Het gaat weer zomeren in de wase hoofdstad

Image
De voorstelling van 'Sint-Niklaas zomert' vond plaats in taverne De Brokkelinck aan het recreatieoord De Ster
SINT-NIKLAAS. De stad heeft voor 'Sint-Niklaas Zomert' een verscheiden programma kunnen samenstellen. Een programma waarvoor nu al de promotie op volle toeren begint te komen. Er werden 70.000 exemplaren van een onderlegger gedrukt en in de meeste restaurants en horecabedrijven liggen ze reeds op tafel. Het is een ontwerp van communicatieambtenaar Jan Smet en de centrummanager Carolien De Staelen.

 

Het is de 8ste editie van ‘Zomer in de Stad’ zoals er ook een ‘Winter in de stad’ is. In de plaats van 'Sint-Niklaas Feest' zijn er nu zes weken vol intense manifestaties die ook nog groeien in aantal. De Sint-Niklase binnenstad wordt dus gedurende twee sfeervolle maanden, een warme plek in de zomer van 2008. Mensen zullen er elkaar ontmoeten om samen te genieten van de talrijke evenementen en activiteiten, zowel op de stadspleinen als in het stadspark.

 

Sinds het einde van de stadsvernieuwing in 2005 stijgt het aantal evenementen in de binnenstad jaar na jaar. De privé-initiatieven stegen met 20%. Ook de organisatie van buurtfeesten stijgt spectaculair sedert het invoeren van een subsidie daarvoor.


Niet alleen het aantal activiteiten groeit, er is ook een grotere spreiding van de locaties. Blikvanger in het aanbod deze zomer is de live-uitzending van het VRT-programma 'Zo is er maar één' op vrijdag 11 juli. Nieuw is ook het kunstterras, de kleinkunstavond op het Stationsplein op dinsdag 26 augustus. Verder zijn er uiteraard de vaste waarden, zoals Sint-Niklaas kermis en de Walburg- en pleinconcerten.

 

Burgemeester Willockx had het ook nog over het marktplein dat volgens sommigen te veel leeg staat. Dat is zowel, maar hij vindt dat niets mag geforceerd worden. Het moet geleidelijk gebeuren. De grote picknick was onlangs toch een fantastisch gebeuren op de Grote Markt. "Er moeten meer zulke organisaties komen", vindt Wilockx, "die niet van het stadsbestuur uitgaan." Het dient gezegd dat de Grote Markt over weinig of geen infrastructuur beschikt zoals fonteinen, bomen, groen, afdaken of andere constructies. Die aanbrengen zou de markt hypothekeren voor de vele ballons die in september naar de Bevrijdingsfeesten komen.


De stad Sint-Niklaas staat  open voor alle activiteiten die worden aangeboden maar voor deze waarvoor moet worden betaald, zal het stadsbestuur eerst overwegen of het haalbaar is. De markt mag steeds gebruikt worden.

 

Image
De ploeg van de stad die 'Sint-Niklaas Zomert' in de juiste zonnestralen zet: vlnr: Lucien Bats De voorzitter van de stedelijke commissie voor de bevordering van het toerisme, Schepen Jos De Meyer, burgemeester Freddy Willockx, schepen Gaspard Van Peteghem en schepen Lieve Van Daele.
 

 

Het stadspromotieplan, dat op 12 juni officieel werd voorgesteld, stippelt een traject uit voor het uitbouwen van bestaande strategische projecten voor Sint-Niklaas, de zogenaamde 'speerpunten'. Eén ervan is de evenementenstad, naast de centrumstad, de winkelwandelstad en de ondernemende stad. Voor het evenementenbeleid gaat het onder meer over de concretisering van de kernwaarde 'ontmoeting'. Door verder in te zetten op 'Sint-Niklaas zomert' wil het stadsbestuur grote en kleine ontmoetingen op diverse locaties stimuleren. Het stadsbestuur nodigt alle inwoners en bezoekers dan ook uit om deze zomer volop te genieten van de sfeer en de animatie in de stadskern.


Wat biedt 'Sint-Niklaas Zomert' nu? Een overzicht:

de echte toppers

 

Het programma van de twee echte topevenementen, de terrasjesdagen en de vredefeesten, wordt verder uitgebouwd. Het is een driedaags stadsfestival met ballonhappening, Villa Pace, wereldmarkt, kinderwerelddorp, straattheater, wereldkeuken, (h)eerlijk ontbijt, vrouwenklap, films, expo, ballonpop, dag van de dans, braderijen… Met concert van Hooverphonic op zaterdagavond 6 september op de Grote Markt.


De Vredefeesten zijn met de ballonhappening én Villa Pace een dubbel feest. VBroeger waren er alleen de ballons. Er is nu ook een Kinderdorp waar een tekenwedstrijd bij zal horen over de ballons meer bepaald de special shapes. Op vrijdagavond wordt 'Sint-Niklaas Blaast' georganiseerd waar verschillende harmoniën en fanfares uit de stad zullen optreden plus nog muzikanten uit de Academie.


De terrasjesdagen (27-30 juni) groeien uit tot een echt stadsfeest, als opening van de Sint-Niklase zomer. Radio BemBem (Studio 100) en de beachvolleyhappening dragen bij tot de feestelijke sfeer op de Grote Markt.


Van vrijdag 27 juni tot dinsdag 1 juli wordt de Grote Markt met 1.200 ton zeezand omgetoverd tot een heus terrein voor beachvolleybal. PNV Waasland en het Waas Liefhebbersvolleybal zetten samen hun schouders onder de beachvolleybalhappening 2008. Op zaterdag 28 juni en zondag 29 juni maken de toppers hun opwachting voor een manche van het smart Belgian Beachvolley Championship 2008, het Open Belgisch Kampioenschap Beachvolleybal. Ook op vrijdagavond en maandag komen volleyballers in actie. Het evenement sluit af op dinsdagnamiddag 1 juli met een petanquetornooi.

 

voor kinderen


Image
Voor de kinderen worden in de Salons voor Schone Kunsten vertelnamiddagen op zaterdag georganiseerd. Op zaterdag 28 juni is de eerste vertelnamiddag en verder volgen er twee per maand. Het zijn vertellingen rond griezelen.
Kindvriendelijkheid is een essentieel beleidsthema van het stadsbestuur. Sint-Niklaas wil een stad zijn van en voor kinderen. Dat komt ook tot uiting in het programma van 'Sint-Niklaas zomert 2008', onder meer door Radio BemBem (zondag 29 juni), de kindernamiddag tijdens Sint-Niklaas kermis (zondag 13 juli), Lotto Street Soccer (woensdag 16 juli), de vertelnamiddagen in de salons voor schone kunsten en het kinderwerelddorp tijdens de vredefeesten.


De vertelnamiddagen in de salons voor schone kunsten vinden op zaterdagen plaats en gaan over 'Griezelen' en dat op 28 juni, 12 en 26 juli, 9 en 23 augustus, 13 en 27 september en 11 en 25 oktober. Er worden telkens 25 kinderen van 6 tot 12 jaar verwacht om 15u. De salons staan in de Stationsstraat 85. Een vertelling duurt een uur en kost 1 euro behalve op zaterdag 28 juni want dan is het gratis.

 

muziek in de stad


Ook de muziekliefhebbers worden deze zomer verwend. Alle genres komen tijdens de talloze openluchtconcerten aan bod, van kleinkunst tot rock. Het Nederlandstalige chanson staat centraal tijdens de 11 juli-uitzending van op de Grote Markt. Op vrijdag 11 juli viert heel Vlaanderen feest op het grootste marktplein van het land. Eén-programma 'Zo is er maar één' brengt op de Grote Markt in Sint-Niklaas een show vol legendarische én actuele Nederlandstalige hits. Het concert start om 20.30 uur en wordt live uitgezonden op Eén.

 

En de muzikale grootheden van Hooverphonic nemen het plein in op zaterdagavond 6 september.

 

Elke donderdagavond is er sfeer en muziek op het Sint-Nicolaasplein met volgende optredens:
26 juni  Soulbusters, deze negenkoppige band brengt de echte soul tot leven.
03 juli:  Just 4, dé coverformatie van de Vlaamse Ardennen.
10 juli:  Bournemouth University Big Band, swingende klassiekers van verschillende genres.
17 juli:  Bow & Arrow, een stomende coverband uit het Waasland.
24 juli:  Woodface, de band rond Gert Bettens met een geslaagde nieuwe popsound.
31 juli:   Mansana Salsa Band, Zuid-Amerikaanse muziek met een persoonlijke toets.
7 augustus: Crash & Do, een programma met muziek van de jaren 80 en 90.
14 augustus: Bietband, een flitsende coverband uit de eigen stad.
21 augustus: The Paranoiacs, pure rock en roll, muziek vanuit de buik.
28 augustus: Chico Y Altamira, zuiderse muziek met Salsa en Latin dansen.
De concerten gaan van start om 20u30

 

Elke dinsdagavond sfeer en muziek in het stadspark tijdens de Walburgconcerten.
08 juli:  Born Crain
15 juli:  Poppunt-avond
22 juli:  Yevgueni
29 juli:  STASH
5 augustus: Günther & De Neeven
12 augustus: HANS
19 augustus: Dr Fred & The Medicine Men feat. Xandee


Op 26 augustus is er nog een extraatje aan het Stationsplein. De concerten gaan van starten eveneens om 20u30

 

sterfeesten

 

In het midden van de zomervakantie vinden op het recreatiedomein De Ster traditiegetrouw de Sterfeesten plaats. Dit sfeervol en gezinsvriendelijk evenement gaat op zaterdag 2 augustus van start om 15 uur. Op het programma staan circusacts en straatanimatie, opstijgen van warmeluchtballons, proefritten met 4x4 terreinwagens en ambachtenmarkt.

Het muzikaal luik wordt verzorgd door de Jeugdketnetband (16 uur) en door de Sublimo’s (21 uur), de band rond het dynamisch duo Raf Van Brussel en Charles Van Domburg (Charel uit het Swingpaleis). Het muzikaal vuurwerk boven de grote vijver is elk jaar opnieuw een belevenis om naar uit te kijken. De toegangsprijs bedraagt 5 euro en 3 euro voor gepensioneerden, kansenpashouders en kinderen van 5 tot 13 jaar.

 

toerisme


Ook op toeristisch vlak heeft ‘Sint-Niklaas zomert’ heel wat te bieden. Dit is een greep uit het aanbod:
- toeristische fietszoektochten (tot 24 augustus) met waardevolle prijzen;
- zomerse avondwandelingen elke donderdag in juli en augustus;
- ambachtelijk weekend (23 en 24 augustus).

 

afscheid Tom Steels


De inwoners van Nieuwkerken brengen op vrijdag 15 augustus 2008 hulde aan wielrenner en dorpsgenoot Tom Steels, die een punt zet achter zijn carrière. Tom Steels werd viervoudig Belgisch kampioen en won ook negen ritten in de Tour de France. Om 13 uur begint een fietstocht voor wielertoeristen. Vanaf 16.30 uur loopt op het dorpsplein een programma met muziek en animatie. Om 18 uur is er een verrassingsact gepland en om 19 uur rijdt Tom Steels zijn laatste criterium. Om 21 uur start een fuif met onder meer een optreden van Wim Soetaer.

Verder is er ook nog het programma van Sint-Niklaas kermis met muziek en animatie op de Grote Markt. Het wordt vrijdag 4 juli om 19u ingezet met een wielerwedstrijd 'Grote Prijs Stad Sint-Niklaas' . Het is weer een criterium waarin heel wat jonge beloftevolle profrenners aan de start zullen staan. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Vrijdagavond start de zesde editie van de Beachvolleyhappening op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Het verkeersvrije marktplein krijgt gedurende vijf dagen een zestal...

SINT-NIKLAAS. Sint-Niklaas maakt zich op voor een zomer boordevol activiteiten. Onder de noemer 'Sint-Niklaas zomert' wordt de ballonstad een heuse evenementenstad. Vorig jaar bleken de eerste...

Axelle Red is al jaren begaan met kinderrechten. (foto: Nicol'Andrea) SINT-NIKLAAS. Zangeres Axelle Red is meter van het stadsfestival Villa Pace. Villa Pace brengt het eerste weekend van...

SINT-NIKLAAS. Tijdens de zomervakantie kan je op woensdagavond op het Sint-Nicolaasplein terecht voor een nieuw dansevenement 'Sinnekloas danst'. De rode draad van het evenement is...

Vandaag starten de terrasjesdagen het festivalseizoen in Sint-Niklaas.SINT-NIKLAAS. De warme zonnestralen zorgen voor een gedroomde start van Sint-Niklaas Zomert. Vanaf vandaag tovert een hele reeks...