(G)ambiance voor het goede doel

Image
Jongeren luisteren naar muziek ten voordele van een waterzuiveringsproject in Gambia.
BEVEREN. KA Beveren organiseerde, ten voordele van een waterzuiveringsproject in Gambia, het muziekfestival 'Gambiance'. Het festival werd een succes.

 

Het idee voor dit muziekfestival onstond nadat de leerkracht Gabriëls en Marichal een inleefreis naar Gambia maakten. In dit straatarme land moeten de meeste dorpen het stellen zonder stromend water. De enige watervoorziening is in de meeste dorpen een simpele waterput. Het water daaruit wordt gebruikt om te koken, te drinken en te wassen. Het stilstaande water is vaak besmet en maakt mensen ziek. De leerkrachten bezochten er een dorpsschooltje en hielpen er een drinkwaterproject opstarten.

 

Beide leerkrachten engageerden zich om, samen met de hele school, hun steentje bij te dragen aan de reiniging van de waterputten. Om het educatieve van de school te koppelen aan een doel besloot KA Beveren een muziekfestival te organiseren, waarvan de opbrengst integraal naar waterzuiveringsproject in Gambia zou gaan.

 

Nadat de leerlingen een complete werkbundel over Gambia en het waterproject hadden ontvangen en bestudeerd, startten de activiteiten op het schoolterrein: benefietoptredens van muziekgroepen, eet- en drinkgelegenheid en een doorlopende cultuurmarkt. Er werden ondermeer hennatattoo's gemaakt, Gambiaans voedsel bereid, initiaties pottenbakken gegeven en Oxfam-producten verkocht. Er was zelfs ruimte voor volksspelen en voor workshops circustechnieken en compostverwerking.

 

KA Beveren noemt het initiatief "geslaagd met positieve reacties over de hele lijn". (mb)