Beverse scholen kregen 'leefsleutels'

ImageBEVEREN. In huize De Rop in de Vrasenestraat werd door Lions Club Antwerpen Linkeroever, waarbij ook de Beverse leden zijn aangesloten, een infoavond gegeven aan alle scholen van het kleuter-, basis- en secundair onderwijs. Lions stelde er in samenwerking met het gemeentebestuur het project Toeka van 'Leefsleutels vzw' voor. De gemeente was vertegenwoordigd door schepen van Onderwijs, Katrien Claus. Lions Club informeerde de schooldirecties ook over de mogelijkheden van de vormingssessies voor leerkrachten.

 

'Leefsleutels' is gevestigd in Mechelen en wil het sociaal emotionele welbevinden van kinderen en jongeren bevorderen door aandacht te besteden aan de ontwikkeling van sociaal emotionele vaardigheden, sociaal emotionele thema’s, het groepsklimaat en de wijze van begeleiden van kinderen en jongeren.

 

Door gebruik te maken van actieve groepsactiviteiten creëert Leefsleutels oefensituaties waarbinnen de kinderen en jongeren hun sociaal emotionele vaardigheden kunnen inoefenen en verder ontwikkelen. Leefsleutels wil hen leren omgaan met specifieke thema’s zoals pesten, vriendschap, de dood, faalangst, samen spelen, agressie, verschillen, drugs, relaties en seksualiteit enz.


Kinderen en jongeren groeien immers op in een context met anderen. Leefsleutels hecht belang aan veiligheid en vettrouwen binnen de groep en wil de kracht van een groep versterken. Ze werken dus niet individueel.

De leerkrachten worden daarbij niet aan hun lot overgelaten. Bij het begeleiden ondersteun Leefsleutels met tips en suggesties om de doelen te realiseren. Ze willen de jongeren laten uitgroeien tot volwaardige volwassenen, die bekwaam zijn om verantwoorde beslissingen te nemen, vlot te communiceren en drugs te vermijden. Het programma dat Leefsleutels uitwerkte richt zich naar de jeugd van 3 tot 18 jaar. Lions en Fortis Foundation zijn de oprichters van VZW Leefsleutels.

 

Om alles praktisch uit te kunnen werken werd het Toeka 2, met een didactisch pakket aan de aanwezige scholen aangeboden. Zo kunnen ze alvast kennismaken. Het pakket had een waarde van 125 euro. De gemeente Beveren wil instaan voor de financiering van de opleidingssessies door middel van een werkingstoelage. Nadien volgen ook nog periodieke contacten met de scholen om zo de resultaten op te volgen.

 

Toeka is een pakket dat bestaat uit een begeleidermap, drie voorleesboeken voor kleuters, vijf affiches, een cd met twee liedjes en de nieuwe Toeka-handpop. Deze set kost 124,95 euro. Het is een speels programma dat de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden stimuleert bij kinderen van de eerste kleuterklas tot en met het zesde leerjaar. Het beïnvloed de sfeer, het welbevinden, de veiligheid en het vertrouwen in elke klas en op elke school.

 

Image
De verantwoordelijken van Lions Club Antwerpen Linkeroever met de didactische paketten, uiterst rechts Leen van den Brande van vzw Leefsleutels en zonder 'doos', schepen van onderwijs Katrien Claus.
 

 

Lions Club


Lions Club Linkeroever heeft, net als alle andere Lions, een doelstelling die er naar gericht is de geest van verdraagzaamheid en verstandhouding onder de wereldbevolking te scheppen en te ontwikkelen maar de burgerzin te helpen bevorderen. Lionsclubs willen ook aanzetten tot internationale samenwerking .

 

Lions Club Antwerpen Linkeroever is één van de 71 van het district Antwerpen-Limburg en Vlaams Brabant. Linkeroever telt 22 leden. Ze kunnen al heel wat adelbrieven voorleggen: de wereldwijde actie tegen blindheid 'Campaign Sight First II' van Lions International, de internationale Muziekwedstrijd voor Jonge Virtuozen, het tehuis Katharinahof Linkeroever voor mindervaliden, ’t Klepelke Beveren, het opvang tehuis voor mensen in nood, er lopen enkele studiebeurzen in de derdewereld, een stageproject in Afrika, de organisatie van 'lions 10 miles van Brasschaat'. In ons land zijn er in totaal 273 Lionsclubs die in totaal 7.500 leden tellen.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BEVEREN. Half juni zal in Beveren de voorstelling plaatsvinden van 'Leefsleutels', een project dat Lions Club Antwerpen Linkeroever ondersteunt  en samen met de gemeente Beveren als...