Beverse politie met een gedreven fietsteam

Image
De maidentrip van de dames en heren van het Fietsteam.
BEVEREN. Met veel enthousiasme werd het fietsteam van de lokale politie voorgesteld. Met 17 kregen ze een allerbeste Giant-mountainbike waarvan de prijs toch op meer dan 1000 euro winkelwaarde stond. Het is de eerste keer dat de Beverse politie agenten op de fiets zet om er de ganse gemeente mee te patrouilleren en dat gaat tot Doel en de Nederlandse grens in Kieldrecht.

 

De idee ontstond bij het team dat rond diefstallen werkt. Met de fiets kan rustiger en vooral ook stiller worden gecontroleerd. De agenten hadden inspraak in het uit te werken fietsproject. Aanvankelijk was het de bedoeling om één fiets per drie politiemensen aan te kopen. Maar korpschef Leo Mares wilde verder gaan en wilde elk lid van de interventiedienst een fiets ter beschikking stellen. Zij kunnen zo instaan voor hun eigen tweewieler.

 

De fietspatrouille zal ingezet worden voor alle projecten waarrond de politie werkt met diefstal, drugs, verkeer of overlast. Ze overkoepelen dus de ganse werking en zullen nu ook met andere collega’s uit de andere projecten samen kunnen werken. Er is meer uitwisseling.

 

Image
Het voltallige fietsteam voorgesteld door burgemeester Marc Van de Vijver en korpschef Leo Mares.

 

Peter Lambrecht uit Kieldrecht werd aangesteld als de verantwoordelijke van het team. Hij zelf is iemand die graag fietst en het team werd samengesteld uit leden die zich spontaan als vrijwilliger meldden en daardoor ook echt gemotiveerd zijn. Deze week, begint voor hen ook de opleiding met theorie en proeven voor behendigheid, het leren kennen van de fiets die toch 27 versnellingen heeft, leren het herstellen van een lekke band.

 

Politie op de fiets heeft ook enorme voordelen tegenover de gemeenschap omdat ze zich tussen de bevolking kunnen mengen, meer praten met de mensen. Ze zijn aanspreekbaar en zien zelf ook veel meer dan wanneer ze ergens met de wagen voorbij bollen. Ze kunnen nu ook in een smal pad of wandelweg patrouilleren en later ook bv. in de Warande waar wagens niet zullen kunnen rijden. Trouwens, ook in Beveren-centrum is zo druk geworden dat een fietspatrouille een noodzaak is geworden. Specifieke zaken komen ook aan bod, al was het maar het vaststellen van een gevaarlijk putje in het wegdek of andere ongemakken. Ze zullen het aan de lijve ondervinden. 


Verwacht wordt dat het veiligheidsgevoel bij de bevolking er zal bij vergroten.’t Is echt meer blauw in de straat. Ze zullen ook via ‘oortjes’ in verbinding staan met andere collega’s. De fietsende politiemensen steken ’s zomers in een speciale outfit, mét korte broek. Ze beschikken ook over een passende regen- en winterkledij en nog een aparte uitrusting voor de tussenseizoenen. Drie outfits dus. Op de fiets is achteraan een tas voorzien om eventueel eten mee te nemen maar hij zal ook voorzien zijn van een zaklamp schrijfgerief om een pv op te maken.

 

De fietsen werden geleverd door Buyl Sport nadat alle fietsenverkopers uit Groot-Beveren werden aangeschreven. 9 brachten een offerte binnen en de laagste prijs werd weerhouden.


De fietsende politiemensen hebben een groot gebied te verwerken maar wanneer ze, steeds vertrekkend aan het politiegebouw te Beveren, naar Kieldrecht of Doel moeten, zullen ze een lange tijd in beeld zijn langs de Beverse wegen. Zo is er ‘meer blauw’ op straat! Maar het kan ook wel gebeuren dat ze met de politiecamionette naar Doel worden gevoerd om vandaar uit op patrouille te vertrekken! Naast 26 politiewagens heeft politie Beveren nu ook 17 fietsen.(Rolf Duchamps)