomatenpuree, water, 2 sneden brood met mosterd, peperbollen en gemalen peper, tijm, laurier.

 

Bereiding: Stoof de versneden uien, selder en look goed aan in de boter.Snij ondertussen de worsten van elkaar. Knijp van 1 exemplaar het gehakt bij de groenten en laat meestoven.Voeg de tomatenpuree, de kruiden en de worsten toe en voeg water bij tot ze onder staan. Leg het brood met mosterd erop en breng op een hoog vuur aan de kook.Zachtjes laten pruttelen en ondertussen regelmatig omroeren. Opeten met brood of frietjes.

 

Tip: Het gerecht smaakt best als men het de dag ervoor klaarmaakt. De lichtgebonden tomatensaus kan nog worden verfijd met champions, paprika en andere kruiden.. Smakelijk!

(tdw)

 

Lees ook:

Waasmunster organiseert busritten naar de Lokerse Feesten.WAASMUNSTER. Vrijdag 31 juli starten in Lokeren de Lokerse Feesten. Op de affiche van het openingsweekend staan namen als Das Pop, Lady Linn...

Linda Mertens van Milk Inc (foto: Nicolas Lammens)LOKEREN. Vrijdagavond was iedereen in de ban van Regi, de jongen met het melkwitte haar en Linda, de donkerharige rondborstige nachtegaal, beter...

LOKEREN. Leuk zomerweer op de Grote Kaai tijdens de openingsavond van de 34ste Lokerse Feesten. Daarbovenop de prachtige line up die op de Lokerse Feesten nog volgen met namen als N*E*R*D,...

Ook Coca-Cola helpt PET-flesjes inzamelen en stelt deze tas ter beschikking.LOKEREN. Grote evenementen als de Lokerse Feesten zorgen voor heel wat volk naar de Lokerse binnenstad maar ook heel wat...

WAASMUNSTER. Morgen, vrijdag 1 augustus, starten de Lokerse Feesten. De affiche bevat heel wat bekende namen, waar ongetwijfeld heel wat jongeren op zullen afkomen. Om de festivalgangers gemakkelijk...

Wie 25 PET-fles inzamelt in deze tas, wordt getrakteerd door Coca Cola.LOKEREN. Frisdrankengigant Coca-Cola en de organisatie van de Lokerse Feesten willen op de feest-10-daagse in de Durmestad de...