Positieve evaluatie voor sport, riolering en groene energie

ZWIJNDRECHT/BURCHT. In 'Direct', het informatieblad van CD&V heeft de Zwijndrechtse afdeling de oplossing toegejuicht om de jeugd toe te laten om hun activiteiten via aanplakborden aan te kondigen. Al jaren was de jeugd vragende partij voor deze aanplakborden en de CD&V had in het verkiezingsprogramma die vraag overgenomen.

 

Na de verkiezingen in oktober 2006 werd het opgenomen in het bestuursakkoord dat CD&V afsloot met coalitiepartner Groen!. CD&V-schepen Ann Van Damme, die financiën en jeugd onder haar bevoegdheden heeft, zorgde in de begroting dat er een budget werd voor voorzien. Zo zullen weldra 5 gesloten borden worden geplaatst.

CD&V heeft het in 'Direct' ook over de naschoolse sport en geeft er de titel bij 'Goedkope kinderopvang… of toch niet?' In Zwijndrecht wordt door de gemeentelijke sportdienst al meer dan 6 jaar deze 'naschoolse sport' voor kleuters en kinderen uit de lagere school georganiseerd. Het initiatief ontstond uit de samenwerking van de sportdienst met de lokale sportclubs en de scholen.

 

De sportdienst verzorgt de inschrijvingen, de promotie en alle administratie en de sportclubs leveren de trainers. Voor de kinderen uit het 3de kleuterklasje wordt er in het  derde trimester aan sport gedaan en voor hen is het de eerste keer dat ze in de sport een stap zetten. De lagere school krijgt elke trimester initiatielessen aangeboden. Het gemeentebestuur tracht alles, lessen en sportmateriaal, gratis ter beschikking te stellen. Voor CD&V is dit initiatief van groot belang. "Actief sporten is immers belangrijk voor de verdere ontwikkeling en de gezondheid van deze jonge mensen." De partij haalt er ook cijfers bij voor het schooljaar 2007-2008 waarin er 65 kleuters, 309 lagere schoolkinderen en 41 tieners deelnamen aan de naschoolse sport.

CD&V besloot: "Het moge duidelijk zijn: de naschoolse sport is zeker geen goedkope kinderopvang, maar biedt onze jeugd echt wel een gevarieerd sportaanbod met volwaardige sportbegeleiding.".
 
CD&V brengt in haar informatieblad ook de herinrichting van de Heirbaan en de Kruibeeksesteenweg naar voor. Het gaat hierbij over de aanleg van een gescheiden riolering voor afvalwater en regenwater. CD&V minister Hilde Crevits nam in februari al de beslissing om er geld voor in het subsidiëringprogramma te zetten. Het gemeentebestuur had al in 2001 die werken voorzien. Dankzij de beslissing van de CD&V minister zal Zwijndrecht kunnen rekenen op een subsidie van ongeveer 1 miljoen euro en dat voor werken die in totaal 3,6 miljoen euro zullen kosten.

 

CD&V gaat dan in het blad ook over naar de gemeentelijke saneringsbijdrage die momenteel bij alle gezinnen wordt geïnd op het verbruik van het drinkwater. De opbrengst daarvan kan door de gemeente aangewend worden om haar deel van de kosten bij de werken aan Heirbaan-Kruibeeksesteenweg, te betalen. De saneringsbijdrage heeft bij de oppositie, vooral bij de sp.a, al heel kwaad bloed gezet want zij hebben de bijdrage een 'verdoken belasting' genoemd.


De CD&V weerlegt dat zegt dat het werkt volgens het 'de vervuiler betaalt'-principe. "Hoe minder water je verbruikt, hoe lager deze bijdrage zal zijn. Wie regenwater opvangt en hergebruikt, drukt dus de kosten op zijn drinkwaterfactuur. Na inning en afhouding van de inningkosten, stort AWW de geïnde gemeentelijke saneringsbijdrage door aan de gemeente." Ook de bewering dat Zwijndrecht de hoogste saneringsbijdrage vraagt, wordty door CD&V de kop ingedrukt en verwijst naar de website van de Vlaamse Milieumaatschappij waar zeker nog een 100-tal gemeente staan die een hogere bijdrage vragen.

 

Tenslotte schrijft CD&V ook nog een artikel over 'Groene energie' waarin wordt gezegd dat het maar vanzelfsprekend is dat Zwijndrecht op korte termijn de stap zet naar het gebruik van meer groene energie. Er wordt zelfs de vraag gesteld of er op termijn op Zwijndrechts grondgebied geen mogelijkheden zouden zijn om windenergie op te richten. (Rolf Duchamps)