Dienstencheques voor kinderopvang aan huis

Image
Kinderkribbe Windekind biedt al veel mogelijkheden voor opvang. De rijke ervaring van bijna 30 jaar brengen de kindjes er in een paradijs met uitstekende begeleiding. Er zijn reeds 72 plaatsen maar er is nood aan meer.
BEVEREN. De kinderkribbe Windekind in de Oude Zandstraat - Adolf Van Bourgondiëlaan werd in 1979 opgericht en zal volgend jaar 30 jaar diensten bewezen hebben aan de Beverse gezinnen. Momenteel zijn er 72 opvangplaatsen en wordt aan uitbreiding gewerkt want er is opvang te kort. Gehoopt wordt een box bij te zetten voor nog 7 baby’s. De aanvraag daarvoor is nu binnen.

 

Vorig jaar maakte minister Inge Vervotte het ook mogelijk om een flexibele opvang te verzorgen. Zo werden de uren al uitgebreid van 6u45 tot 19u. Bovendien werden ook middelen ter beschikking gesteld om ook op zaterdag opvang te verzorgen, voor ouders die op die dag nog tewerkgesteld zijn.

 

De minister lanceerde toen in de Vlaamse Regering het 'Actieplan Flexibele en Occasionele Opvang'. Hiermee wilden men de tekorten in het bestaande aanbod wegwerken en beter inspelen op de noden binnen de kinderopvang. Eén daarvan was het invoeren van het systeem van dienstencheques voor kinderopvang aan huis.

 

Zo kunnen éénouder gezinnen met jonge kinderen die dienstencheques aankopen en er de werknemers van erkende ondernemingen, zoals Windekind, mee betalen. Het OCMW Beveren kreeg

Image
De peuters kunnen ook buiten aan hun trekken komen en er spelen en ravotten, maar steeds onder strikte begeleiding.
daarvoor een erkenning in juli 2007 en nu op maandag 16 juni wordt van start gegaan met de kinderopvang aan huis met dienstencheques. Het gaat hem om alleenstaande ouder met een kind dat jonger is dan 4 jaar, een waarvoor plots opvang voor nodig is. Soms gebeurt het dat er echt een crisisopvang nodig is omdat de ouder in omstandigheden verkeert dat hij/zij niet voor het kind kan zorgen.

 

Dan moet de kinderopvang worden aangevraagd en dat kan bij de gemandateerde voorziening welke voor de regio Beveren vzw ’t Ballonneke is, Sint-Elisabethstraat 64 Melsele, tel.: 03.755.26.36. Wie aan Windekind aanvraagt wordt ook doorgespeeld aan ’t Ballonneke. Die stuurt dan de opvang die thans wordt vervuld door Christel Serneels. Zij werkt voorlopig deeltijds en staat 19 uren ter beschikking De opvang wordt betaald met 1 dienstencheque per opvanguur.

 

De dienstencheque die wordt uitgereikt is deze van de Vlaamse regering en wordt door Accor beheerd als uitgiftebedrijf. Het is een andere dan deze die federaal wordt uitgegeven en heeft ook andere tarieven. Al naargelang het bruto belastbaar inkomen wordt voor een dienstencheque kinderopvang 1,67 euro, 3,35 euro of 6,70 euro maar dan is het jaarinkomen al meer dan 31.745 euro. De gebruiker moet zich registreren bij Accor en dat kan op de website dienstenchequevoorkinderopvang.be  waarop ook alle informatie is terug te vinden. Men moet tenminste 5 dienstencheques aankopen en per kalenderjaar slechts 40. De cheques blijven 12 maanden geldig.

 

Alvorens de opvang komt zal een verpleegkundige, Christel Van den Broeck, ter plaatse komen om samenwerkingsafspraken te maken. Bij een crisisopvang waarbij geen tijd is om vooraf ter plaatse te komen, zal de verpleegkundige zo snel mogelijk contact opnemen maar de kinderopvang komt alleszins snel ter plaatse. Dit huisbezoek hoort bij de OCMW-wetgeving en is ook verplichtvoor het bekomen van de dienstencheques.

 

Kinderkribbe Windekind is het eerste kinderdagverblijf in Groot-Beveren dat werkt met dienstencheques voor opvang thuis en waarschijnlijk ook in de Wase regio en zeker bij de eerste in Oost-Vlaanderen.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BEVEREN. Naast Jeugdcentrum Togenblik op het Gravenplein zijn werken gestart voor de nieuwbouw voor kinderdagverblijf Windekind. Dat moet vanaf het najaar van 2024 het verouderde gebouw in de Oude...

LOKEREN. De stad Lokeren heeft ruim 764 duizend euro neergeteld voor de gebouwen van de school Windekind in de Kazernestraat. Bedoeling is dat er een nieuw woonproject. Daarnaast zal er plaats...

BEVEREN. Om het tekort aan kinderopvang tegen te gaan is de Vlaamse regering gestart met dienstencheques in de kinderopvang en het Actieplan Flexibele en Occasionele Opvang. Dat actieplan moet de...

BEVEREN. De raad voor maatschappelijk welzijn besliste deze week om het aantal opvangplaatsen in het kinderdagverblijf Windekind uit te breiden van 59 naar 65 opvangplaatsen. Er wordt nu een...