Ziekenhuizen AZ Nikolaas nemen deel aan 'Ik Kyoto'

Image
Met de fiets naar het werk want 'Ik Kyoto'
WAASLAND/SINT-NIKLAAS. AZ Nikolaas neemt samen met de vier campussen Beveren, Temse, Sint-Gillis en Hamme deel aan 'Ik Kyoto', een campagne van de Bond Beter Leefmuilieu die dit jaar loopt van 5 tot 30 mei. Werkgevers proberen met het campagnemateriaal hun werknemers aan te sporen om duurzame woon-werkverplaatsingen te maken. Bedoeling is dat deelnemende bedrijven en organisaties minstens vier op de tien werknemers te overtuigen om tijdens de campagne duurzaam te pendelen. Dat kan te voet zijn, met de fiets, met openbaar vervoer of via carpool.

 

Vorig jaar slaagden 51 op de 340 werkgevers in dat opzet. Daarnaast worden de werkgevers aangespoord om blijvende maatregelen te nemen om duurzaam woon-werkverkeer naar hun bedrijf te bevorderen.
Dit jaar nemen niet minder dan 377 bedrijven, scholen en overheidsinstanties deel. Dat is een nieuw record - vorig jaar stond de teller op 340. De campagne heeft dit jaar een potentieel van niet minder dan 125.000 pendelaars. Het deelnemersveld is heel divers, van gemeentebesturen, OCMW’s, bedrijven, vzw’s tot hogescholen en in Sint-Niklaas zelfs de ziekenhuizen. Nieuw dit jaar is dat de campagne ook openstaat voor individuele pendelaars - iedereen kan dus deelnemen aan 'ik kyoto', niet enkel werknemers van deelnemende bedrijven.

 

Met 'ik kyoto' wil Bond Beter Leefmilieu de aandacht vestigen op het woon-werkverkeer. Ruim 7 op de 10 werknemers rijden met de auto naar het werk. De gevolgen voor mens en milieu zijn gekend:

Image
de affiche van de campangne
overvolle wegen, luchtvervuiling, stress en werknemers die te laat op het werk komen. Dat leidt niet alleen tot hoge kosten voor het milieu en de gezondheid, ook de economische kost van de files loopt steeds verder op.


Er zijn ook heel wat prijzen te winnen, voor een totaal van 25.000 euro. Duurzaam naar het werk pendelen is dus sowieso voordelig, zowel voor werkgevers als werknemers. Deelnemers die minstens ¼ van de gewerkte dagen duurzaam naar het werk komen, maken bovendien kans op een prijs. De prijzenpot bevat de volgende prijzen:
- 3 abonnementen Passage Fitness First
- 3 Sunjets.be citytrips naar Parijs voor 2 personen
- 15 fietsen Oxford – type C-Cure
- 5 Mio navigatietoestellen
- 40 cursussen eco-driving van ProMove
- 75 NMBS reischeques
- 250 kaarten De Lijn

 

AZ Nikolaas neemt voor het eerst deel en alle personeelsleden kregen een folder waarin ze werden uitgenodigd deel te nemen. Het gaat hier toch gauw over een 2000 werknemers die bij AZ Nikolaas betrokken zijn, zonder de zelfstandige medewerkers zoals de artsen. Deze werden ook uitgenodigd.


Allen worden aangemoedigd om tot 30 mei te carpooloen, of te voet , met de bus, met de trein naar het werk te komen. Alle milieuvriendelijke gereden kilometers op weg van en naar het werk kunnen worden doorgegeven, rechtstreeks op de website ikkyoto.be ofwel via een spaarkaart. Deze kilometers worden opgeteld en zo kan er berekend worden hoeveel CO2 er werd bespaard.

 

In de cafetaria van Sint-Niklaas - Moerlandstraat zal er op donderdag 22 mei  een fietsvriendelijke maaltijd worden aangeboden met( opasta zoals het echte 'coureurs' past. Op de personeelsparkings auto’s hangen affiches met de slogan: "Je bent met de auto, want je hebt thuis een oliebron?" en fieters worden aangemoedigd aan de fietsenstallingen met de slogan: "Proficiat, je bent met de fiets".
Het aantal kilometers zal per week worden opgelijst en worden opgehangen aan de cafetaria’s van de verschillende campussen. (Rolf Duchamps)