Doe eens de Volkssportroute van Kruibeke

KRUIBEKE. Voor de Wase regio is de Volkssportroute van Kruibeke een grote aanrader. Vooral omdat de sportdienst een formule aanbiedt die origineel is. De fietstocht van zo'n 30 km is gekoppeld aan landelijke, rustige wegen en de mooie natuur van Groot-Kruibeke met op tijd een passende drank en een hapje. Er wordt immers halt gehouden aan 7 typische herbergen waar telkens iets anders wordt aangeboden en waar ook een oud volksspel wordt gespeeld.

Dit verloopt in wedstrijdvorm door de deelnemers in 2 groepen te verdelen. De route is best geschikt voor een groep van 10 tot 30 fietsers. Indien de groep groter is moet ze gesplitst worden. Per dag kunnen slechts 60 deelnemers worden verwerkt.

 

De Volkssportroute kan geboekt worden tot half september, op vrijdag, zaterdag en zondag. De start wordt gegeven aan de Schelde aan Kallebeek Bazel, om 10.30u. De groepsleider krijgt er een routebeschrijving en de bonnetjes voor het drinken en eten.


Van Kallebeek gaat het via de prachtige polderwegen naar Taverne 't Houten Kruis waar patron Alex, een "Aperitief Maison" voor zet. Hier wordt het 'tafelkegelspel'  gespeeld. Via boerenwegen en het sportcentrum Kerkeputten, wordt de Kinderboerderij 't Pachtgoedhof bereikt, waar verse "soep met balletjes" wacht. Het volksspel is hier het 'ringwerpen'.Na 12 km wordt Brasserie De Hen bereikt. Een boterham met hesp en kaas wordt voorgeschoteld en het 'mannetjesspel' gespeeld.


Langs de meest pittoreske hoevetjes van Kruibeke wordt naar de Hoogstraat in Bazel gereden voor een kopje koffie met een koekje in cafe 't Trefpunt. Hier wordt 'pietjesbakken' het volksspel. De gezelligheid zit er al geruime tijd in en die groeit nog wanneer langs het oude Rupelmondse Mercatoreiland cafe Candide wordt bereikt na 23 km fietsen. Hier wordt een streekbier aangeboden bij een partijtje 'sjoelbakken'. Voor het proeven van een Bazelse Bult, de citroenjenever van de gemeente, wordt in cafe De Vogelzang halt gehouden. Het leuke 'tonspel' zorgt voor de nodige animatie.


Ondertussen is het tijd geworden om terug naar Kallebeek te rijden, waar tussen 17.30u en 18u een heerlijk avondmaal wacht met een brochette met sla en frietjes. Hier kunnen de laatste punten worden gescoord voor de volksspelen met de 'toptafel' waarbij een klein tolletje razend te keer gaat om kegeltjes om te keilen.


De reservaties voor de volkssportroute gebeurt via de sportdienst van Kruibeke, O.-L.-Vrouwplein 19, tel.: 03/740.02.52 of fax: 03/740.02.55. Minimum 2 weken voor de tocht, moet het juist aantal deelnemers worden gemeld. De prijs van het volledige arrangement bedraagt 25 euro per persoon, kinderen -12j: 15 euro. Er is ook mogelijkheid tot het huren van fietsen voor 5 euro per dag. Deze kunnen besteld worden op 03/744.02.40. Er zijn maximum 25 fietsen ter beschikking.(fvdv)