Dienstencheques voor kinderopvang aan huis
Vorig jaar maakte minister Inge Vervotte het ook mogelijk om een flexibele opvang te verzorgen. Zo werden de uren al uitgebreid van 6u45 tot 19u. Bovendien werden ook middelen ter beschikking gesteld om ook op zaterdag opvang te verzorgen, voor ouders die op die dag nog tewerkgesteld zijn.
De minister lanceerde toen in de Vlaamse Regering het 'Actieplan Flexibele en Occasionele Opvang'. Hiermee wilden men de tekorten in het bestaande aanbod wegwerken en beter inspelen op de noden binnen de kinderopvang. Eén daarvan was het invoeren van het systeem van dienstencheques voor kinderopvang aan huis.
Zo kunnen éénouder gezinnen met jonge kinderen die dienstencheques aankopen en er de werknemers van erkende ondernemingen, zoals Windekind, mee betalen. Het OCMW Beveren kreeg
Dan moet de kinderopvang worden aangevraagd en dat kan bij de gemandateerde voorziening welke voor de regio Beveren vzw ’t Ballonneke is, Sint-Elisabethstraat 64 Melsele, tel.: 03.755.26.36. Wie aan Windekind aanvraagt wordt ook doorgespeeld aan ’t Ballonneke. Die stuurt dan de opvang die thans wordt vervuld door Christel Serneels. Zij werkt voorlopig deeltijds en staat 19 uren ter beschikking De opvang wordt betaald met 1 dienstencheque per opvanguur.
De dienstencheque die wordt uitgereikt is deze van de Vlaamse regering en wordt door Accor beheerd als uitgiftebedrijf. Het is een andere dan deze die federaal wordt uitgegeven en heeft ook andere tarieven. Al naargelang het bruto belastbaar inkomen wordt voor een dienstencheque kinderopvang 1,67 euro, 3,35 euro of 6,70 euro maar dan is het jaarinkomen al meer dan 31.745 euro. De gebruiker moet zich registreren bij Accor en dat kan op de website dienstenchequevoorkinderopvang.be waarop ook alle informatie is terug te vinden. Men moet tenminste 5 dienstencheques aankopen en per kalenderjaar slechts 40. De cheques blijven 12 maanden geldig.
Alvorens de opvang komt zal een verpleegkundige, Christel Van den Broeck, ter plaatse komen om samenwerkingsafspraken te maken. Bij een crisisopvang waarbij geen tijd is om vooraf ter plaatse te komen, zal de verpleegkundige zo snel mogelijk contact opnemen maar de kinderopvang komt alleszins snel ter plaatse. Dit huisbezoek hoort bij de OCMW-wetgeving en is ook verplichtvoor het bekomen van de dienstencheques.
Kinderkribbe Windekind is het eerste kinderdagverblijf in Groot-Beveren dat werkt met dienstencheques voor opvang thuis en waarschijnlijk ook in de Wase regio en zeker bij de eerste in Oost-Vlaanderen.(Rolf Duchamps)