Vlaamse Havendag in juli op 40 locaties

Image
De Vlaamse Havendag van 5 juli werd voorgesteld door vlnr Schepen Peter Deckers van Beveren, Havenschepen van Antwerpen Marc Van Peel en Roger Roels van Alfaport Antwerpen.
KALLO/ANTWERPEN. In het Sluisgebouw te Kallo werd de Vlaamse Havendag van zaterdag 5 juli voorgesteld. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel en schepen Peter Deckers van Beveren die 'Waaslandhavenschepen' is. De Vlaamse havendag is een initiatief van minister-president Kris Peeters. Hij vindt gelijktijdig plaats in de havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge.

 

In Antwerpen hebben het Gemeentelijk Havenbedrijf en Alfaport Antwerpen hun schouders onder de Havendag gezet maar dan wel met de medewerking van de stad Antwerpen, de Gemeente Beveren en met de steun van de Vlaamse overheid en de Provincie Antwerpen.  De Havendag is eigenlijk een immense opendeur waarbij 40 locaties kunnen bezocht worden, zowel op de linker- als op de rechteroever van de Schelde. Het kan werkelijk een dagje uit worden in de Haven van Antwerpen in al haar verscheidenheid. Er zijn bezoeken mogelijk aan containerterminals, autoterminals, uitkijkpunten, logistieke bedrijven, sluizen, een kledingmagazijn, sleepboten, staal - papier behandeling , een vrachtwagenscanner en waarom ook geen natuurgebieden.

 

De bezoekers zullen echt verwend worden door de aangeboden verplaatsingsmogelijkheden: bussen van De Lijn die door het havengebied rijden, boten van de rederijen Flandria, Antverpia en Jan Plezier die een ganse dag in de haven rondvaren, de overzet Doel-Lillo staat ter beschikking en Sint-Anneke Steenplein krijgt ook een overzetdienst, fietstrajecten brengen de bezoeker via routes van 20 of 40 km ook door het havengebied. Er kunnen zelfs fietsen gehuurd worden. En alles is die dag gratis!

 

Die havendag naar het grote publiek toe is eigenlijk een noodzaak geworden. Schepen Van Peel zei dat de Haven minder 'zichtbaar' is geworden omdat ze zo is gegroeid. Dat geldt ook voor Waaslandhaven waar het al lang onmogelijk is alle bedrijven nog te kennen, laat staan te weten wat hun activiteiten zijn.

 

Image
Luc Vigoureux die al 23 jaar de gemeentelijke dienst Linkeroever gestalte geeft.
Luc Vigoureux van de Beverse Gemeentelijke dienst Linkeroever, moet zeer attent zijn om precies alles wat met de groei te maken heeft, te kunnen opvolgen. Luc is sedert 1985 op post en toen had hij enkel de gasbollen van AGT en herbosch Kiere te bekijken. Hij kan getuigen over de snelle groei van Waaslandhaven. Een Havendag geeft dan ook de mogelijkheid aan de bezoekers eens dichter te komen bij de haven.

 

Vlaanderen is een grote havenregio van aan de kust via Gent naar Antwerpen toe. Het is nu de bedoeling die regio zoveel mogelijk te laten kennen. Promotie heet dat, en de bedrijven zelf hebben de opendeur ook nodig. Naambekendheid geven aan het bedrijf. Bovendien is het ook de gelegenheid om bij de tewerkstelling stil te staan.De Havendag zal tonen welke variatie er is in de jobs. "We moeten de mensen besmetten de virus van de haven", werd gezegd. In de Haven zijn veel werkkrachten nodig maar te veel  mensen weten dat niet.

 

Vandaar dat op de centrale locatie aan de Waagnatie van 10 tot 18u een jobbeurs is. De Haven van Antwerpen zoekt naar heel wat technisch en logistiek personeel. Naar werklieden, personeel in de administratie kortom alle jobs die men zich kan voorstellen. De jobbeurs moet op een snelle en efficiënte manier de vacatures van de bedrijven en ondernemingen in de haven, onder de aandacht brengen. Voor de bezoekers van de jobbeurs zal er kinderopvang zijn.

 

De Beverse schepen Peter Deckers wees ook op het belang van de tewerkstelling. Daar waar er 3 jaar geleden 10.000 mensen rechtstreeks tewerk gesteld waren in de Waaslandhaven zijn er dat nu al 13.000. Het gaat dus snel en schepen Deckers weet dat veel mensen er voor geïnteresseerd zullen zijn. Meer dan 145.000 mensen uit de omliggende regio’s verdienen op één of andere manier hun brood in of dankzij de Scheldehaven.

 

Het is goed om weten dat de Haven van Antwerpen in 2007 maar liefst 17.000 zeeschepen binnen kreeg. En daar zijn we dichter bij betrokken dan we denken: de bananen in de fruitschaal, de kleren in ons kast, de koffie in onze tas, het papier waarop we schrijven… en nog veel meer producten krijgen in de haven hun passende behandeling en opslag.

 

De Vlaamse Havendag van 5 juli zal verduidelijken hoe belangrijk de Antwerpse zeehaven is voor de internationale  handel. Vorig jaar behandelde ze 183 miljoen ton goederen en zo is Antwerpen meteen de tweede haven van Europa. De opendeur zal ook toelaten om de containerbehandeling van nabij te bekijken. Die stijgt jaarlijks met 10 tot 15 procent en vorig jaar werden in Antwerpen bijna 95 miljoen ton containers behandeld. Dat gebeurde ook voor een groot deel aan het Deurganckdok.

 

Naast overslag- en distributiebedrijven zijn er ook talrijke industriebedrijven. Vooral in de chemische en petrochemische  sector is de haven sterk.Voor die industrie is Antwerpen het grootste centrum van Europa.  Op de havendag komen die ook in beeld en kunnen er een paar worden bezocht.


De Vlaamse Havendag wordt dus een hoogdag voor het bezoeken van bedrijven, boeiende bezienswaardigheden en mooie natuurpunten zoals daar zijn de Paardenschor en Schor Ouden Doel, De Haasop, De Putten, Groot Rietveld, Verrebroekse Plassen allemaal in het Land van Waas in de Waaslandhaven. Wat en hoe alles specifiek te bezoeken valt zal Waaskrant later nog bundelen. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

REGIO. De Vlaamse havens Port of Antwerp-Bruges, Haven Oostende, North Sea Port Gent en Haven Genk zetten op zondag 7 mei hun deuren open voor het publiek op de zesde editie van de Vlaamse Havendag....

LILLO. Aanstaande zaterdag organiseert Scaldis Yacht Club Lillo, met de steun van Watererfgoed Vlaanderen, een havendag in Lillo-Fort. Verschillende standhouders belichten het verleden en toekomst...

ANTWERPEN. De Antwerpse haven is met 13.000 hectare de tweede grootste haven van Europa. De haven breidt de jongste jaren zodanig uit dat het steeds meer grond in het Waasland inpalmt. Maar er is...

BEVEREN. Op 25 juni vindt de Vlaamse Havendag plaats. Aangezien een groot deel van de haven zich op Bevers grondgebied bevindt, is het voetbalstadion van Waasland-Beveren de uitvalsbasis voor een...