25e Internationaal Folklorefestival Moerbeke-Waas

Image
een optreden op het Folklorefestival in 2006 (foto: folklorefestival-moerbeke.be)
MOERBEKE. Volksdansgroepen ‘Toon en Tine’ en ‘De Papemutsjes’ organiseren van 31 juli tot en met 4 augustus 2008 het 25ste Internationaal Folklorefestival. Acht groepen uit verschillende landen zijn te gast op de gemeentelijke sportterreinen van Moerbeke. Georges Van Eetvelde praat de optredens aan elkaar.

 

Het Folklorefestival is gegroeid uit de randanimatie van de meiboomplanting van 1947. De meiboomplanting piekte vooral in de jaren ’50 van de vorige eeuw tot een indrukwekkende folkloristische driedaagse, waarna een diep dal volgde. Roger Vandeputte stichtte in 1968 volksdansgroep ‘Toon & Tine’ die de meiboomplanting terug uit het dal hielp. Later verhuisde het folklorefestival van mei naar augustus en groeide gestaag tot het internationaal volksfeest dat het vandaag is.

 

Een volksfeest dat mogelijk wordt door de inzet van een 50-tal vrijwilligers en gastgezinnen. Deze laatste krijgen zo’n 115 buitenlandse gasten te logeren in Moerbeke-Waas, Wachtebeke, Zelzate, Ertvelde, Eksaarde, Lokeren, Sleidinge, Sinaai, Stekene, Sint-Kruis Winkel, Zele en Hamme.

 

gastgroepen

 

Dit jaar bestaat het Folklorefestival 25 jaar in z’n huidige vorm en om dat te vieren hebben de organisatoren een schitterend programma bij elkaar gesprokkeld met 8 groepen uit verschillende landen. Zo is er de groep ‘Capoeira Topazio’ uit Brazilië die op zaterdag 2 augustus op de affiche staat. Zij brengen Capoeira, een dynamisch kat-en-muisspel op opzwepende ritmes. Het is gegroeid uit een Braziliaanse vechtdans met Afrikaanse wortels waarmee de slaven destijds hun gevechtstraining maskeerden om de bezetter te misleiden. Op zondag 3 augustus is de groep ‘The lions of Africa’ te gast. Dat is een verzameling topartiesten uit Senegal. Uitgedost in kleurrijke gewaden laten ze de Waaslander kennismaken met de eeuwenoude Senegalese cultuur.

 

vaste acts

 

En dan zijn er nog een reeks vaste groepen, die zowel op zaterdag als op zondag optreden. Uit Colombia komt de groep ‘Danzar’ naar Moerbeke afgezakt. Zij brengen een gevarieerde show met Indiaanse, Spaanse en Afrikaanse invloeden. Uit de Kaukasische republiek Georgië komt ‘Bagrati’, een groep die aloude tradities levend wil houden. Hun dansen vereisen een flinke dosis lenigheid en uithoudingsvermogen. Ze zijn getooid in kleurrijke, stijlvolle traditionele gewaden trad de groep al op in Griekenland, Frankrijk, Polen en nu dus ook in België.

 

Het heeft de organisatie heel wat moeite gekost maar ze zijn er wel in geslaag om met ‘Bru Na Boinne’ een Ierse groep te strikken. ‘Bru Na Boinne’ is genoemd naar de gelijknamige archeologische vindplaats, 100 km ten noorden van Dublin. Hun programma is opgebouwd rond traditionele Ierse dansen. Daarbij blijft het bovenlichaam recht en gaat alle aandacht naar het voetenwerk. Het resultaat is sierlijk, adembenemend en onnavolgbaar…

 

De groep ‘Ballet Caraïbean Danc’ komt van het eiland Martinique, een stukje Frankrijk in Caraïbische Zee. Hun optredens weerspiegelen het rijke verleden van het land en baden in een exotische sfeer, vol warme kleuren, zwoele klanken en opzwepende ritmes.

 

Ook de organiserende groepen ‘Toon & Tine’ en ‘De Papemutsjes’ treden op.

 

Alle optredens vinden plaats op de gemeentelijke sportterreinen van Moerbeke. Er zijn optredens op zaterdag 4 augustus om 20 uur, zondag 5 augustus om 19 uur en op maandag 6 augustus om 14u30. Tickets kosten tussen €8 in voorverkoop en €9 aan de kassa.

 

Tickets zijn verkrijgbaar bij Gaston Boffé (09/345.91.04), Rita Huyghe (09/346.95.95) en Patric Blancard (0479/ 77.01.82). Het volledige programma is na te lezen op de website folklorefestival-moerbeke.be. (mb)