Intergetijdengebied Prosperpolder volgende blunder van formaat?

Image
Prosperpolder-Noord
PROSPERPOLDER. Het Intergetijdengebied Prosperpolder ten noorden van Doel heeft de jongste tijd heel wat aandacht gekregen. Het is gekoppeld aan het intergetijdengebied van de Hedwigepolder. Na het bouwverlof wordt met de werken begonnen. Het is een gebied dat in de Scheldeverdragen als natuurcompensatie is opgenomen. Gery De Cloedt is de eigenaar van de Hedewigepolder en hij knokt voor het behoud. Maar de vrederechter van Beveren luisterde naar de Vlaamse overheid en op 2 juli onteigende hij de Belgisch stuk van de Hedwigepolder. De Cloedt trok dan maar naar de Raad van State en wil zijn grond terug. Een heel raar spel toch, ze willen de prachtige natuur teruggeven aan… de natuur.

 

Het toekomstige overstromingsgebied of intergetijdengebied ligt voor twee derde op Nederlandse grond. Bijna alle Nederlandse partijen waren tegen de ontpoldering en protesteerden tegen het feit dat Vlaanderen al eenzijdig met de uitvoering begint van het Belgische gedeelte. Zonder het Nederlandse deel van de Hedwigepolder, dan blijft er slechts een 'smalle' inham over. In Nederland willen ze dan dat Vlaanderen dan maar een dijk moet bouwen omheen hun Hedwigepolder. In het Weekblad Knack wordt de vraag gesteld of dit dan de volgende blunder van formaat op de linkeroever wordt.


In het magazine Knack protesteerden de polderboeren ook tegen het feit dat ze in het toekomstige ‘strategisch plan’ nog eens vele honderden hectaren poldergrond gaan kwijtraken. Zelfs in de zgn. nulvariant (sic) gaat 964 hectare verloren, waarvan ruim 85 procent voor natuurcompensatie. Als het Saeftinghedok er komt, zou nog eens bijna 1000 hectare verdwijnen voor de uitbreiding er omheen. Het gaat dan uiteindelijk toch over vruchtbare poldergrond die in een tijd van voedselcrisis wel eens voor een beste oplossing kan gebruikt worden. De polderboeren rekenen uit dat 2000 hectare poldergrond goed zijn voor een voedselproductie van 6 miljoen kilo graan, 25 miljoen kilo aardappelen, 4 miljoen kilo suiker, 6 miljoen kilo uien en 4 miljoen kilo maïs. En dat ieder jaar opnieuw.

 

Men spreekt van natuurcompensaties maar het heet dat er reeds een overcompensatie is van 300 procent. Als de nieuwe plannen uitgevoerd worden, zal er voor 800 procent overcompensatie zijn op vlak van natuur! Vraag is dan ook hoe lang de Wase boer nog zal bestaan.

 

Het strategisch plan naar de toekomst toe, wil ook van Prosperpolder-Zuid natuurgebied maken. Dan zal enkel het gebied rond de kerk nog overeind blijven en langs alle kanten omgeven zijn door natuurprojecten. Er zou zelfs geen weg meer naartoe leiden, wat in geval van nood een probleem kan worden voor politie en brandweer in Beveren. In Knack lieten de jonge boeren dan ook noteren dat het de dood van Prosperpolder betekent. En dan is het nog voor de natuur dat een dorp moet verdwijnen.

 

In Prosperpolder-Noord komt dan het Intergetijdengebied waarvoor een 14-tal huizen en hoeves moeten verdwijnen. Daar zijn ook de welbekende Taverne ‘De Schoof’ en het historische Antoniushof bij. Reeds in augustus beginnen ze de velden rond het Antoniushof tracteren op een metershoge berg baggerzand. Het is de NV Waterwegen en Zeekanaal, optredend namens het Vlaams gewest, die alles met spoed wil uitvoeren. Maar dan is er toch nog Doel 2020 dat bij de Raad van State de vernietiging van dit besluit vordert.

 

Het gaat immers om het ca. 170 ha.grote Vlaamse deel, dat één en ondeelbaar is met de Nederlandse Hertogin Hedwigepolder. In toepassing van het eerste Scheldeverdrag wil men hier 450 ha. polder ontpolderen. Daartegen hebben, op 30 juni 2008, Marina Apers, die optreedt namens de gemeente Beveren, en Ferdinand De Bondt, die optreedt namens de provincie Oost-Vlaanderen tegen het Vlaamse Gewest, de Raad van State verzocht de vernietiging te vorderen van het Besluit van de Vlaamse regering van 11 april 2008. Zij steunen zich op een paar basisgegevens.


Om met die werken door te gaan moet eerst zowel Nederland als Vlaanderen een internationaal plan-MER op uniforme wijze vastgelegd en goedgekeurd worden. Dan kan overgegaan worden tot het vaststellen van een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan om de landbouwbestemming om te zetten in estuariene natuur (door ontpoldering).

 

Doel 2020 besluit: "Het op 11 april 2008 door het Vlaams gewest vastgestelde GRUP 'Inrichting van een intergetijdengebied in het Noordelijk deel van Prosperpolder' voldoet niet aan de eisen geformuleerd na de inzage procedure van de 'kennisgeving/startnotitie Hedwige-Prosperpolder', en nog minder aan de eisen gesteld door 'het decreet 18 juli 1999'". (Rolf Duchamps)